Medic oftalmolog român condamnat la închisoare cu executare. A creat „din pix“ zeci de orbi pentru pensii de handicap

Medic oftalmolog român condamnat la închisoare cu executare. A creat „din pix“ zeci de orbi pentru pensii de
handicap

Consult oftalmologic FOTO Adevărul

Cel mai mare dosar de corupţie instrumentat de procurorii din Ploieşti a ajuns la faza condamnărilor în instanţă. Un medic oftalmolog care a eliberat zeci de documente false în baza cărora au fost obţinute certificate de handicap a fost condamnat la închisoare cu executare.

Maria Ghinea, medic oftalmolog din Ploieşti, a fost condamnată la patru ani o lună şi zece zile de închisoare în regim de detenţie şi interzicerea dreptului de a mai practica profesia de medic specialist oftalmolog pe o perioadă de doi ani şi şase luni. Decizia aparţine Judecătoriei Ploieşti şi nu este definitivă. Hotărârea instanţei de fond a fost deja atacată de medic la Curtea de Apel unde se află încă în faza de judecată.

Maria Ghinea, medic oftalmolog, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Aceasta a fost acuzată că în perioada  2006 - 2012, în calitate de medic specialist oftalmolog, a eliberat 34 de referate medicale de specialitate prin care a atestat în fals existenţa unor afecţiuni oftalmologice, în scopul obţinerii certificatelor de încadrare în grad de handicap grav cu indemnizaţie de însoţitor sau accentuat. Astfel, în baza acestor acte medicale false, zeci de prahoveni au beneficiat pe nedrept de pensii speciale de aproximativ 800 de lei de persoană, lunar.

Pentru că această situaţie a fost descoperită de procurori după ani de zile, persoanele cu fals handicap au beneficiat ani de zile de aceste pensii special, astfel că prejudiciul total depăşeşte suma de un milion de lei.

Reţea din medici, asistenţi şi psihologi

Dosarul în care a fost anchetat medicul oftalmolog Maria Ghinea este rupt din ancheta care o priveşte de fapt pe Viorica Oniga, fosta şefă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială Prahova. Fiind vorba de un funcţionar public implicat, sosarul ”Oniga” a fost preluat de DNA Ploieşti în anul 2013, iar în prezent cauza se judecă pe fond la Tribunalul Buzău.

Odată cu arestarea Vioricăi Oniga, anchetatorii au descoperit o adevărată reţea de medici, psihologi şi asistenţi prin care persoane sănătoase au reuşist să obţină, dând şpagă, documentele medicale necesare obţinerii certificatului de handicap, respective pensia specială.

În prezent pe rolul instanţelor de judecată din Prahova se află zeci de dosare în care bolnavii închipuiţi au fost deferiţi justiţiei pentru uz de fals şi înşelăciune. Cei mai mulţi şi-au recunoscut faptele şi au făcut acorduri de recunoaştere, iar o parte au şi achitat prejudiciul cauzat DGASPC.

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declarat că la ora actuală prejudiciul total cauzat statului, respective DGASPC este aprope imposibil de calculat. Până acum s-a stabilit că DGASPC Prahova trebuie să recupereze suma de aproximativ 5 milioane de lei, bani care au fost plătiţi drept ajutoare sau pensii speciale în baza unor documente false.

În paralel, un alt medic, de data aceasta din Sianai, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru nu mai puţin de 185 de fapte de luare de mită.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie -Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Prahova „inculpatul J.L., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, cu atribuţii în evaluare/reevaluarea capacităţii de muncă a persoanelor în vederea încadrării sau menţinerii în grad de invaliditate, a primit de la 39 de persoane, în 185 de rânduri, suma totală de 73.614,255 lei, cu scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a-i încadra sau menţine pe aceştia în grad de invaliditate.

Cauza se judecă încă pe fond la Tribunalul Prahova.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: