Fotografii nemaivăzute cu Nichita Stănescu din ultimii ani de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nichita Stănescu în timpul unui interviu realizat de Branislav Guzina. FOTO Alfredo Padron
Nichita Stănescu în timpul unui interviu realizat de Branislav Guzina. FOTO Alfredo Padron

Fotograful ploieştean Ioan Mihai Cochinescu, prieten al lui Nichita, a publicat duminică, când s-au împlinit 32 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, o serie de fotografii cu poetul, realizate de Alfredo Padron, un fotograf profesonist din Venezuela, cu ocazia unui film despre viaţa lui Nichita

Ioan Mihai Cochinescu a aflat despre existenţa fotografiilor şi, în urma corespondenţei cu Alfredo Padron, le-a postat duminică pe contul său de Facebook, provocând o mare emoţie în rândul utilizatorilor de pe conturile sociale.

„NICHITA INEDIT. Un prieten excepţional de pe Facebook, Alfredo Padron din Caracas (Venezuela), mi-a făcut azi o bucurie imensă, adică tocmai în ziua comemorării poetului Nichita Stănescu. Aflând că are fotografii cu Nichita făcute cu prilejul unei filmări de demult, l-am rugat să le scaneze şi să mi le trimită, pentru ca apoi să le postez eu însumi aici, spre bucuria tuturor prietenilor poetului nostru drag. Să ne bucurăm de acest «dar de Moş Crăciun» venit tocmai din Venezuela. Mulţumim, Alfredo!“, a scris Ioan Mihai Cochinescu.

„Am avut onoarea să fac un film despre marele poet român Nichita Stănescu, în calitate de ca operator, ca lucrare de diplomă pentru a absolvi IATC (actualul UNATC) din Bucureşti. Marele noroc pe care îl datorez prietenului meu Branislav Guzina care m-a ales dintre toţi colegii mei ca operator al acestui film, mi-a dat prilejul de nepreţuit de a fi în preajma acestui mare creator de poezie şi să-l ascult cu atenţie. Când ne-am văzut pentru prima dată în curtea studioului din calea Rahovei mi-a spus: «Alfredo, tu şi cu mine o sa devenim cei mai buni prieteni din lume, dintre aceeia care se despart pentru todeauna, căci o să se amintească numai de lucrurile cele bune petrecute împreuna». Şi a avut dreptate“, a scris şi Alfredo Padron.

Copyright-ul fotografiilor – mai multe poze sunt postate pe contul lui Ioan Mihai Cochinescu -, comentariile care însoţesc fotografiile şi traducerea în limba spaniolă îi aparţin lui Alfredo Padron.

Chiar dacă filmul nu este datat de autor, acesta este realizat în ultimii ani de viaţă ai lui Nichita Stănescu. În fotografii apare şi Dora, ultima soţie a lui Nichita, pe care poetul a cunoscut-o la 45 de ani. Nichita se stingea la 50 de ani, pe 13 decembrie 1983.

Vă mai recomandăm

Amănuntele neştiute din biografia lui Nichita Stănescu. Poetul a repetat clasa întâi şi era hotărât să devină inginer

„O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea“. Citate celebre de-ale lui Nichita Stănescu, care ar fi împlinit azi 82 de ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite