INTERCEPTĂRI Caracatiţa afacerilor cu statul din Prahova. Cum se băteau „mogulii“ şi „mogulaşii“ pe banii europeni pentru canalizarea judeţului

INTERCEPTĂRI Caracatiţa afacerilor cu statul din Prahova. Cum se băteau „mogulii“ şi „mogulaşii“ pe banii europeni pentru canalizarea judeţului

Adrian Semcu a fost reţinut miercuri seară de procurorii DNA Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti

Numele lui Crin Antonescu, al lui Victor Ponta, „mogulului“ Sebastian Ghiţă, „ăla mic“, adică Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, apar în interceptările din dosarul procurorilor DNA în care miercuri a fost reţinut pentru 24 de ore Adrian Semcu, preşedintele SC HidroPrahova. Discuţiile de afaceri scot în evidenţă o adevărată luptă pentru câştigarea contractelor cu statul

Ştiri pe aceeaşi temă

Reţinerea, miercuri seară, pentru trafic de influenţă, a lui Adrian Semcu, actualul director al SC HidroPrahova, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi fost preşedinte al PNL Prahova, alături de omul de afaceri milionar Gheorghe Boeru, a scos la lumină şi informaţii interesante despre caracatiţa jucătorilor din afacerile cu statul şi luptele pentru câştigarea contractelor bănoase.

Reţinerea lui Semcu pentru că ar fi luat 100.000 de euro mită, din 200.000 de euro promişi de Boeru, pentru a-l ajuta, prin persoane obediente, să câştige o licitaţie pentru firma sa, SC Romair Consulting SRL, privind un contract de achiziţie publică de 25 de milioane de lei, majoritatea bani europeni, reprezintă doar o piesă dintr-un puzzle imens.

Totul a pornit în 2010, când, potrivit procurorilor, “au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC HidroPrahova SA. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC HidroPrahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului”.

Din grupare făceau parte, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, prin SC Grossmann Engineering, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, în prezent inculpaţi în dosar. Miza au constituit-o „bucăţi“ din contractul de reabilitare şi modernizare a canalizării din Prahova, un proiect de aproape 200 de milioane de euro, derulat de SC HidroPrahova, societate din subordinea CJ Prahova.

„Membrii grupului au primit sprijin atât pentru câştigarea lucrării (n.r. – canalizarea din Comarnic) (…) cât şi pentru prelungirea nelegală succesivă a termenelor de execuţie, în principal din partea deputaţilor Ghiţă Sebastian Aurelian şi Cosma Vlad Alexandru, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Cosma Mircea (referitor la aceste persoane sprijinul s-a materializat în principal prin exercitarea de intervenţii şi presiuni asupra directorului general al S.C. Hidro Prahova S.A, uzându-se de ascendentul conferit de funcţiile deţinute de cele trei persoane arătate)“, se arată în documentele DNA din dosarul privind reţinerea lui Adrian Semcu.

Interceptările din dosar. Stenograme

Pe 23 septembrie 2010, Adrian Semcu este contactat de Dumitru Pantea (fost director al HidroPrahova). Cei doi poartă următoarea discuţie de afaceri consemnată în documentele DNA, pe care o redăm fragmentar:

PANTEA DUMITRU: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi… că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha, şi te-ai… l-ai lămurit să facă el asta?
PANTEA DUMITRU: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că...
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha...
PANTEA DUMITRU: El a făcut pe partea lui, el a început… intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma.... ştii?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhîm. Bine.
PANTEA DUMITRU: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o faci, da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui BOIER ca să vorbească cu „Înălţimea Sa” că ai găsit, ştii?
PANTEA DUMITRU: Nu cred eu că e bine nu, nu!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Nu?
PANTEA DUMITRU: Tot prin omul nostru.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da? Bine.

Procurorii mai arată în documente că afaceristul Boeru, reţinut miercuri seară pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, „este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian“, precum şi faptul că SC Romair Consulting SRL a câştigat licitaţia prin sprijin concret al lui Semcu şi Pantea. 

Afaceristul Gheorghe Boeru a fost reţinut pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală. FOTO Adevărul Ploieşti

Proiectul de 200 de milioane de euro a stârnit interesul „caracatiţei“

Procurorii specifică şi faptul că valoarea foarte mare a proiectului, respectiv 200 de milioane de euro, a stârnit interesul lui Sebastian Ghiţă şi a lui Vlad Cosma, dar şi, în particular, lui Adrian Semcu, Mircea Roşca, fostul preşedinte al PNL Prahova, în prezent arestat la domiciliu pentru luare de mită, şi consilierul judeţean  Pătraşcu.

Se urmărea ca licitaţiile să fie câştigate de către societăţi agreate, dar ulterior, aproape oricare din societăţile participante ar fi câştigat procedurile de achiziţie, una din persoanele interesate tot avea o influenţă asupra reprezentanţilor acestora, influenţă care permitea obţinerea de avantaje patrimoniale prin diferite firme interpuse în circuitul banilor.

Pe 28 septembrie 2010, Adrian Semcu recepţionează şi următorul sms: “faptul ca intervii da foarte bine mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu i ti scapa nimic.”

De asemenea, în data de 19 septembrie 2011, Adrian Semcu, la acea dată vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, este contactat de un om de afaceri, Mihai Ştefănescu, cei doi purtând următoarea discuţie, din care redăm câteva fragmente:

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Că ăsta bătrânul... astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, şi astăzi am venit la serviciu şi îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era şi mogulul dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată aşa şi nu aveam ce să discut cu el!”. Sărbătoreau cu BURLACU, că s-a însurat!
MIHAI – Păi mogulul, cred că de la 1 octombrie a supt ...! Îi ia ăla toată jucăria!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Am auzit şi treaba asta şi nu sunt străin! ...
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi vor şi pe plan local să facă nu ştiu ce măgării!
MIHAI – Păi da, aşa am auzit că se laudă mogulaşul, asta era una dintre...
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mogulaşul?
MIHAI – Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el...
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ăla micu’?
MIHAI – Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – A!
MIHAI – Acum urmează bătălia pe... ştiţi dumneavoastră pe ce!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Care?
MIHAI – Urmează bătălia pe astea... că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost... de fapt, interesul!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Licitaţiile care vin, nu?
MIHAI – Aha, aha! Aţi văzut!?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi tu te bagi undeva?
MIHAI – Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!
MIHAI – Umblă vorba că s-au împărţit deja!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu s-a împărţit nimic!
MIHAI – N-auziţi că mogulul a împărţit tot!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se ştie decât caietul de sarcini şi data primei licitaţii!?
MIHAI – ...
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?
MIHAI – Bine, la proşti merge!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL –Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

Potrivit documentelor DNA, „mogulul“ este Sebastian Ghiţă, iar „ăla mic“ este deputatul PSD Vlad Cosma, fiul preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma.

Crin şi Ponta, în interceptări

O altă interceptare din dosar datează din 21 ianuarie 2011, când Adrian Semcu este contactat de Nicoleta Bozianu (fost viceprimar al Ploieştiului), tema discuţiei fiind de această dată, una politică:

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care. (Potrivit procurorilor, ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu). Şi el... tot el zice...: Băi ADI,  să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Ştii?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

„Nu are persoana mea în niciun fel legătură cu ceea ce face subiectul cercetărilor. Pasajul care este invocat din convorbirea domnului Semcu poate să facă trimitere la o discuţie care într-adevăr ar fi avut loc între mine şi dânsul şi în care îl informam în legătură cu stadiul negocierilor pentru candidaturile la locale, în cadrul USL“, a spus joi Crin Antonescu pentru Mediafax, în legătură cu discuţia de mai sus. Fostul lider al PNL a mai spus că a avut acea discuţie cu Adrian Semcu în condiţiile în care acesta era preşedinte al PNL Prahova şi trebuia să stabilească listele de candidaţi pentru alegerile locale.

Ulterior, după negocieri în cadrul USL, PNL nu a mai avut candidat la Prahova, iar la scurt timp după ce a avut loc discuţia interceptată de procurori, Adrian Semcu a fost schimbat de la şefia filialei Prahova.

Pe aceeaşi temă

STENOGRAME „Crin“, „Ponta“ şi „mogulul“ Ghiţă, în interceptările cu directorul reţinut al Hidro Prahova. Interceptările din dosarul directorului Hidro Prahova, Adrian Semcu, reţinut miercuri de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, conţin nume sonore, „Crin“, „Ponta“ şi mogulul „Sebastian Ghiţă“.

UPDATE Adrian Semcu, directorul general al Hidro Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. Adrian Semcu, directorul HidroPrahova, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă. În fosta sa calitate de vicepreşedinte al CJ Prahova, acesta a primit 100.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Boeru, reţinut la rândul său de procurorii DNA

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările