Incendiu la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti. Doi pacienţi au murit. Planul roşu a fost pus în aplicare | FOTO, VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi pacienţi au murit, iar alţii 20 au fosst evacuaţi FOTO ISU
Doi pacienţi au murit, iar alţii 20 au fosst evacuaţi FOTO ISU

Doi pacienţi cu COVID-19 au murit, iar o infirmieră a ajuns la Spitalul de urgenţă Floreasca din Capitală, cu arsuri pe corp, după ce un incendiu a izbucnit joi dimineaţă într-un salon al secţiei de boli infecţioase Movila a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

UPDATE 10:05 Ministerul Sănătăţii a precizat că, în urma incendiului de joi dimineaţă, de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, 14 pacienţi au fost transferaţi într-o secţie COVID-19, iar 1 pacient e la ATI. Infirmiera rănită are arsuri pe 20% din suprafaţa corpului, nu pe 40%, cum se anunţase iniţial. De asemenea, conform MS, unitatea sanitară nu are autorizaţie la incendiu.

UPDATE 8:05 Dosar penal pentru ucidere din culpă

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul morţii celor doi pacienţi de la secţia de infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

UPDATE 7.49: Ce spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti despre cauza incendiului de la secţia de boli infecţioase.

Dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: ”Nu de la instalaţia de oxigen s-a produs incendiul, ci de la o defecţiune fie de la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mişcat. Bolnavul era foarte agitat, a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie.

Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiul. Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen, orice scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costumul, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit şi ISU şi incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon”.

UPDATE 7.32: Cauza probabilă a incendiului.

Potrivit unor surse medicale, cei doi pacienţi care au decedat erau agitaţi şi refuzau să poarte masca de oxigen. În cursul dimineţii, o asistentă ar fi mers să verifice ce fac ce idoi bărbaţi, i-ar fi găsit cu masca de oxigen dată la o parte. A încercat să măsoare saturaţia de oxigen cu un pulsoximetru. Atunci se pare că s-a produs o scânteie. Informaţia nu a fost confirmată oficial până la această oră

Cert este că instalaţia de oxigen folosită în pavilionul respectiv era nouă, iar secţia fusese renovată în vara acestui an.

spitalul de infectioase ploiesti a luat foc

UPDATE 7:15 Precizările Ministerului Sănătăţii:

„Din primele informaţii în această secţie se aflau internaţi 20 de pacienţi.  Sunt 2 victime şi 16 persoane care sunt evacuate şi transferate către Spitalul Judeţean Ploieşti (15 pacienţi şi un cadru medical) . Este şi o victimă care este transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi care are arsuri pe o suprafaţă de sub 50% din suprafaţa corporală, conform primelor evaluări. Ceilalţi pacienţi sunt stabili şi vor fi evaluaţi în UPU a Spitalului Judeţean Ploieşti. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila ţine legatura cu Raed Arafat, şeful DSU”.

Raed Arafat a afirmat că bolnavii transferaţi „sunt în condiţiile în care erau înainte”, cauzate de boala COVID. 

Acesta a precizat că  infirmiera rănită în incendiu are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică, şi nu pe 40% din corp, aşa cum au existat informaţiile iniţiale.

Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi.

Există informaţii conform cărora halatul femeii a luat foc în momentul izbucnirii incendiului.

 Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale.Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.

Ce spune managerul SJU Ploieşti despre secţia afectată de incendiu

„Secţia era nouă - este secţia renovată, de pediatrie -  instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut, înainte de valul trei. Personalul instruit, ca dovadă a intervenit imediat dar, într-o fracţiune de secundă, Dumnezeu ştie.. s-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare. Dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Dar asta o să o determine specialiştii, cauza incendiului”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

Acesta a menţionat că mai multe spitale s-au oferit să primească pacienţii evacuaţi, însă SJU Ploieşti are capacitatea de a primit aceşti pacienţi. 

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că în salonul în care a izbucnit focul incendiul se aflau doar cei doi pacienţi care au decedat. 

Managerul spitalului a precizat că nu are informaţii din partea medicilor de la UPU care i-au primit pe pacienţii transferaţi, conform cărora aceştia ar fi fost afectaţi de incendiu.

spitalul de infectioase ploiesti a luat foc

„Sper să nu fost afectaţi, nici măcar minor”, a spus medicul Bogdan Nica.

UPDTE 6.26: Incendiul a izbucnit la ora 4.15. Cel mai probabil cauza incendiului a fost instalaţia de oxigen. 

UPDATE 6.22: Pacienţii care au decedat erau bărbaţi în vârstă de 74 şi 75 de ani. 16 persoane au fost evacuate şi transferate la spitalul judeţean Ploiesti. Alţi trei pacienţi au refuzat transportul şi li s-a găsit un loc în alte pavilioane neafectate la spitalului Movila (spitalul de boli infecţioase).

Toţi pacienţii sunt infectaţi cu SARS-CoV-2.

UDATE 6.18. Secretarul de stat, Raed Arafat a ajuns la Ploieşti

UPDATE 6.17: O inirmieră (53 de ani) care a intervenit să stingă incendiul izbucnit în salon, a suferit arsuri. Femeia a fost transportată la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Asistenta a suferit arsuri de gradele I şi II pe o suprafaţă de 40 la sută din suprafaţa corpului. Din primele informaţii se pare că halatul (combinezonul) asistentei a luat foc în timp ce încerca să salveze cei doi pacienţi care se aflau în salon.

incendiu spital movila

RAPORTUL Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova

Va   aducem la cunostinta ca in data de 11.11.2021 la ora 04:16  s-a primit o solicitare prin 112 pentru un  incendiu la Spitalul de Boli  Infectioase Ploiesti. 

   

La locul solcitarii au intervenit:

1 echipaj C2 SAJ Prahova 

1 echipaj B1 SAJ Prahova

12 echipaje B2 SAJ Prahova

2 echipaje A2 SAJ Prahova

1 echipaj C1TIM -SMURD

9 echipaje  PA/SMURD

  La locul solicitarii au fost gasite  16  persoane (din care 6 femei si 10 barbati) implicate: 

1. Pacienta 70 de ani- intoxicata cu monoxid de carbon transportata de echipajul C1 la SJU Ploiesti

2. Infirmiera de 52 ani a Spitalulului Boli Infectioase  cu arsura gr I si II pe 40% suprafata corporala –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti si ulterior la Spital Floreasca Bucuresti

3. Pacient  56 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti

4. Pacient  75 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj C2 la SJU Ploiesti

5. Pacient 60 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti

6. Pacient 58 ani–transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti

7. Pacient 65 ani - –transportat de echipaj TIM la SJU Ploiesti

8. Pacienta 78 ani–transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti

9. Pacient 60 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti

10. Pacienta 66 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti

11. Pacienta 86 ani -pacienta Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti

12. Pacienta 69 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti

13. Pacient  69 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj PA la SJU Ploiesti

14. Pacient 51 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj PA la SJU Ploiesti

15. Pacient 33 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti

16. Pacient 66 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti

17. Pacient 74 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat

18. Pacient 75 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat

UPDATE 5.33 Incendiul este lichidat, s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp. 

S-a început transferul pacienţilor către Spitalul Judeţean Prahova. Focul se manifesta la parter pe o suprafaţă de 20 mp, fără flacără cu degajare de fum.

 Din primele informaţii 2 pacienţi sunt decedaţi.

La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roşu Judeţean.

 20 de pacienţi au fost evacuaţi.

La fata locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spuma, 1 descarcerare şi 20 ambulante SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite