Gianina din „Las Fierbinţi“, transformată total într-o piesă de teatru dramatic: „Eu nu sunt o actriţă de comedie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Anca Dumitra, celebră în România datorită personajului naivei Gianina din serialul de televiziune „Las Fierbinţi“, este de nerecunoscut în rolul unei femei malefice într-o dramă jucată pe scena teatrului ploieştean.

Actriţa Anca Dumitra (31 de ani) face parte din distribuţia piesei „Vrăjitoarele din Salem“, după un text de Arthur Miller, în regia lui Vlad Cristache, pusă în scenă la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. O interpretează pe Abigail Williams, o tânără „posedată de diavol“, un pesonaj total diferit faţă de cel cu care actriţa şi-a obişnuit publicul în serialul de televiziune.

Spectacol complex

Textul dramei se bazează pe o poveste reală, petrecută la sfârşitul secolului al XVII-lea, tot într-un sat, dar de data aceasta peste ocean, în America. În mica localitate Salem din statul Massachusetts, câteva sute de persoane au fost acuzate de practicarea vrăjitoriei, a magiei negre, iar 20 dintre acestea au fost şi executate. Abigail Williams, interpretată de Anca Dumitra, este un personaj real, nepoata pastorului din Salem care intră şi ea în jocul copilelor posedate de diavol, cu un comportament bizar ce sperie până la isterie comunitatea locală.

Scenă din ”Vrăjitoarele din Salem”, în care actriţa Anca Dumitra interpretează rolul Abigail Williams FOTO Andrei Runcanu

anca dumitra in vrajitoarele din salem foto andrei runcanu

„Este un spectacol greu, greu de dus, apăsător, dar care te ţine cu sufletul la gură. Este un spectacol care ţine foarte multe de actori, iar publicul are ocazia să vadă actori celebri şi în alte roluri decât cu cele cu care s-a familiarizat. Şi mă gândesc acum la Anca Dumitra, care interpretează rolul uneia dintre vrăjitoare. Este cu totul altceva decât puteţi vedea în «Las Fierbinţi». La teatru nu vii doar să râzi, pentru că teatrul îţi arată realitatea, chiar dacă vorbim despre cea de acum 300 de ani, referindu-ne la acest spectacol“, a declarat Mihaela Rus, directorul Teatrului „Toma Caragiu“ din Ploieşti.

Scenă din ”Vrăjitoarele din Salem”, FOTO Andrei Runcanu

anca dumitra in vrajitoarele din salem foto andrei runcanu

Povestea vrăjitoarelor din Salem arată cât de uşor poate deveni un om nevinovat ţapul ispăşitor doar dacă cineva îl indică abuziv drept principal vinovat.

„Eu nu sunt Gianina“

Interpretarea plină de dramatism a Ancăi Dumitra surprinde publicul, care se aştepta să o regăsească pe scenă tot pe prostuţa satului.

„Mie nu mi se pare complicat pentru publicul familiarizat cu rolul din producţia de televiziune să mă vadă acum într-o cu totul altă ipostază. Oamenii cred că înţeleg foarte bine că este actoria, ce presupune să te desfăşori artistic, credibil într-un anumit rol. Dacă tu pe mine mă crezi că sunt naivă sau malefică, înseamnă că-mi fac bine rolul. Eu nu sunt Gianina, cum nu sunt nici Abigail Williams. Nu cred că va fi o surpriză pentru oameni pentru că ei ştiu foarte bine ce înseamnă actoria şi actorul“, a declarat Anca Dumitra, pentru „Adevărul“.

Scenă din ”Vrăjitoarele din Salem”, FOTO Andrei Runcanu

anca dumitra in vrajitoarele din salem foto andrei runcanu

Actriţa este conştientă că rolul Gianinei este un reper pentru marele public, însă mărturiseşte că ea este în primul rând actriţă de dramă, nu de comedie. Mai degrabă rolul din serial este ceva atipic pentru ea, decât ceea ce putem vedea pe scenele teatrelor din Ploieşti şi Bucureşti unde este distribuită în piese clasice.

„Nu m-am gândit niciodată că pot să fac comedie, pentru mine a fost o surpriză. Nu pot să spun că rolul Gianinei este de contre-emploi (n.r. – rol care nu corespunde nici fizicului, nici temperamentului unui actor), cred că toate rolurile sunt aşa pentru că nu eşti tu niciodată acolo pe scenă, în situaţia aceea. În facultate jucam numai în roluri dramatice. După ce am terminat facultatea, a fost «Wow!» să devin cunoscută publicului larg cu o comedie“, mărturiseşte Anca Dumitra.

Scenă din ”Vrăjitoarele din Salem”, FOTO Andrei Runcanu

anca dumitra in vrajitoarele din salem foto andrei runcanu

Joacă într-o producţie BBC

Anul trecut, Anca Dumitra a fost cooptată de BBC pentru o producţie de televiziune care prezintă tot o dramă, cea a unei românce răpită de pe stradă şi forţată să se prostitueze. „Când au aflat că eu, în România, sunt cunoscută pentru comedie au rămas şocaţi, dar este un du-te vino între zonele acestea care mie îmi place la nebunie. Îmi doresc să le experimentez cât mai profund şi mai real“, mai spune Anca Dumitra.

Piesa „Vrăjitoarele din Salem“ a avut premiera pe 8 martie şi s-a jucat cu casa închisă. Pentru următoarea reprezentanţie, programată în data de 30 martie la teatrul din Ploieşti, biletele s-au epuizat deja.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite