Frumosul castel din Câmpina al Iuliei Hasdeu, afectat de infiltraţii din cauza „reparaţiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Iuliei Hasdeu este monument istoric de clasa A. FOTO Adevărul Ploieşti
Castelul Iuliei Hasdeu este monument istoric de clasa A. FOTO Adevărul Ploieşti

Lucrările de restaurare a teraselor şi hidroizolaţiilor realizate anul trecut la Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina au dus la distrugerea parţială a monumentului istoric de clasa A. Infiltraţiile au afectat zugrăvelile interioare ale tavanelor

După ce, în 2013, Primăria Câmpina a atribuit prin licitaţie un contract de restaurare a teraselor şi hidroizolaţiilor, în valoare de aproape 460.000 de lei, fără TVA, realizarea lucrărilor mai rău a făcut frumosului castel ridicat de Bogdan Petriceicu Hasdeu în amintirea fiicei sale, Iulia.

Lucrarea a fost atribuită SC Bautech General Construct SRL, iar lucrările auînceput în iunie 2013 şi finalizate în ianuarie 2014. Conform contractului, firma trebuia să se ocupe, potrivit Primăriei Câmpina de „desfacere pavaje din dale de beton prefabricat şi balustradele de piatră şi de metal ale teraselor, realizarea noilor straturi, reabilitarea teraselor, refacere rosturi, refacere umplutură din balast, montare hidroizolaţie din material flexibil, restaurare şi montare balustrade din piatră“.

Chiar dacă la recepţia lucrării totul părea în regulă, din luna februarie 2014, au început să apară în continuu infiltraţii, care au dus la degradarea zugrăvelilor interioare de pe tavanul din aproape toate camerele castelului.

O expertiză ulterioară a arătat că hidroizolaţia nu a fost realizată corespunzător, în special în lateralele castelului, astfel că întregul edificiu trebuie din nou decopertat, iar lucrarea refăcută.

Din fericire, obiectivul de investiţii este în perioada de garanţie de doi ani, iar constructorul este nevoit să refacă lucrările pe cheltuiala proprie, dar şi să remedieze stricăciunile aduse frumosului castel, cunoscut în perioada interbelică drept „templul metafizic“.

Geniala şi frumoasa Iulia Hasdeu, primul român care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris, a murit în anul 1888, la vârsta de 18 ani, de tuberculoză. De la moartea copilei, tatăl său, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, a consacrat un adevărat cult fiicei sale şi s-a refugiat în spiritism ca unic mod de a se consola şi de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.

Mai întâi, Hasdeu a construit între 1888 şi 1891 primul templu pentru Iulia, în cavoul din cimitirul bucureştean „Bellu“, iar între 1894 şi 1896 a înălţat castelul din Câmpina.

„Este singurul castel din lume, construit după planuri desenate în transă, fie de Haşdeu, fie de mediumii care nu aveau cunoştinţe despre arhitectură. Savantul spunea că planurile îi fuseseră transmise de spiritul fiicei defuncte. Este, totodată, locul în care «cel mai mare învăţat român din secolul XIX», după cum spunea Mircea Eliade, şi-a trăit ultimii zece ani de viaţă“, spune Jenica Tabacu, responsabilul muzeului, despre castel.

Vă mai recomandăm

Pe urmele ocultismului la Castelul Haşdeu din Câmpina. Construit în memoria Iuliei, geniala fiică a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, castelul impresionează prin construcţia plină de simbolism, dar şi mobilierul, documentele  şi fotografiile originale

Întoarcere în Paradis. Pietriceaua, acasă la „aristocraţii munţilor“. Dacă vă e dor de copilărie, de bunici, de întoarcerea la rădăcini şi de peisaje pentru care nu s-au inventat aparatele de fotografiat care să le capteze frumuseţea, drumul trebuie să vă poarte în satul Pietriceaua din comuna prahoveană Brebu. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul Campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, unul dintre cele mai frumoase sate din ţară, unde viaţa curge ca în urmă cu un secol.


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite