VIDEO Preşedintele CJ Prahova, reţinut pentru trafic de influenţă. Procurorii au cerut şi arestarea preventivă a fiului său, deputatul Vlad Cosma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, şi fiul său, deputatul de Prahova Vlad Cosma, au fost chemaţi marţi la DNA Ploieşti pentru audieri. Mircea Cosma a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă

ORA 18.50 Mircea Cosma a fost dus la spital după ce s-a simţit rău

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a ajuns marţi seară la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti. Acesta a fost consultat la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a fost solicitat un cardiolog.

ORA 15.40

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă.

Vlad Cosma a părăsit sediul DNA Ploieşti mai devreme, la finalizarea audierilor.

Întrebat dacă se consideră vinovat, Mircea Cosma a spus doar „NU“ jurnaliştilor.

Potrivit comunicatului DNA Ploieşti, „la data de 11 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cosma Mircea preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, urmând a fi prezentat în cursul zilei de 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Cosma Vlad Alexandru, cercetat în aceeaşi cauză penală“.

Faţă de Vlad Cosma, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale tot pentru trafic de influenţă (trei acte materiale), iar marţi după-amiază au cerut arestarea preventivă a deputatului.

Marţi după-amiază, procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore, în acelaşi dosar, şi pe Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

ORA 15.00

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă (trei acte materiale), iar faţă de Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, au început urmărirea penală tot pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Vlad Cosma ar fi primit de la mai mulţi patroni de firmă denunţători în cauză peste 4,4 milioane de lei.

Potrivit surselor din anchetă, dosarul în care sunt implicaţi Vlad şi Mircea Cosma este conexat cu cel al afaceristului Răzvan Alexe, un afacerist din Prahova, cunoscut ca un apropiat al lui Vlad Cosma, care a fost arestat tot pentru trafic de infuenţă, în noiembrie 2013.

Alexe a fost denunţat procurorilor de un patron de firmă, iar potrivit referatului procurorilor DNA de atunci, „în perioada 2012-2013, inculpatul Alexe Răzvan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova (Mircea Cosma – n.r.), a pretins şi primit de la un administrator de societate comercială - denunţător în cauză - sume de bani totalizând 5.204.005 lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de către firma denunţătorului către S.C. Marconstruct Company S.R.L. şi neexecutate în realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denunţătorului“.

În cauză au mai fost arestaţi, în ianuarie 2014, şi şase afacerişti din Prahova, majoritatea cunoscuţi pentru contractele pe care le-au câştigat cu instituţia Consiliului Judeţean.

La rândul ei, Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, este urmărită penal de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Dosarul Andreei Cosma ar avea legături tot cu Răzvan Alexe şi cu o reţea destructurată anul trecut, în care este arestat, alături de alte cinci persoane, şi Marcel Păvăleanu, un prahovean care a fost angajat, până în mai 2013, în Secretariatul General al Guvernului.

Luni seară, în mod surprinzător, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a devenit şeful PSD Prahova, în condiţiile în care Mircea Cosma este preşedinte filialei încă din anul 2000.

Ce spun procurorii DNA

Marţi, comunicatul DNA care îi priveşte pe Mircea şi Vlad Cosma arată că „din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale – denunţători în cauză - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.

image

Deputatul Vlad Cosma. FOTO Facebook

Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societăţile respective să obţină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare.

Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând „comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi“.

Inculpatului Vlad Cosma i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 alin 2) Cod de procedură penală, iar suspectului Mircea Cosma i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii.

ORA 12.45

Cei doi sunt, în aceste momente, încă la audieri, iar informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al DNA Ploieşti, Gabriel Onea.

Surse din anchetă vorbesc despre faptul că audierile au legătură cu Dosarul Răzvan Alexe, în care mai mulţi afacerişti din Prahova sunt arestaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Firmele celor arestaţi au avut contracte de deszăpezire cu CJ Prahova.

Pe aceeaşi temă

Arestarea controversatului afacerist Răzvan Alexe deschide cutia Pandorei în Prahova

Şase afacerişti, reţinuţi de procurorii din Ploieşti. Dosarul, conexiuni cu cel al lui Răzvan Alexe

Procurorii DNA au ridicat documente de la Consiliul Judeţean Prahova. Percheziţiile au legătură cu arestarea afaceristului Răzvan Alexe

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite