FOTO VIDEO Reguli draconice pentru adopţia câinilor la Ploieşti: taxă de sterilizare, anchetă socială, adeverinţă de venituri şi dovadă de spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii din adăpostul de la Bucov pot fi luaţi acasă doar dacă adoptatorul întruneşte mai multe condiţii cumulative. FOTO Dana Mihai
Câinii din adăpostul de la Bucov pot fi luaţi acasă doar dacă adoptatorul întruneşte mai multe condiţii cumulative. FOTO Dana Mihai

Pentru a preveni întoarcerea pe străzi a câinilor capturaţi, Primăria Ploieşti a stabilit reguli drastice pentru adopţia maidanezilor din adăpostul de la Bucov. Câinii nu mai pot părăsi adăpostul decât sterilizaţi şi doar dacă adoptatorul prezintă un act de spaţiu şi o dovadă a veniturilor

O mie de sesizări, faţă de aproximativ 200 în oricare lună a anului, au venit la Adăpostul de la Bucov din 2 septembrie, data la care un copil de patru ani a murit după ce a fost muşcat de maidanezi în Capitală, şi până pe 18 septembrie.

În isteria generală, reclamaţiile, scrise sau telefonice, au dus la capturarea a 400 de câini de pe străzile din Ploieşti, ceea ce a dus la o suprapopulare a adăpostului de la Bucov, unde sunt acum 1.000 de animale, faţă de 750 cât este prevăzută capacitatea după standardele UE de găzduire.

Alţi 3.500 de câini, după estimarea autorităţilor, sunt liberi în oraş, iar pentru a preveni întoarcerea pe străzi a celor deja capturaţi şi până la adoptarea unui cadru legislativ unitar în Parlament, de luni, 16 septembrie, administraţia locală a stabilit reguli foarte stricte pentru adopţii.

„Adoptatorul trebuie să semneze o declaraţie de angajament pe proprie răspundere că va avea grijă de câine, să prezinte o copi după buletin şi un act de proprietate al casei, eventual un spaţiu în chirie în care va creşte efectiv câinele. Dacă este vorba de un apartament, este nevoie şi de acordul administratorului blocului. De asemenea, adoptatorul trebuie să prezinte un cupon de pensie sau adeverinţă de venituri care să ateste că are mijloacele financiare să întreţină câinele. În cazul în care câinele nu este sterilizat, acesta nu poate părăsi adăpostul fără efectuarea operaţiei de către medicul veterinar“, ne-au explicat angajaţii adăpostului de Bucov.

În funcţie de talie, sterilizarea unui câine costă între 120 şi 200 de lei, taxă pe care adoptatorul o va achita la adăpost. Câinele va primi un cip, iar dacă este nevoie şi de vaccinarea antirabică şi deparazitare, se adaugă 40 de lei.

După adopţie, o comisie formată din poliţişti locali, angajaţi ai adăpostului şi de la primărie, va verifica dacă animalul adoptat creşte în curtea sau apartamentul celui care a solicitat adopţia. În caz contar, dacă câinele este găsit pe stradă, adoptatorul este amendat, iar câinele returnat la adăpost fără posibilitatea de a fi adoptat de aceeaşi persoană care şi-a luat angajamentul.

Doar 20 de cereri de adopţie

În mod surprinzător, având în vedere că numeroşi iubitori de animale au protestat la porţile adăpostului zilele trecute, cerând câinii înapoi, în cele trei zile de când au intrat în vigoare noile reguli, doar 20 de persoane au venit să se intereseze la adăpost pentru adopţii, majoritatea fiind locatari de la bloc care şi-au revendicat câinii capturaţi zilele trecute. Doar patru cereri au fost aprobate, iar câteva sunt în curs de rezolvare.

Lunile trecute, când adopţiile se realizau doar pe baza unui angajament scris, dar animalele ajungeau în mai toate cazurile pe străzi sau în jurul blocurilor, se înregistrau între 18 şi 41 de adopţii pe lună.

Deocamdată, chiar dacă sunt înghesuiţi în ţarcuri şi padocuri, maidanezii rezidenţi de la Bucov, unul mai frumos ca altul, dornici de atenţie şi iubire, de toate taliile, culorile şi vârstele au spaţiu şi condiţii rezonabile de trai. În condiţiile în care, teoretic, angajaţii de la adăpost vor da curs tuturor solicitărilor de strângere a câinilor de pe străzi, în curând, spaţiul va deveni neîncăpător.

Şi depinde doar de ploieşteni să-i salveze de la o potenţială eutanasiere sau o viaţă petrecută în adăpost şi să facă diferenţa între iubirea teoretică şi cea efectivă, îngrijind responsabil un câine adoptat, căruia să-i asigure un spaţiu de creştere şi hrană, dar şi un ritm de înmulţire controlat. 

Printre propunerile pe care le are în vedere administraţia din Ploieşti pentru gestionarea câinilor din oraş se numără un proiect potrivit căruia iubitorii de animale vor avea posibilitatea de a ţine câinii în adăpostul de la Bucov, contra unei taxe lunare care să acopere cheltuielile cu hrana şi cu îngrijirea acestora, sterilizarea tuturor câinilor cu vârste peste 6 luni, chiar şi a celor de rasă, sau plata unei taxe către primărie de 200 de lei şi construcţia unui nou adăpost, la Valea Călugărească.

Pe aceeaşi temă

Ploieştenii, chemaţi să-şi spună părerea cu privire la maidanezi. Toţi câinii din oraş vor fi sterilizaţi

Propunere pentru gestionarea maidanezilor din Ploieşti: taxă pentru îngrijirea câinilor la adăpostul de la Bucov


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite