Părinţii sărmani ai unui copil ucis de gaze de sondă, umiliţi într-un proces cu un colos economic. Date luate „copy-paste” din alt dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Furcelea, din comuna prahoveană Ariceştii Rahtivani, a aşteptat şase ani şi opt luni să i se facă dreptate după ce Marian, mezinul familiei, a murit din cauza unei sonde a OMV. Compania petrolieră a fost incriminată pentru ucidere din culpă, iar în timpul procesului judecătorii au luat cu „copy-paste” date din alt dosar

Procesul s-a judecat la Ploieşti şi a durat cinci ani, timp în care părinţii lui Marian, oameni sărmani, fără forţă financiară, au încercat să ţină piept colosului OMV. Asistată de avocatul Vlad Hosu, familia Furcelea a cerut în instanţă daune morale de nouă milioane de euro, câte un milion pentru fiecare dintre fraţii lui Marian şi câte două milioane de euro pentru fiecare dintre părinţi. Instanţa a decis însă altfel.

Printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Ploieşti a stabilit ca familia Furcelea să primească o reparaţie morală din partea companiei petroliere, vinovată de moartea băiatului, de 135.000 de euro, câte 15.000 de euro pentru fiecare dintre fraţi şi câte 30.000 de euro pentru părinţi.

”În România, instanţa nu are un reper legal la care să se raporteze atunci când stabileşte valoarea unor daune morale. Aceasta rămâne la latitudinea judecătorului, cum apreciază el. Au fost cazuri în care s-au acordat despăgubiri morale şi mai mari decât în cazul de faţă, dar şi mult mai mici. Nu este o practică unitară”, a explicat apărătorul familiei Furcelea.

Părinţii lui Marian sunt hotărâţi să meargă mai departe cu procesul, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde speră să li se facă dreptate.

Valoare înjumătăţită şi dosare încurcate

Umilinţa părinţilor lui Marian a fost cu atât mai mare cu cât, într-o primă fază a procesului, Judecătoria Ploieşti decisese ca OMV să plătească daune morale de 250.000 de euro. Nu este clar deocamdată ce i-a determinat pe judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti să înjumătăţească valoarea reparaţiei morale. Instanţa încă nu şi-a motivat decizia.

Procesul Furcelea versus OMV a arătat cât de slab pregătit este sistemul juridic din România şi prin câte umilinţe trebuie să treacă nişte oameni care şi-au pierdut un copil pentru a-şi găsi dreptatea. Afirmaţia este susţinută de o gafă uriaşă facută de către judecătorii ploieşteni descoperită chiar de către colegii lor de la instanţa superioară. Magistratul care a judecat cazul prima dată a motivat sentinţa cu date care nu au nicio legătură cu moartea lui Marian. Acesta a încurcat dosarele şi a folosit date cu privire la un accident rutier, cu alţi inculpaţi, petrecut într-o cu totul altă zi şi într-un alt loc. Când a descoperit gafa, Curtea a anulat judecarea apelului şi a decis să trimită dosarul din nou la Judecătoria Ploieşti, unde procesul s-a reluat de la zero. Greşeala a întârziat judecarea cauzei cu doi ani.

Judecătoriul „copy-paste” 

„Rezultă deci fără putinţă de tăgadă că (…) elementele circumstanţelor de fapt privesc alt inculpat, altă victimă, decedată într-un accident rutier produs prin coliziunea a două autovehicule la o altă dată şi într-un alt loc decât cel care face obiectul cauzei cu care a fost învestită prin rechzitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia de urmărie penală şi criminalistică“, se arată în motivarea Curţii de Apel Ploieşti, care a decis în data de 10 octombrie 2018 rejudecarea procesului în care compania OMV este învinovăţită de moartea lui Marian.

   Judecătorii de la Curtea de Apel reproşează colegului că a refuzat „efectiv examinarea cauzei prin prisma probelor şi a apărărilor“ şi că şi-a însuşit „nepermis şi subiectiv“ punctul de vedere al acuzării, fără să facă o analiză proprie a dosarului, aşa cum ar fi fost normal într-un proces. În timpul procesului, apărătorii OMV au cerut instanţei să ia în considerare inclusiv un document al comisiei de orientare şcolară din care reieşea faptul că Marian prezenta deficienţe congnitive şi de înţelegere, iar în ziua fatidică fusese lăsat nesupravegheat de către părinţi. Această probă nu a fost admisă de către instanţă.

Încerca bocanci primiţi de pomană când a murit

OMV a fost găsită vinovată de către judecători în toate fazele procesului şi a fost obligată să plătească inclusiv o amendă penală. Compania petrolieră avea obligaţia legală să împrejmuiască cu gard perimetrul sondei pentru a împiedica accesul la „capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei” pe unde se eliminau gazele care i-au adus sfârşitul copilului.

Marian Furcelea a fost găsit mort în noaptea de 27 februarie 2014 lângă sonda din comuna Ariceştii Rahtivani. Se oprise acolo să probeze o pereche de bocanci primită de pomană de la o femeie din sat. Avea încă ghiozdanul în spate, iar în mână ţinea o sacoşă plină cu pantofi purtaţi pe care trebuia să îi ducă fraţilor săi acasă. Sonda OMV se afla la doar câteva sute de metri distanţă faţă de casa familiei Furcelea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O femeie din Ploieşti a murit într-un cabinet medical privat în timpul unui avort

Tânăr de 18 ani, lăsat de amici să moară pe marginea drumului, după un accident. Vinovaţii au încercat să-şi acopere fapta

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite