O pacientă cu probleme psihice, internată la centrul pentru persoane cu handicap din Urlaţi, a născut un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie în vârstă de 39 de ani, internată de câţiva ani la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlaţi, a născut în weekend un băieţel, la Maternitatea din Ploieşti. Tatăl ar putea fi tot un pacient din centru

Femeia este internată în centrul din Urlaţi încă din 1992, cu diagnosticul de autism şi encefalopatie, potrivit informaţiilor furnizate de angajaţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova.

Sarcina femeii de 39 de ani a fost descoperită de îngrijitorii centrului din Urlaţi abia când era de şase luni, din cauza faptului că pacienta era destul de corpolentă.

În weekend, pacienta a născut un copil perfect sănătos din punct de vedere fizic, medicii neputând să se pronunţe deocamdată în privinţa unor posibile probleme de comportament.

La prima vedere, copilul este bine, iar pentru acesta se va dispune măsura specială a plasamentului la un asistent maternal. În ceea ce o priveşte pe mama copilului, aceasta va fi externată tot la centrul din Urlaţi“, ne-a spus Carmen Constantin, purtătorul de cuvânt al DGASPC Prahova.

Instituţia a dispus şi o anchetă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlaţi pentru a se lămuri împrejurările în care s-a ajuns la o astfel de situaţie. Acesta nu este primul caz de acest gen din centru, când o pacientă rămâne însărcinată şi dă naştere unui copil.

Din păcate, supravegherea beneficiarilor din acest centru se face cu personal la limită. 90 de persoane sunt angajate la Urlaţi pe toate posturile din centru, deşi schema de personal prevede 120 de salariaţi. În prezent, la Urlaţi sunt internaţi 161 de pacienţi. 

Din cauza afecţiunilor de care suferă (encefalopatia duce la o încetinire a ideilor şi confuzie mintală), femeia nu pare să realizeze ce i s-a întâmplat. De aceea, nici nu a putut să ofere informaţii despre tatăl copilului.

Deşi sarcinile nu sunt indicate în astfel de afecţiuni, din cauza probabilităţii de a se trasmite ereditar la copil, dar şi pentru că părinţii cu astfel de probleme nu pot asigura copilului o îngrijire adecvată, în acest caz nu există o interdicţie clară.

Este adevărat că sarcinile nu sunt indicate, dar este vorba despre o persoană adultă şi în acest caz nu există o hotărâre judecătorească de punere sub interdicţie pentru lipsă de discernământ“, ne-a mai spus Carmen Constantin.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite