Muzeul Petrolului, singurul de acest fel din România, ar putea fi mutat din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Petrolului din Ploieşti. FOTO wikipedia.rog / Andrei Stroe
Muzeul Petrolului din Ploieşti. FOTO wikipedia.rog / Andrei Stroe

Singurul Muzeu al Petrolului din ţară ar putea fi mutat din Ploieşti, unde funcţionează de peste cinci decenii. Casa Buzianu, imobilul care adăposteşte muzeul, a fost revendicată în instanţă. Muzeul ar putea ajunge la Câmpina

Singurul Muzeu al Petrolului din România şi printre puţinele de acest gen din Europa, ar putea fi mutat de la Ploieşti la Câmpina. Varianta a fost avansată chiar de administraţia din Câmpina care a dezvăluit că a purtat discuţii cu reprezentanţii OMV-Petrom, în subordinea căruia se află muzeul, pentru mutarea muzeului în sine în municipiul Câmpina.

Situaţia a fost generată de faptul că imobilul în care funcţionează muzeul, casa Buzianu, a fost revendicată în instanţă şi sunt şanse mari să fie câştigată de urmaşii proprietarilor.

Nici Primăria din Ploieşti nu a stat deoparte şi a avansat soluţia mutării muzeului în imobilul în care funcţionează Protoieria Ploieşti, aflată pe Bulevardul Castanilor, urmând ca sediul administrativ bisericesc să fie mutat, la rândul său, în fostul sediu al OMV din oraş în care se intenţiona amenajarea Spitalului de Pediatrie.

Muzeul Naţional al Petrolului a fost inaugurat la 8 octombrie 1961, ca urmare a sărbătoririi centenarului industriei petroliere româneşti, în 1857. Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 în 1994, inclusiv o expoziţie în aer liber. Înfiinţarea sa la Ploieşti este o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră.

Ploieştiul a stabilit, la 1857, o premieră mondială, devenind primul oraş din lume cu rafinărie.

Vă mai recomandăm

Fascinanta poveste a primei rafinării din România - Ploieşti, primul oraş din lume cu „fabrică de gaz“. Premiera mondială din 1857 a fost investiţia unor fraţi bogaţi

„Capitala aurului negru“, a schiului şi a „aurului lichid“. Prahova se mândreşte cu industria, turismul montan şi podgoriile. Resursele de petrol din adâncurile plaiurilor prahovene, frumuseţea ameţitoare a Bucegilor şi tăria licorilor extrase din solul fertil al podgoriilor Dealu Mare s-au consacrat ca „branduri“ ale judeţului Prahova, elemente care îi imprimă o unicitate inconfundabilă.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite