Kangoo Jumps, Tae Bo sau Zumba Dance, fiţe la sala de sport sau sporturile ideale pentru slăbit şi tonifiere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kangoo Jumps, sportul care atrage tot mai mulţi adepţi în România                    FOTO: Adevărul
Kangoo Jumps, sportul care atrage tot mai mulţi adepţi în România                    FOTO: Adevărul

Clasicul aerobic cu ale lui exerciţii mult prea plictisitoare pentru femeia dinamică din zilele noastea a pierdut terenul în faţa new entry-urilor din sălile de sport, Kangoo Jumps, Tae Bo, Step Coregrafic sau Zumba Fitness. Cei mai mulţi instructori au fost nevoiţi să se adapteze cerinţelor pieţei, astfel că puţini sunt cei care  ai rămas în urmă şi nu s-au reprofilat pe noile tehnici de slăbit şi tonifiere atât de populare peste Ocean.

Clasicul aerobic cu ale lui exerciţii mult prea plictisitoare pentru femeia dinamică din zilele noastea a pierdut terenul în faţa new entry-urilor din sălile de sport, Kangoo Jumps, Tae Bo, Step Coregrafic sau Zumba Fitness. Cei mai mulţi instructori au fost nevoiţi să se adapteze cerinţelor pieţei, astfel că puţini sunt cei care  ai rămas în urmă şi nu s-au reprofilat pe noile tehnici de slăbit şi tonifiere atât de populare peste ocean.

Dacă v-aţi hotărât să intraţi în rândul celor care practică astfel de sporturi, ar fi bine să vă informaţi înainte pentru a şti măcar dacă vi se potriveşte, dacă starea de sănătate vă permite să faceţi anumite mişcări şi nu în ultimul rând cam cu „ce se mănâncă” fiecare tip de antrenament.

Kangoo Jumps şi ghetele pentru „tortură”

Kangoo Jumps este de departe vedeta sălilor de sport moderne. Apreciat în special de doamne, Kangoo este practicat în egală măsură cu succes şi de bărbaţi. Înainte de a face o programare la sala de sport, trebuie să ştiţi că veţi avea nevoie de o pereche de ghete speciale pentru acest sport.

Întrebaţi dacă acestea se pot închiria şi nu uitaţi să precizaţi ce greutate aveţi şi ce număr purtaţi la picior. Indicat ar fi să vă cumpăraţi ghetele de Kangoo (neapărat originale) din comerţ, dar, atenţie, acestea nu sunt ieftine deloc. Preţul lor porenşte de la 500 de euro, dar poate fi dublu dacă avem pretenţia la o pereche de ghete personalizate. Dacă nu vă permiteţi acest lux, puteţi să cumpăraţi doar ciorapul special, care nu costă mai mult de 100 de lei.

Este indicat ca o gheată să nu fie folisită de mai multe persoane, din cauza micozelor piciorului care se transmit foarte uşor.

Odată ce aţi depăşit această problemă, urmează pasul al doilea, păstrarea echilibrului pe ghete. Nu vă fie teamă! Acestea sunt construite în aşa fel încât orcine să-şi poată ţine echilibrul fără să fie nevoie să se sprijine de ceva. În cel mult câteva minute vă veţi „împrieteni” cu ghetele, este un lucru garantat. Veţi observa că muşchii fesieri vor începe “să lucreze” de la primi paşi, fără să faceţi prea mare efort.

Există totuşi nişte reguli care trebuie respectate atunci când purtaţi un astfel de echipament. Genunchii trebuie îndoiţi uşor, trupul trebuie să fie relaxat, nu vă aplecaţi prea mult în faţă şi nici în spate, nu trebuie decât să vă comportaţi ca şi când aţi avea o pereche de pantofi obişnuiţi în picioare. Cu timpul veţi uita că sunteţi pe ghete, iar mişcările vor fi fireşti.

Cum se desfăşoară o oră de Kangoo Jumps?

O şedinţă de Kangoo este împărţită de regulă în trei părţi, timp de 40-50 de minute. În primele 5-10 minute are loc încălzirea, timp în care se practică mişcările clasice, cunoscute de noi toţi de la orele de educaţie fizică din şcoală. Diferenţa este că ghetele ne obligă să păstrăm în permanenţă o poziţie dreaptă a corpului, iar, în acelaşi timp, muşcii sunt în permanenţă încordaţi.

După încălzire urmează exerciţiile tip cardio, care cresc în intensitate. Aceste exerciţii pot fi însoţite de coregrafie – este doar decizia sau priceprea instructorului. Practic trupul se află în continuă mişcare timp de aproape o oră fără să simtă niciun fel de disconfort. La finalul şedinţei se execută câteva exerciţii de stretching (de relaxare). Acestea se fac pe saltea, iar ghetele râmân în picioare.  

De ce să mergi la Kangoo Jumps?

Adepţii Kangoo Jumps susţin că, practicând acest sport, arzi cele mai multe calorii, iar tonifierea este evidentă chiar după primele şedinţe. Sunt şi mulţi cârcotaşi, evident, care susţin că săritul pe ghetele speciale nu vor face altceva decât să afecteze coloana vertebrală şi ligamentele, însă în realitate adevărul este cu totul altul: aceast echipament a fost produs în mod special pentru persoanele cu afectiuni grave de coloana si genunchi, pentru recuperarea celor care au suferit traumatisme în această zonă a corpului.

Se întâmpla acest lucru tocmai pentru că arcurile eliptice ale ghetelor atenuează şi chiar anulează şocul produs în timpul impactului cu solul în cazul în care spotivul ar purta pantofi de sport normali.

Tae Bo, un amestec de box şi dans

Un alt tip de antrenament care strange tot mai mulţi adepţi este această mixtură între dans, arte marţiale şi box, care se bazează pe mişcări specifice sporturilor amintite, dar pe ritmuri alerte de muzică. Pe înţelesul tuturor este ca şi când un boxeur sau un practicant de arte marţiale ar dansa în ring.

Deşi pare uşor ridicol, acest tip de antrenament este extrem de antrenant, alert şi mai ales eficient. Exerciţiile sunt uşor de executat, nu este nevoie să fii expert în arte marţiale, dar trebuie să ţii cont că totul se execută la foc continuu. Practicanţii spun că Tae Bo îmbunătăţeşte foarte mult echilibrul, coordonarea, mobilitatea şi întăreşte musculatura, iar mişcările specifice lucrează toti muşchii corpului, mai ales bicepşii, tricepşii, umerii, cvadricepşii, partea dorsala şi abdomenul.

Este sportul ideal pentru doamnele care vor să aibă braţele şi abdomenul frumos lucrate.  În timpul unui singur antrenament, cu exerciţii corect executate, se ard între 500 şi 800 de calorii, în timp ce după o oră de aerobic cu greu ajungi să pierzi 400 de calorii.

Zumba Dance

Zumba pare că a fost inventat special pentru cei cărora nu le place să facă sport. Pentru a-i tenta pe leneşi să facă puţină mişcare, altfel decât în modul clasic, un instructor din America Latină, mai exact din Columbia pe nume Alberto Perez a combinat mişcările specifice dansului latino cu exerciţiile de aerobic pe care “le-a aşezat” , cum altfel, pe ritmuri latino.

Concret, practicînd Zumba, nu veţi face altceva decât coregrafie care cuprinde mişcări specifice soca dance, merengue, mambo, samba, salsa şi chiar hip hop. În sala de sport unde se practică Zumba este cea mai mare gălăgie. Se ţipă, se cântă, se strigă şi se dansează în ritmuri alerte.

Este o reală atmosferă de petrecere. În timpul claselor de zumba, corpul este în continuă mişcare: mâinile, şoldurile, picioarele nu iau niciodată pauză. Într- o oră de Zumba se pot pierde până la 1000 de calorii, cu condiţia ca mişcările să fie executate corect şi energic.

Important de precizat este faptul că se transpiră foarte mult, aşa că instructorii recomandă haine lejere din bumbac  şi pantofi care să ofere mai multă susţinere piciorului pentru că mişcările sunt foarte rapide. Zumba este ideală pentru cei care se plictisesc repede, care nu suportă rutina şi asta pentru că nicio oră de Zumba nu va fi la fel ca cea de dinainte.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite