Medicii de la Spitalul Judeţean din Ploieşti cer ajutor. Peste 50 de suspecţi COVID-19 aşteaptă rezultatul pe 17 locuri. „Situaţia poate deveni dramatică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţie fără precedent a medicilor urgentişti din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti (SJU). Într-o scrisoare deschisă adresată directorului general al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, medicii din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe reclamă condiţiile improprii în care sunt nevoiţi să acorde asistenţă medicală.

 Numărul extrem de mare de suspecţi COVID-19 aproape că a epuizat resursele spitalului. Pe 17 locuri destinate celor care aşteaptă testul care depistează noul coronavirus sunt aduşi zilnic peste 50 de persoane. S-a ajuns în situaţia în care stabilirea diagnosticului să dureze şi 42 de ore, timp în care bolnavii reclamă că nu primesc tratamentul de care au nevoie.

În scrisoare adresată conducerii DSP medicii de la cel mai mare spital din Prahova reclamă faptul că  izolatoarele din UPU, unde staţionează suspecţii de COVID-19, funcţionează în spaţii "improprii”, cu mobilier deteriorat, iar instalaţiile de oxigen sunt necorespunzătoare cerinţelor, cu circuite nefuncţionale. 

O altă problemă gravă reliefată în adresa către DSP scoate în evidenţă criza de personal, atât de medici specialişti cât şi de personal mediu. Deşi la SJU sunt aduşi într-o primă fază bolnavii de COVID-19, confirmaţi, la UPU nu lucrează medici infecţionişti, aşa cum ar fi normal, iar situaţia are toate şansele să devină ”dramatică”, spun medicii care lucrează la urgenţe.

Imagine indisponibilă

Nu doar lipsa de personal reprezintă o problemă la SJU Ploieşti, ci şi aparatura de specialitate care a devenit insuficientă pentru valul de pacienţi din ultimele luni. ”Există un aparat de radiologie fix, un aparat CT, un ecograf funcţional la un judeţ de peste 780.000 de locuitori. Acest lucru duce la întârzieri inimaginabile. Pacienţii şi aparţinătorii nu înţeleg cum de trebuie să aştepte în UPU 24 - 48 de ore până la finalizarea unui diagnostic”, se arată în document. În cazul în care un pacient este confirmat pozitiv COVID-19, acesta trebuie să mai aştepte chiar şi încă 72 de ore în izolator până la eliberarea unui pat destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Imagine indisponibilă

Printre altele, medicii urgentişti de la SJU Ploieşti cer Direcţiei de Sănătate Publică Prahova să extindă capacitatea izolatoarelor inclusiv în spitalele suport COVID-19 din judeţ. În plus, aceştia cer ca activitatea din laboratoarele medicale unde sunt prelucrate testele pentru depistarea SARS-CoV-2 să aibă un flux continuu, astfel încât să se poată stabili un diagnostic în cel ami scurt timp, nu în două sau chiar trei zile de la prelevarea probelor.

Pe aceeaşi temă:

40 de grade Celsius în unitatea mobilă de la Spitalul Judeţean Ploieşti. Sistemul de climatizare a cedat, iar pacienţii au fost mutaţi la alte spitale

E jale la Ploieşti. Pacienţii testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, ţinuţi pe bancă în faţa spitalului. „Au dat-o afară cu o ciorbă în caserolă, iar ea are nevoie de oxigen“

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite