Măcar o dată în viaţă: pe cărări de munte, de la Buşteni la cabana Mălăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buşteni - Mălăieşti, un traseu pe care trebuie să-l străbaţi măcar o dată în viaţă. FOTO Adevărul Ploieşti
Buşteni - Mălăieşti, un traseu pe care trebuie să-l străbaţi măcar o dată în viaţă. FOTO Adevărul Ploieşti

De o frumuseţe nepământeană, drumul care leagă Buşteniul de cabana Mălăieşti este un traseu pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă. Vă invităm să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.

„Dacă ai un dor ce te frământă / Nu căta că-i drumul obositor / Hai cu mine, prietene, pe munte / Pe cărările Bucegilor… ” te îndeamnă la drumeţie imnul Bucegilor.

Iar dacă traseele foarte circulate din jurul staţiunilor de pe Valea Prahovei par prea uşoare, o dată în viaţă ar trebui încercat şi cel spre cabana Mălăieşti.

Traseul pleacă din gara Buşteni, de unde, pe jos sau cu „trocăriciul“, un mini-tractor pentru turişti, trebuie să vă îndreptaţi spre Valea Cerbului. Sunteţi la 925 m şi trebuie să parcurgeţi un traseu cu diferenţă de nivel de 850 m între Buşteni – Plaiul Munticelul – Poiana Coştilei (1360 m) – Pichetul Roşu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Mălăieşti (1720 m). Marcajul este cu triunghi roşu şi trebuie să vă aşteptaţi la un drum de 5-6 ore. Iarna traseul este foarte periculos şi dificil pe porţiunea Pichetul Roşu – Mălăieşti.

traseu bucegi malaiesti

Traseu este o adevărată magistrală cu o lungime de circa 12 km, care înconjoară la o altitudine medie de 1400 – 1700 m o parte importantă a masivului Bucegi (partea de nord-est). Din el se desprind şi trasee de acces spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul.

Este un traseu pentru turişti cu o condiţie fizică bună pentru că muntele va fi luat în piept de multe ori, iar un bagaj prea greu sau pregătirea fizică şi psihică insuficiente vă pot întoarce din drum.

Un traseu alternant, cu porţiuni dificile şi domoale

Drumul este descris în amănunt pe site-ul cabanei Mălăieşti, destinaţia finală a traseului. „De la Căminul Alpin (925 m) traseul urmează spre vest, în urcuş uşor prin pădure poteca largă de pe Plaiul Munticelului. Mai sus, la mică distanţă (după cca. 20 min. de mers) se abate uşor spre dreapta părăsind culmea pe care continuă poteca nemarcată spre Valea Albă şi Refugiul Coştila. În continuare îşi schimbă treptat direcţia spre nord-vest, trece prin punctul La Măsurătoarea Urşilor (1310 m) (unde se ramifică traseul alpin 41, spre Valea Albă) şi la mică distanţă ramificaţia spre Refugiul Coştila (traseul 6l de la trasee alpine, marcaj bandă albastră), apoi traversează văile Coştilei şi Gălbenelelor şi ajunge în Poiana Coştilei (1360 m) (Buşteni – Poiana Coştilei cca. 2½ ore).

Trece de Valea Cerbului, unde intersectează traseul 16 marcat cu bandă galbenă spre Vârful Omu, apoi de Poiana Morarului, de unde pornesc traseele alpine spre Valea Morarului, Râpa Zăpezii, Creasta Balaurului, şi ajunge în poiana de la Pichetul Roşu (Buşteni – Pichetul Roşu: 3 ore). Aici intersectează potecile spre Cabana Poiana Izvoarelor (traseul 8, marcaj bandă roşie, un sfert de oră până la cabană) şi Cabana Diham (traseul 12 marcat cu punct roşu, o jumătate de oră până la cabană).

traseu busteni malaiesti foto dana mihai

De la Pichetul Roşu traseul continuă pe sub abruptul Bucşoiului (Drumul Take Ionescu) şi traversează mai multe vâlcele, porţiunile dificile alternând cu cele domoale. Astfel traversează Poiana Bucşoiului, urcă „La Prepeleac” (1750 m), de unde se desprinde poteca traseului 17, marcat cu bandă roşie, spre Creasta Bucşoiului Mare -Vârful Omul, (drumul Friedrich Deubel). Trece de piciorul Bucşoiului prin Şaua Mălăieşti şi coboară în Valea Mălăieşti, unde întâlneşte poteca marcată cu bandă albastră Râşnov – Vârful Omul (traseul 18)“.

Cabana Mălăieşti, refugiul alpin din inima munţilor

La tot pasul pe traseu, verdele ireal al peisajelor alpine, foşnetul pădurilor, susurul apelor care izvorăsc de peste tot, albul zăpezii de pe creste, „marea de pădure“ răsplătesc efortul drumeţilor. Zona este plină şi de potecile ciobanilor, frecventate doar de localnici şi alpinişti expermentaţi. Pe drum nu este exclus să vedeţi urşi sau capre negre, dar şi câini imenşi de la stânele din zonă.

La final de drum, la cabana Mălăieşti, situată pe versantul nordic al Munţilor Bucegi, în Valea Mălăieşti, într-un cadru alpin spectaculos, cu sângele primenit de aerul rece, dar cu picioarele grele, turiştii vor fi răsplătiţi cu cele mai bune ciorbe la cazan, ceai de mentă şi, cu siguranţă, cea mai delicioasă bere rece, cărată, pe acelaşi traseu pe care turiştii şi-au testat limitele, de caii puternici de munte ai cabanierilor.

traseu busteni malaiesti foto dana mihai

Turiştii care au de gând să înnopteze la cabană nu trebuie să se aştepte la condiţii de cinci stele. Cabana Mălăieşti are 100 de locuri de cazare în dormitoare comune cu priciuri şi doar câteva în camere, la preţuri modice, 25-30 de lei. Nu există curent electric, iar serile sunt luminate doar de focurile de tabără ale turiştilor care nu se opresc din cântat întreaga noapte. Şi mâncarea pregătită la cabană este foarte ieftină, iar vara este recomandat să faceţi rezervare din timp, dacă aveţi de gând să rămâneţi peste noapte. Şi încă o precauţie pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu regulile muntelui: ascultatul manelelor este interzis la Mălăieşti!

De la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Omul, străbătând căldările glaciare ale văii. Tot de la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Padina Crucii pe care o traversează pentru a ajunge în căldarea superioară a văii Ţigăneşti, de unde poteca urcă muntele Ţigăneşti spre vârful Scara.

Un traseu accesibil în toate anotimpurile, care străbate zona de la izvoarele râului Glăjerie este Pichetul Roşu – cabana Diham, care se întâlneşte cu traseul cabana Poiana Izvoarelor – cabana Diham.

De la Diham se poate coborî şi spre Râşnov, astfel că întoarcerea spre casă poate însemna un alt traseu, la fel de spectaculos.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite