Indiferența autorităților ploieștene lovește și în campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem campioni, dar nu și baze sportive adecvate. Vorbim despre atleții prahoveni și fetele de la lotul de gimnastică ritmică CSM Ploiești, care în ciuda faptului că anual câștigă zeci de medalii la competiții se antrenează în condiții improprii.

Modernizarea stadionului „Ilie Oană" exclusiv pentru fotbal i-a lăsat pe atleții ploieșteni fără unica pistă de alergare din oraș. Din 2009 de când a fost demarat proiectul Primăriei Ploiești, sportivii care foloseau baza de antrenament a arenei Petrolul s-au văzut nevoiți să se descurce cum și pe unde au putut.

Maratonul problemelor

Deși în 2009, când a fost demarat proiectul modernizării stadionului "Ilie Oană", membrii secției de atletism au primit o serie de promisiuni conform cărora le va fi amenajată o nouă bază, la standarde mult mai înalte decât precedenta, până în prezent nu s-au ales decât cu o pistă de alergare pentru...amatori. Și asta după un an, timp în care antrenamentul s-a desfășurat pe aleile parcului de la Sala Sporturilor. Un an dureros și la propriu, și la figurat, ținând cont că asfaltul este cel mai mare dușman al atleților de performanță.

Din 2010, de când a fost inaugurată noua pistă, sportivii se văd nevoiți să se strecoare printre persoanele care vin să alerge de plăcere.  „Are doar 200 m lungime și patru culoare. Linia dreaptă are 50m, turnanta este foarte îngustă. Schimbă forma alergării, au apărut accidentările mult mai repede, fapt care a dus la ratarea competițiilor. În afară de rezistență, am avut de suferit la toate celelalte forme de alergare", ne-a declarat profesorul Robert Munteanu de la CS Petrolul Ploiești.

Nu de puține ori, tinerii au avut de-a face cu furia ploieștenilor care vin să alerge  de plăcere la Sala Sporturilor și care nu înțeleg ce caută niște performe pe o bandă pentru amatori.

„Au fost momente la antrenamente când ne-am trezit certați de cei care făceau mișcare pentru că alergam prea repede. Sau am fost întrebați ce căutăm aici, că nu este pistă pentru profesioniști. Da, știm. dar alta nu avem. Poate în curând va exista și la noi o bază unde ne vom putea antrena fără a fi certați că ne luptăm să reprezentăm orașul cu brio la competiții", ne-a mărturisit Ciprian Coșlegeanu, unul dintre tinerii pentru care sportul înseamnă și altceva, nu numai fotbal.

Navetă pentru antrenament

Încă un aspect total ignorat de cei pentru care singurul „sport" este întrecerea pentru un loc în administrație cât mai influent este faptul că atletismul are două sezoane:  unul de vară și altul de iarnă, care presupune pregătirea în sală. În Ploiești nu există așa ceva. Dar pentru a nu-și ieși din ritm, sportivii merg la București. Efort foarte mare pentru acești copii, care pe lângă antrenamente trebuie să dedice timp și școlii, studiului indiviual, dar și odihnei.

„Ne străduim să facem față cu bine la concursuri, în ciuda piedicilor pe care le tot întâlnim. Mergem la București să ne antrenăm în sală, dar este foarte obositor, pierdem vreo două-trei ore numai pe drum. Și este cumplit când clacăm înaintea competițiilor din cauza oboselii sau a accidentărilor", susține atleta Alexandra Iacob (16 ani).

 Din nou promisiuni

Mâhnirea antrenorilor este cu atât mai mare, cu cât nici viitorul nu se anunță unul mai bun. În loc de o bază pentru profesioniști, anul 2011 le-a adus una tot pentru amatori, în parcul Cina, din Ploiești, în valoare de aproape 3,8 milioane de lei. În ce privește o pistă de alergare profesionistă, primarul Andrei Volosevici promitea în urmă cu câteva luni că atleții o vor avea în decursul acestui an. „ Până la sfârșitul acestui mandat (n.r. 2012) pot să vă asigur că va exista în Ploiești o pistă de alergare pentru profesioniști", ne-a garantat edilul, care susținea că singurul impediment în demararea unui astfel era identificarea unei zone potrivite.

„Am discutat cu autoritățile locale și nu s-a ajuns nici până acum la nimic concret. Noi sperăm ca domnul primar să se țină de cuvânt, așa cum a făcut și cu alte proiecte, cum a fost de exemplu cel cu stadionul. Din calculele mele, cred că o pistă performantă ar ajunge undeva la un milion de euro", ne-a spus Robert Munteanu.

O sumă care nu ar fi atât de mare și greu de atribuit unei astfel de investiții din bugetul local, dacă ținem cont cu câtă lejeritate au fost cheltuite aproape 2,5 milioane de lei pentru montarea beculețelor ornamentale de Sărbători, precum și pentru organizarea concertelor de Crăciun și Revelion. Dar suma va fi rotunjită, dacă ținem cont că urmează să fie emisă factura pentru iluminatul public ornamental, care în mod sigur va fi una cu multe zerouri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite