Hackerii site-ului Kaspersky, ridicați de procurorii DIICOT Ploiești UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecții aduși la DIICOT Ploiești sunt foarte tineri. Foto Dana Mihai
Suspecții aduși la DIICOT Ploiești sunt foarte tineri. Foto Dana Mihai

13 persoane din București, Constanța, Sinaia sau Brăila, specializate în infracţiuni informatice și obținerea unor sume importante din atacurile frauduloase au fost ridicate de procurorii din Ploiești. Printre victimele hackerilor se numără site-ul Kaspersky, dar și firme din Hong-Kong şi Cipru.

UPDATE ORA 13.50

În momentul perchezițiilor, desfășurate foarte devreme miercuri dimineață, procurorii DIICOT și BCCO au găsit la trei dintre suspecți calculatoare deschise pe care rulau aplicații care permiteau fraudarea site-urilor. „De asemenea, unii dintre ei au aruncat pe geam stick-uri, CD-uri și materiale pe care existau dovezi ale infracțunilor informatice. La suspectul din Sibiu am găsit un miliard de lei vechi", ne-a spus Ionuț Botnaru, șeful DIICOT Ploiești.

În speță este implicat și un prahovean, Alexandru Ghica, din Sinaia. Audierile continuă la DIICOT Ploiești pentru stabilirea gradului de vinovăție al fiecăruia dintre suspecți, toți cu vârste foarte tinere, de aproximativ 20 de ani.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii din cadrul Secret Service şi FBI.

ORA 9.30

Procurorii DIICOT din Ploiești au descins miercuri dimineață la 15 domicilii, dintre care 6 în Bucureşti, 3 în Constanta şi câte una în Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu, com.Fintea, jud.Dâmboviţa, de unde au ridicat calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.

Potrivit procurorilor, grupul a operat în perioada octombrie 2010 - aprilie 2012, iar Ghica Alexandru şi Ursu Mihai Valentin au fost „capii“ rețelei. Ei au pus bazele grupului infracţional organizat, la care au cooptat ulterior alte 11 persoane.

Cei doi au obţinut prin intermediul unor aplicaţii informatice puse la dispoziţie de către Ene Alin Gabriel, datele unor conturi SIP şi VOIP, pe care le-au folosit pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent variabil între 10 şi 15% din valoarea apelurilor pe minut.

Atacuri în Hong-Kong şi Cipru

Membrii grupării au accesat fără drept sisteme informatice (servere), prin încălcarea măsurilor de securitate, pentru a obţine date informatice (ip-uri,user,parola ale unor conturi de SIP şi VOIP), utilizând programe informatice modificate în acest sens. Datele de identificare şi accesare ale conturilor au fost ulterior utilizate pentru a apela numere premium(cu suprataxă) puse la dispoziţie de societăţi care funcţionează în acest domeniu, din Hong-Kong şi Cipru.

Toate datele informatice obţinute, inclusiv cele ale serverelor, au fost puse de către lideri la dispoziţia tuturor membrilor grupării pentru a apela numere premium, cauzându-se prin toată această activitate un prejudiciu total de peste 4 milioane de euro.

Din această sumă membrii reţelei au primit în conturi bancare peste 400.000 de euro, ceea ce reprezintă un procent de minim 10% din prejudiciul total.

Site-ului oficial Kaspersky, printre victime

În acelaşi interval, unul din membrii grupului - Ene Gabriel - a perturbat grav funcţionarea site-ului oficial Kaspersky, site pe care l-a accesat ilegal şi a operat o modificare a conţinutului acestuia realizându-se redirecţionarea clienţilor ce accesau site-ul către o aplicaţie pirat şi ulterior către un site ce reprezenta o pagină contrafăcută simulând fereastra sistemului de operare Windows XP.

Prin comiterea acestor ultime infracţiuni compania americană a suferit un prejudiciu de aproximativ 2, 5 milioane de dolari.

Mașini inexistente la vânzare

De asemenea, în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, Etcu Petru împreună cu Ghiţă Eugen George au desfăşurat activităţi de phishing  postând pe site-uri specializate din SUA, anunţuri de vânzare a unor autoturisme cu un preţ ridicat, solicitând persoanelor interesate fie un avans din preţul pretins, fie date de identificare ale unor conturi sau carduri bancare prin care urma să se realizeze plata autoturismelor.

Datele astfel obţinute au fost utilizate pentru a transfera sume de bani din contul titularului în cele ale autorilor.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti au fost conduse în vederea audierii 17 persoane.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite