Halul în care a putut să ajungă un cinematograf aflat în custodia România Film: „Sunteţi răspunzători pentru eventualele victime” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul cinematograf din Câmpina, aflat în imediata apropiere a spitalului, a devenit veceu public FOTO Diana Frîncu
Fostul cinematograf din Câmpina, aflat în imediata apropiere a spitalului, a devenit veceu public FOTO Diana Frîncu

Un conflict între RADEF România Film şi Primăria Câmpina cu privire la adevăratul proprietar al clădirii în care a funcţionat până în anul 2004 Cinematograful Central din municipiu a dus la ruinarea imobilului fără nicio şansă de salvare.

Clădirea cinematografului a fost construită la finalul anilor 50, în prezent fiind atât de degradată încât reprezintă un real pericol pentru comunitate, având acoperişul parţial prăbuşit, sala de spectacole distrusă complet, iar holul de acces transformat în veceu public sau adăpost pentru oamenii străzii.

Imobilul nu este securizat în niciun fel, în interior se poate intra prin toate cele trei uşi de acces. În sala de spectacole este evident că s-a intervenit intenţionat şi nu de către vandali. 

Lambriul de pe pereţi, ornamentele din ipsos, scaunele şi structura metalică pe care erau montate, ecranul şi aparatura pentru proiectarea filmelor nu mai există, iar pereţii au fost curăţaţi până la cărămidă.

În mijlocul sălii de spectacole este un maldăr de deşeuri din lemn, moloz, veselă, carcase de telefon, bucăţi de mobilier, haine uzate şi teancuri de documente, o parte dintre acestea sunt acte medicale sau contabile şi chiar copii ale unor diplome.

cinematograf câmpina

Sala de spectacole a cinematografului, complet distrusă FOTO Diana Frîncu

Tavanul este parţial prăbuşit chiar la mijlocul sălii de spectacol, iar scările din lemn sunt putrede, semn că înăuntru plouă. În interior mirosul este înţepător, un amestec de mucegai, urină şi fecale.

Uşa de la intrarea principală are geamurile sparte, iar pe jos, inclusiv în afara clădiri, este o pătură de cioburi.

cinematograf campina

Intrarea principală în clădirea cinematografului, un pericol public FOTO Diana Frîncu

Mai grav este că acest focar de infecţie se află gard în gard cu clădirea Spitalului Municipal Câmpina.

Fostul cinematograf a fost închiriat după anii 2000 unor societăţi private, iar aici au funcţionat pe rând un bar, un depozit de mobilă second hand, un service GSM, fiecare chiriaş lăsându-şi amprenta atunci când a părăsit imobilul.

Este puţin probabil că această clădire ar putea fi recuperată şi redată publicului ca sală de spectacole, aşa cum a fost timp de aproape 50 de ani.

Reprezentanţii Primăriei Câmpina susţin că terenul pe care se află fostul cinematograf este vizat pentru construirea unei noi unităţi de primiri urgenţe, având în vedere că actualul CPU al Spitalului Municipal nu mai corespunde nevoilor prezente.

cinematograf câmpina

Maldăre de moloz şi mobilier vechi în mijlocul sălii unde nu cu mult timp în urmă aveau loc proiecţiile filmelor FOTO Diana Frîncu

Totuşi până se se construiască un spaţiu cu caracter medical, trebuie dărâmată vechea clădire, iar administraţia publică locală se loveşte de o mare problemă. Nici RADEF România Film şi nici Primăria Câmpina nu ştiu exact cine este proprietarul cinematografului şi cine ar trebui să se îngrijească de conservarea imobilului în discuţie. De ani de zile grija celor două instituţii se rezumă la un schimb de replici, scrisori şi mailuri, timp în care clădirea cinematografului s-a transformat într-un maldăr la propriu de moloz. 

Într-o notificare adresată Primăriei Câmpina, RADEF susţine că  ”îşi derogă responsabilitatea vizavi de obligaţia de a întreprinde demersuri de orice natură pentru conservarea imobilului, de a securiza şi de a-i asigura paza împotriva actelor de vandalism şi pătrunderilor neautorizate, de a proteja activ împotriva incendiilor sau de a ecologiza imobilul, urmând ca orice amendă pe care o vom primi din partea organelor de ordine sau a instituţiile de orice natură, să fie preluată de Dumneavoastră (Primăria Câmpina n.r.)”. În aceeaşi notificare, RADEF arată că ”sala de spectacol Cinematografic Central a fost preluată de către Municipiul Câmpina” printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2009, urmând ca între cele două instituţii să se încheie un protocol de predare-primire.   

cinematograf câmpina

Tavanul din sala de spectacole a cinematografului este parţial prăbuşit FOTO Diana Frîncu

Se pare că acest protocol, o formalitate până la urmă, nu a fost parafat deocamdată. Motivul ar fi o prevedere legală din 2008 care impune păstrarea destinaţiei clădirii, adică sală de spectacole cinematografice. În starea în care se află acum acest imobil, renovarea ar fi, dacă nu imposibilă, cel puţin costisitoare. Deocamdată niciuna dintre cele două instituţii nu a solicitat efectuarea unei expertize pentru a se stabili dacă structura de rezistenţă a fostului cinematograf  este afectată.

cinematograf câmpina

Focar de infecţie în interiorul fostului cinematograf FOTO Diana Frîncu

De partea cealaltă, Primăria Câmpina acuză RADEF că a tergiversat ”ani de zile” parafarea protocolului de predare primire ”invocând aspecte care vizau suportarea costurilor necesare transferului”, deşi la nivelul Consiliului Local s-a decis ca aceste cheltuieli să fie suportate de bugetul local, iar România Film a fost înştiinţată cu privire la acest aspect. Potrivit Primăriei Câmpina, RADEF este ”direct răspunzătoare de starea de degradare avansată în care a ajuns imobilul şi responsabilă întrutotul pentru eventualele pagube materiale sau chiar victime”.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara. A costat două milioane de euro şi poate să funcţioneze ca o sală de spectacole VIDEO FOTO

Transformarea radicală a unui vechi cinema. Trei milioane de euro pentru ceva unic în România FOTO

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite