Maraton de teatru la Ploieşti. Festivalul „Toma Caragiu” a ajuns la a IV-a ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul YENTL. FOTO Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti
Imagine din spectacolul YENTL. FOTO Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

În perioada 30 mai – 6 iunie, la Ploieşti se desfăşoară a IV-a ediţie a Festivalului de Teatru “Toma Caragiu”. Timp de opt zile, iubitorii de teatru vor avea parte de întâlniri speciale cu unele din cele mai bune trupe de teatru din ţară

Spectacole de la Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală sau a Teatrul Masca sunt doar câteva dintre surprizele festivalului de la Ploieşti. Ca şi în anii anteriori, în mare parte şi din lipsa existenţei mai multor săli adecvate montării de spectacole, caracterul festivalui de teatru de la Ploieşti este necompetitiv, iar selecţionerul acestei ediţii este criticul de teatru Andreea Dumitru.

Tema ediţiei din 2014 este “Întâlniri regizorale”, pentru că festivalul se doreşte a fi un important punct de întâlnire al autorilor de spectacol din România, o platformă de expunere a viziunilor, discursurilor, perspectivelor, modalităţilor de lucru cu actorul, cu textul, cu spaţiul.

De altfel, în cadrul Festivalului se va lansa şi prima ediţie a programului “Noul val - chip de regizor”, consacrat celor mai tineri profesionişti din ţară, care îşi propune să contribuie la capitalul de experienţă al noilor generaţii, înlesnindu-le tinerilor regizori contactul cu posibilii colaboratori. Ediţia pilot “Noul val - chip de regizor” va fi marcată, pe 3 iunie, de premiera teatrului-gazdă “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Cristache, absolvent al UNATC „I.L. Caragiale” în 2009.

Spectacole premiate la Gala UNITER

Ca o dovadă a faptului că va fi una dintre cele mai valoroase ediţii, pe scena festivalului vor fi prezente şi spectacole laureate ale ediţiei din acest an a Galei Premiilor UNITER.

Astfel, luni, 2 iunie, de la ora 19.00, este programată producţia “Leonce şi Lena” a Teatrului Regina Maria Oradea, în regia lui Mihai Măniuţiu, care a fost recompensat cu Premiul Senatului Uniter pentru întreaga activitate.

În spectacolul “Tartuffe”, de miercuri, 4 iunie, joacă actriţa Nicoleta Hâncu, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, iar o zi mai târziu, pe 5 iunie, în spectacolul “Yentl”, o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti va putea fi admirată Alexandra Fasolă, laureata premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Spectacolele din cadrul festivalului parcurg un registru inedit, de la dramă, comedie până la dans contemporan şi stand-up comedy, statui vivante şi reprezentanţii cu măşti. Pentru prima data în acest an, spectacolele sunt programate doar la sala Teatrului Toma Caragiu, dar şi în aer liber, pe pietonala teatrului.

Biletele sunt pe final

Ploieştenii iubitori de teatru, care nu şi-au luat încă bilete, trebuie să se grăbească. Biletele sunt aproape epuizate, încă de săptămâna trecută, la câteva dintre piese, care au distribuţie actori foarte cunoscuţi sau vin de la teatre importante din ţară precum “Yentl” (în care joacă şi Maia Morgenstern) şi “Un pic prea intim”, al Teatrului Nottara. De asemenea, la multe alte spectacole, biletele rămase mai sunt doar în număr de 15-20 de locuri, din cele aproximativ 200 puse la dispoziţia publicului în fiecare seară de festival.

Preţul unui bilet este de 40 de lei, anul acesta fiind primul în care nu se mai acordă reduceri pentru nici o categorie de spectatori. Tichetele se procură de la agenţia de bilete a teatrului (tel. 0244 522 774, e-mail agentiadebilete@teatruploiesti.ro).

Programul detaliat al festivalului

Vineri, 30 mai
TTC, ora 18.30 – Deschiderea oficială a Festivalului
ora 19.00 - Însemnările unui nebun – de N.V.Gogol, regia Felix Alexa (Centrul cultural ArCuB)

Sâmbătă, 31 mai
TTC, ora 19.00 – Şaraiman – un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, concept Răzvan Mazilu (Teatrul Odeon Bucureşti)

Duminică, 1 iunie
TTC, ora 19.00 – O...ladă, creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ)

Luni, 2 iunie
Hotel Central – sala Cupola ora 12.00 – Ediţia pilot a programului “Noul val - chip de regizor”, moderat de criticul Ionuţ Sociu
TTC, ora 19.00 – Leonce şi Lena, după Georg Büchner, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul Regina Maria Oradea)

Marţi, 3 iunie
Hotel Central – sala Cupola ora 12.00 – Ediţia pilot a programului “Noul val - chip de regizor”, moderat de criticul Ionuţ Sociu
TTC, ora 19 .00 – Chip de foc – de Marius von Mayenburg - PREMIERĂ- regia Vlad Cristache (Teatrul Toma Caragiu Ploieşti)
Pietonala teatrului, ora 20.00 – Statuile - scenariul şi regia Mihai Mălaimare (Teatrul Masca Bucureşti)

Miercuri, 4 iunie

TTC, ora 19 .00 – Tartuffe – de B.P. Moliere, versiunea scenică şi regia Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis Bucureşti)
Pietonala teatrului ora 20.00 – Fior d’amor în Bucuresci - scenariul şi regia Mihai Mălaimare (Teatrul Masca Bucureşti)

Joi, 5 iunie
TTC, ora 19 .00 – Yentl – de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia Erwin Simsensohn (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti)

Vineri, 6 iunie
TTC, ora 19.00 – Un pic prea intim – de Rajiv Juseph, regia Cristi Juncu (Teatrul Nottara Bucureşti).

Vă mai recomandăm

Magie, feerie şi poveşti. Festival de artă stradală pentru copii, la Ploieşti

Vino de 1 iunie la festivalul văcuţelor din Chişinău


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite