Părinții, victimele modificărilor dese ale Legii indemnizației!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările dese ale Legii privind indemnizația de creștere a copilului au produs o serie de probleme atât în rândul părinților, cât și în rândul angajaților de la Direcția Muncii și Protecției Sociale Prahova.

Gabriel Brăilă este unul dintre cei peste o mie de tătici prahoveni care au optat pentru un nou „job", cel de... dădacă. Nu a intrat în concediu de creștere a copilului încă de când s-a născut fiul său, în ianuarie 2010, ci a preluat în urmă  această sarcină de la soția sa, după un an și jumătate, când soția sa a hotărât să reînceapă serviciul.

Înainte să intre în concediul de creștere a copilului, interlocutorul nostru s-a lovit de barierele birocratice. A fost nevoit să întocmească un nou dosar cu actele necesare primirii indemnizației.

„Ținând cont că fiul nostru s-a născut în ianuarie 2010 și eu, asemenea soției, a trebuit să depun dovezile cu veniturile salariale încasate în 2009. De asemenea calculul indemnizației se făcea conform normelor legislative care erau în vigoare la data nașterii copilului și care, pe parcursul lui 2010 tot au fost schimbate, dar aceste modificări nu ar fi trebuit să ne afecteze. După ce am făcut zeci de drumuri, am depus zeci de acte, am așteptat vreo două luni să primesc banii, iar atunci am avut surpriza neplăcută să constat că suma ce mi-a fost virată era mai mică decât cea pe care trebuia să o primesc", ne-a declarat Gabriel Brăilă.

Ploieșteanul a mers la Direcția Muncii Prahova unde a solicitat refacerea calculului, iar aici a constatat că indemnizația îi fusese stabilită după noile norme, nicidecum după cele care erau în vigoare la momentul nașterii copilului. „În cazul acesta legea nu este retroactivă. La Direcția Muncii mi-au invocate tot felul de reglementări și m-au sfătuit să-i dau în judecată dacă nu sunt mulțumit de decizie. Lucru pe care îl voi face", a conchis Gabriel Brăilă.

I-a fost sistată indemnizația!

Oana Bădilă este o altă persoană căreia indemnizația pentru creșterea copilului i-a dat zdravene bătăi de cap. În loc să se bucure de micuța ei, în vârstă de un an și șapte luni, acum trebuie să umble pe drumuri pentru a clarifica treburile cu drepturile bănești.

„Anul acesta, în vară, mi-a venit o decizie că aș avea de returnat vreo 4.000 de lei pentru că mi-ar fi fost calculată greșit indemnizația. Am depus contestație la decizia primită, am mers la Direcția Muncii să-mi arate maniera de calcul a indemnizației, iar aici am văzut că mi-au stabilit cuantumul conform sistemului actual, nicidecum celui care era în vigoare atunci când am născut, adică în mai 2010. Nici n-au vrut să mă asculte, mi-au spus că ăsta e sistemul pe care-l au, după ăsta se face calcul și cam atât. Mi-au sistat, între timp, și virarea indemnizației ca să-și recupereze așa-zisul prejudiciu", ne-a mărturisit mămica, indignată de faptul că este pusă aiurea pe drumuri.

Lege, lege, dar pentru cine?

„Beneficiarii au fost nevoiţi sǎ restituie o parte din sumele încasate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului în urmǎtoarele cazuri: dacǎ, în urma recalculǎrii solicitate de persoanele care au realizat venituri din activitǎţi independente, a rezultat un cuantum mai mic al indemnizaţiei; dacǎ, pânǎ la împlinirea de cǎtre copil a vârstei de 1 an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizeazǎ venituri supuse impozitului şi întârzie în depunerea dovezilor privind reluarea activitǎţii. Conform prevederilor legale, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suspendǎ în situaţia în care beneficiarul realizeazǎ venituri supuse impozitului", ne-a precizat Nae Alexandru,  jurist în cadrul Direcției Muncii și Protecției Sociale Prahova.

image

Și avocații au constatat, în ultima vreme, o creștere a numărului cazurilor de acest gen. Însă, până la judecată sunt o serie de pași pe care beneficiarii trebuie să-i urmeze.

  „Conform art. 21 din OUG nr 148/2005 persoana nemulțumită poate contesta decizia. În cazul în care autoritatea nu răspunde în termen de 30 de zile de la formularea contestației sau răspunsul primit o nemulțumește, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa instanței judecătorești competente, Secția contencios administrativ, conform legii 544/2004", ne-a declarat avocatul Costi Neacșu (foto).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite