Paradox imobiliar: cum au ajuns bucureştenii să se îmbulzească pe casele de pe Valea Prahovei. Locuinţele de la munte, mai scumpe ca cele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă v-aţi gândit să achiziţionaţi un apartament sau o casă de vacanţă pe Valea Prahovei trebuie să pregătiţi un buget mult mai mare faţă de o proprietate similară ca spaţiu, listată în Bucureşti. Un apartament de două camere la Sinaia costă, în medie, peste 60.000 de euro, iar o casă cu 5 camere ajunge la peste 200.000 de euro în „Perla Carpaţilor“.

Foarte mulţi dintre bucureştenii care ajung în fiecare weekend pe Valea Prahovei ca turişti care închiriază camere în hoteluri şi pensiuni au ajuns la concluzia că este mai rentabil să facă o achiziţie imobiliară în staţiunile montane sau o închiriere pe termen lung în loc să plătească săptămânal un tarif hotelier. Mai ales în această vară, din cauza caniculei prelungite, cererea pe sectorul imobiliar a crescut foarte mult.

„Putem spune că, în ultimele luni, canicula care se resimte mult mai acut în oraşe i-a ajutat să se decidă pe mulţi dintre cei care aveau în plan să facă o achiziţie imobiliară la munte. Cererile au venit în special pe apartamentele din noile proiecte rezidenţiale dezvoltate în staţiunile de pe Valea Prahovei. Aproape că nu mai avem oferte în acest sector“, ne-a spus Mihai Mircea Totpal, managerul agenţiei imobiliare Mervani Invest, axată pe tranzacţii imobiliare pe Valea Prahovei.

O analiză a agenţiei, care ia în calcul o bază de date complet actualizată în luna iulie 2015 privind vânzările şi închirierile de pe Valea Prahovei, arată că zona, în ciuda unei stabilizări a preţurilor, se menţine ca una dintre cele mai scumpe din România.

75.000 de euro, un apartament într-o vilă

În medie, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă construită de 65 mp, are, pe Valea Prahovei, un preţ mediu de 52.848 de euro, respectiv 809 euro/mp. Situaţia se prezintă diferenţiat, însă, în funcţie de staţiune, cele mai mari preţuri fiind în zona superioară a Văii Prahovei. Astfel, un apartament de două camere, de 64 mp, costă 54.480 euro la Azuga, unul de 68 mp la Buşteni, 54.323 euro, la Sinaia, pentru 67 mp, vânzătorii cer 61.468 de euro, pe când la Predeal, pentru 67 mp, ofertele sunt de aproximativ 63.000 de euro. Cel mai ieftin preţ mediu pentru un apartament cu două camere este la Breaza, 41.250 de euro.

Prin comparaţie, un apartament de două camere, decomandat, cu o suprafaţă de 57 mp utili, într-un bloc nou, în sectorul 4 al Capitalei costă 42.500 de euro plus TVA, pe când unul similar, în zona Berceni, de 60 mp, tot într-un bloc nou, costă 44.000 de euro cu tot cu TVA. Şi mai ieftin este la Ploieşti, oraşul reşedinţă de judeţ din Prahova, unde un aparatament cu două camere costă, în medie, între 33.000 de euro şi 41.000 de euro.
Cele mai scumpe apartamente de pe Valea Prahovei sunt cele din case sau vile, cu o suprafaţă de 110 mp şi teren aferent de 160mp, care au preţuri medii de 75.000 de euro.

O garsonieră cu o cameră având o suprafaţă de 39 mp costă în medie, pe Valea Prahovei, 31.049 euro. La Sinaia, în schimb, poate ajunge la 38.700 de euro, dar suprafaţa garsonierei este de 44 mp.

300.000 de euro o vilă la Predeal

Cele mai mari preţuri sunt, însă, la case şi vile. În medie, acestea au 5 camere, o suprafaţă de 238 mp, terenuri aferente de 862 de mp, şi costă 133.000 de euro. Cu toate acestea, dacă aveţi în plan o achiziţie la Sinaia, preţul mediu este de 210.000 de euro, dar terenul este de cel mult 500 mp. La Buşteni, o casă este listată cu 188.900 de euro, cu un teren aferent de 465 de mp. Cele mai mari preţuri sunt la Predeal, peste 300.000 de euro, iar cele mai mici la Comarnic, 94.000 de euro şi Poiana Câmpina, 93.000 de euro.

Comparativ, o vilă într-un cartier rezidenţial din Bucureşti costă între 69.000 de euro, în Mogoşoaia, şi 90.000 de euro, în Ghencea.

Pentru cei care au în vedere doar un teren intravilan, cea mai căutată categorie imobiliară de pe Valea Prahovei, preţul mediu pentru o suprafaţă de 1.471 mp, cu o deschidere la stradă de 26 m, este de 53.635 euro, adică 48 euro/mp.

Preţuri mai mici faţă de 2007 cu 35%

„Din punctul nostru de vedere, piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei dă semne de stabilitate. Nivelul preţurilor a ajuns la limita minimă, iar cumpărătorii au înţeles ce vor. Singurul sector care nu s-a aliniat este cel al preţurilor din blocurile vechi, care au preţuri comparative sau chiar mai mari decât cele din cartierele rezidenţiale“, ne-a precizat Mihai Mircea Totpal.

Potrivit analizei agenţiei Mervani Invest, faţă de anul 2007, al boom-ului imobiliar, preţurile proprietăţilor de pe Valea Prahovei au scăzut, până în 2015, cu minimum 35%. De asemenea, cumpărătorii provin, în ordine, din Bucureşti (33%), Câmpina (25%) şi Ploieşti (7%).

Pe categorii de imobile, cele mai multe oferte de pe Valea Prahovei sunt la terenuri (40,33%), urmat de case-vile (31,38%), apartamente şi garsoniere (24,17%) şi de spaţii comerciale, industriale şi turistice (4,12%).

Vă mai recomandăm

INS: Lucrările de construcţii au crescut în primul semestru cu peste 10%. Clădirile nerezidenţiale şi lucrările inginereşti au fost motorul. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10,3% ca serie brută şi cu 10,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Oraşul spre care aleargă greii din imobiliare. Timişoara a devenit în acest an un adevărat hot spot în ceea ce priveşte planurile de investiţii imobiliare, cu proiecte de sute de milioane de euro anunţate. Poate însă susţine oraşul toate noile proiecte? Pe unele segmente consultanţii imobiliari sunt circumspecţi, deşi în Timişoara este în mod clar o nevoie de mai multe spaţii de retail şi office.


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite