FOTO Vacanţa de sănătate. Sejur în butoaie, la băile sărate de la Telega

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 140 de ani, lacurile sărate de la Telega sunt o sursă de sănătate, cotate de Institutul Balnear Francez pe locul doi în Europa pentru proprietăţile curative. Români, dar şi străini îşi petrec în fiecare an vacanţele în complexul amenajat în jurul băilor, în camere clasice sau non-conformist, în butoaie trasformate în locuinţe

Băi de sănătate, munte, peisaje de vis şi linişte. Este reţeta unui altfel de concediu, experimentat în vechime şi de mebrii familiei regale a României, care se tratau sau se îmbăiau la Telega dar şi de sute de români şi străini, anual.

Băile Sărate de la Telega sunt localizate la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi doar 5 kilometri de Câmpina. Este o zonă care s-a ridicat şi dezvoltat din exploatarea de peste trei secole a sării (1568-1900), iar în ultimii 140 de ani a devenit celebră pentru lacurile sărate, alimentate de izvoare şi ape de torenţi, cu proprietăţi balenoterapuetice, formate în cavităţile fostelor ocne.

De altfel, proprietăţile curative ale Băilor Telega au depăşit graniţele ţării, fiind recunoscute chiar de Institutul Balnear Francez, care a confirmat că apele cloruro-sodice din localitate ocupă locul doi în Europa şi locul cinci în lume în ceea ce priveste contribuţia în vindecarea a numeroase boli.

Apele au o temperatură medie de 30 grade şi sunt unice datorită cotelor maxime de minerale pe care le conţin, clasându-se printre primele din Europa prin compoziţia crescută de minerale, precum şi pentru nivelul ridicat de cloruri de potasiu, amoniu, calciu, sulfaţi si iod, cu valoare terapeutică în special în patologia reumatismală. De asemenea, apele sunt cunoscute pentru efectele curative asupra aparatului locomotor (artoza, cocsartroza, sechele post-traumatice) şi a afecţiunilor ginecologice ca anexita, cistita şi sterilitatea, datorită gradului ridicat de săruri şi minerale.

Zona are cea mai lungă perioadă de zile însorite din an din România, iar aerul puternic ionizat are beneficii dovedite pentru reechilibrarea organismului, mai ales după perioade de stres puternic.

Vacanţă la butoi

În ultimii ani, lacurile şi zonele din jur au fost concesionate şi amenajate. Un ştrand cu dotări moderne, pe malul Lacului 1, este ideal pentru o zi de relaxare, în timp ce pe malul Lacului 2 a fost ridicat Complexul Balnear Telega Băi - Şoimul, unde vă puteţi petrece un concediu în toată regula sau doar câteva zile.

Complexul este dotat cu cabane, dar şi dormitoare amenajate în butoaie uriaşe de vin, pentru o cazare non-conformistă, un restaurant, bar, saună individuală, parcare auto proprie, dar şi spaţii cu personal specializat în tratamente balneare, fizioterapie, energoterapie, masaj, reflexoterapie, împachetări cu parafină. În complex aveţi acces şi la o zonă de nămol şi la salină.

Complexul s-a deschis deja de la 1 mai, iar de la 15 iunie va deveni aproape neîncăpător. „Vremea frumoasă a făcut ca în acest an să avem, deja, mai mulţi turişti ca de obicei. Rezervările sunt făcute în special pentru perioada de după 15 iunie, însă mai avem locuri libere. În plin sezon recomandăm ca rezervările să se facă cu o lună sau minim două săptămâni înainte“, ne-au spus administratorii complexului.

Cazarea pentru o noapte costă de la 100 la 150 de lei, în funcţie de capacitatea camerei, 2-3 persoane, iar la butoi 100 de lei pe noapte pentru două persoane.
De asemenea, puteţi cumpăra pachete turistice, de 4 până la 9 nopţi, cu 3 mese pe zi, cazare şi acces gratuit la salina de suprafaţă.

Pentru turiştii dornici de drumeţii, în zonă pot fi vizitate Barajul Paltinu, Castelul Juliei Hasdeu şi Muzeul Grigorescu din Câmpina, Casa domnească din Brebu, Închisoarea Doftana - de la distanţă, pentru că accesul este interzis din cauza pericolului de prăbuşire -, sau Lacul Zorile din Telega.

Mai puteţi citi

Lacul 1 de la Telega este afectat de alunecări de teren. Câteva case sunt în pericol

FOTO Doftana, închisoarea care şi-a ratat trecutul şi viitorul
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite