Localnicii din comuna Gornet îi cer lui Arafat daune morale de jumătate de milion de euro pentru că i-a băgat în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Oamenii din comuna prahoveană Gornet au atacat în instanţă ordinul prin care în localitatea lor s-a impus carantina pentru o perioadă de două săptămâni. Aceştia cer daune de jumătate de milion de euro de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi vor ca ordinul semnat de Raed Arafat să fie anulat.

 În plus, în întâmpinarea adresată Curţii de Apel Bucureşti, se precizează clar că localnicii din Gornet aşteaptă inclusiv scuze din partea celor care au emis ordinul de carantinare.

Acţiunea prin care se cere anularea deciziei de carantinare zonală din comuna prahoveană Gornet a fost trimisa la Curtea de Apel Bucuresti de către avocatul Dumitru Bogdan, desemnat de către primărie să reprezinte în instanţă intersele locale.

Decizia de carantinare zonală a comunei Gornet a fost luată, miercuri 22 iulie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, însă hotărârea finală a aparţinut autorităţilor centrale.

 S-a ajuns în această situaţie pentru că în ultimele două săptămani 15 localnici din cei 2300 cât are comuna Gornet, au fost testati pozitiv cu SARS-CoV-2. Între timp, opt din cei 15 au primit rezultate negative la testul pentru coronavirus.

actiune daune morale raed arafat foto bogdan dumitru

   Potrivit legii care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni, cifrele din Gornet arată că mai mult de trei oameni la mia de locuitori au coronavirus, astfel că se impune carantina zonală.

În paralel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte au deschis o acţiune penală pe numele unul localnic din Gornet. Acesta se afla pe listele Direcţiei de Sănătate Publică Prahova ca fiind testat pozitiv cu noul virus şi avea obligaţia să rămână la domiciliu, în izolare. Un echipaj al poliţiei l-au găsit însă pe stradă, iar acum este acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor.

Răspunsul instituţiei lui Raed Arafat: Riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode

Într-o postare pe Facebook, DSU răspunde demersului făcut de oficialii de la Gornet.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la “atacarea în instanţă a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea carantinei zonale, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, judeţul Prahova”, pentru corecta informare a opiniei publice, DSU face următoarele precizări:

În baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, judeţul Prahova. (…) 

Precizăm faptul că în ordinul emis de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI şi IGSU, se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă”.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi ordin, respectiv la Art.3 este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieşirilor persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a continua activităţile privind prezentarea la locul de muncă astfel, “ Toate persoanele prevazute la alin. (1) vor prezenta autorităţilor legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.”  arată DSU.

Citeşte şi:

Cu „COVID-ul“ la instanţă. Decizia radicală a autorităţilor din comuna prahoveană băgată în carantină

Trei români infectaţi cu coronavirus în Berlin au fugit din carantină. Ce riscă aceştia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite