Parcul-deşert de la Ploieşti, care a costat 16 milioane de euro. După patru ani de lucrări, nu există cişmele, nici umbrele, iar copacii stau să se usuce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieştenii au aşteptat cu mare nerăbdare deschiderea parcului
Ploieştenii au aşteptat cu mare nerăbdare deschiderea parcului

Unul dintre cele mai mari parcuri din ţară, recent inaugurat la Ploieşti, a fost proiectat fără cişmele şi cu un număr infim de locuri cu umbră. Pentru că nu a fost finalizat la timp, oraşul a pierdut 4 milioane de euro, iar proiectantul recunoaşte că spaţiul arată dezolant.

În vara anului 2011, fostul primar al Ploieştiului, Andrei Volosevici, semna contractul de finanţare pentru un parc de 55 ha, amplasat pe un teren viran de la ieşirea din oraş, între Gara de Vest şi Centura de Vest. Din cauza numeroaselor probleme, legate în special de licitaţii, contractul de execuţie a fost semnat abia în august 2014, de primarul de atunci, Iulian Bădescu, care, între timp, şi-a dat demisia după arestarea sa pentru fapte de corupţie . Inaugurarea Parcului Municipal Ploieşti Vest a fost făcută sâmbătă, 28 mai 2016, de primarul interimar al oraşului, Cristian Ganea.

După atâţia ani de aşteptare, ploieştenii îşi imaginau că parcul de 55 ha, în primele cinci din ţară ca suprafaţă, le va lua respiraţia. Parcul are un lac artificial de 1,2 ha, terenuri de handbal, fotbal şi baschet, fântâni arteziene, piste de biciclete, parcări, locuri de grătar.

La faţa locului, ploieştenii s-au trezit însă în faţa unui parc-deşert, inutilizabil în zilele călduroase. Nicăieri pe această suprafaţă nu există cişmele, foişoarele sau construcţiile unde ai putea să te adăposteşti de soare pot fi numărate pe degete, iar arborii care ar fi putut să suplinească aceste lipsuri sunt nişte puieţi proaspăt plantaţi, unii deja uscaţi. Toaletele, şi ele puţine la număr, au deja chiuvetele înfundate, iarba a început să pălească sau a pierdut lupta cu pământul. „Nu ştiu cum au putut gândi un spaţiu pentru grătare pe un teren de viran, fără copaci şi locuri de umbră. Dacă nu faci insolaţie, mori de sete oricum“, a constatat Sorin Matei, un ploieştean curios să vadă noul parc.

Una dintre cele mai mari probleme este cea a accesului către parc. Construit pe un fost teren viran, acesta este localizat chiar la ieşirea din vest a Ploieştiului, peste linia de cale ferată. Ieşirea este blocată însă pentru autoturisme din cauza unui proiect aflat în mare întârziere, un pasaj suprateran. Prin urmare, pentru a ajunge în parc trebuie să o iei pe jos, prin şantier sau, cu maşina, să intri de pe Centura de Vest a Ploieştiului, ceea ce înseamnă un ocol consistent.

„Îmi dau seama că parcul este dezolant“

„Parcul a fost realizat întocmai, conform proiectului depus“, ne-a spus Alina Istrătescu, purtător de cuvânt al Primăriei Ploieşti. Proiectul a fost realizat de firma Intergroup Engineering, iar execuţia de către o asociere de firme din care cea mai importantă este SC Construcţii Erbaşu SA .

„Noi am lucrat pe o temă de proiectare stabilită de municipalitate. S-a pus de atunci problema cişmelelor, însă cum respectivul teren nu este racordat la reţeaua de apă potabilă, s-a mers pe ideea că, ulterior, vor exista spaţii comerciale unde să fie vândută apă. În ceea ce priveşte copacii, s-a considerat că vegetaţia va creşte în câţiva ani. Îmi dau seama că, deocamdată, parcul este dezolant“, ne-a spus Silviu Novac, administratorul firmei Intergroup Engineering care a proiectat mai multe lucrări pe fonduri europene în Ploieşti. 

Practic, parcul a primit undă verde deşi se ştia de la început că nu există alimentare cu apă curentă, iar o eventuală investiţie de racodare la reţeaua de alimentare cu apă a oraşului este una consistentă, dar şi foarte complicată. Pentru a aduce apă curentă în parc era nevoie de o reţea de aproximativ 15 km de ţevi. De asemenea, s-a mers pe principiul că, în 5-10 ani, copacii din parc vor ajunge la o înălţime suficientă pentru a asigura umbra necesară unui spaţiu gândit ca unul de relaxare şi refugiu pe timp de caniculă.

Parcul a costat aproximativ 16 milioane de euro, bani finanţaţi din fonduri europene, dar, din cauza nefinalizării la timp a investiţiei, adică 31 decembrie 2015, Primăria Ploieşti trebuie să suporte din bugetul oraşului 4 milioane de euro.

Mai puteţi citi

Se deschide Parcul Municipal Vest. Are locuri de picnic, lac artificial, terenuri de sport

VIDEO FOTO Cum arată singurul giratoriu suspendat din România, de lângă Ploieşti, deschis circulaţiei sâmbătă

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite