FOTO Muzeul Ceasului din Ploieşti a fost restaurat. Frumoasa clădire şi-a recăpătat arhitectura originală

FOTO Muzeul Ceasului din Ploieşti a fost restaurat. Frumoasa clădire şi-a recăpătat arhitectura originală

Muzeul Ceasului din Ploieşti se va redeschide la începutul anului 2016. FOTO CJ Prahova

Clădirea monument istoric ce adăposteşte Muzeul Ceasului din Ploieşti a fost restaurată, la capătul a doi ani de lucrări, redându-se frumosului imobil valoarea arhitecturală originală. Expoziţia de orologii se mută în sediul renovat la începutul lui 2016

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de restaurare şi consolidare a Muzeului Ceasului „Nicolae Simache“ din Ploieşti a durat 39 de luni, dintre care ultimii doi ani au fost de lucrări efective, de restaurare, consolidare, recompartimentare, transformarea parţială a podului în mansardă, precum şi refacerea împrejmuirii imobilului. La capătul lucrărilor, monumentul de arhitectură are recuperat întreg repertoriul de finisaje şi decoraţiuni, redându-se în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originală.

Clădirea în care funcţionează Muzeul Ceasului, din 1971, este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea (1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu. Casa păstrează, în linii generale, arhitectura şi decoraţiunile originale, în stil romantic, iniţialele primului proprietar regăsindu-se şi azi, încadrate într-o splendidă feronerie a uşilor de la intrare.

De-a lungul timpului, acoperişul şi structura de rezistenţă a clădirii au fost afectate de infiltraţii, instalaţiile s-au degradat, iar repertoriul de finisaje şi decoraţii a fost afectat de timp.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 5 milioane de lei, din care fonduri europene şi din bugetul naţional au fost de aproape 3,7 milioane de lei.

Pe timpul celor doi ani de lucrări, colecţiile de ceasuri au fost mutate la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Aici vor mai rămâne până la începutul anului 2016 pentru ca muzeografii să creeze climatul potrivit pentru expunerea acestora. Spaţiul expoziţional a câştigat amploare după realizarea lucrărilor, ajungând la peste 700 mp, urmând ca şi mansarda reamenajată să fie folosită pentru organizarea de expoziţii.

Peste 4.000 de piese, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie fac partea din zestrea Muzeului Ceasului, unic în reţeaua muzeală din România prin tematica expusă. Înfiinţat în anul 1963 de profesorul Nicolae Simache (1905-1972) ilustrează prin colecţiile sale, evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului.

Foto

Înfiinţat de „părintele muzeelor din Prahova“, profesorul Nicolae Simache, în 1963, Muzeul Ceasului din Ploieşti are peste 50 de ani de existenţă, care au însemnat şi foarte multe achiziţii şi donaţii, unele excepţionale prin valoarea lor şi a personalităţilor cărora le-au aparţinut: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, regii Carol I şi Mihai I, ţarul Alexandru al II-lea, Marele Duce Nicolae, generalul Alexandru Averescu, istoricul Nicolae Iorga, diplomatul Nicolae Titulescu, poetul Vasile Alecsandri sau pictorul Theodor Aman.

Colecţia de ceasuri ale marilor personalităţi este completată de o listă la fel de sonoră: Constantin Brâncoveanu, Cezar Bolliac, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Luca Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Ioan Al. Bassarabescu, Alexandru Moruzzi, Păstorel Teodoreanu.

Vă mai recomandăm

FOTO Cum arată orologiul Patek Philippe al Regelui Carol I. Ceasul de aur este atât de valoros încât nu-i poate fi pus preţ

Singurul muzeu al ceasului din ţară se închide pentru reparaţii. Orologiile valoroase se mută pentru doi ani.

 

 

Lucrările au fost încheiate la începutul lunii septembrie 2015. FOTOGRAFII CJ Prahova

Imagini din aceeasi galerie
  • Lucrările au fost încheiate la începutul lunii septembrie 2015. FOTOGRAFII CJ Prahova
  • Interioarele au fost refăcute după planurile originale
  • De-a lungul timpului, clădirea a fost afectată de infiltrații și ajunsese într-o stare jalnică
  • Rotonda clădirii și-a recăpătat splendoarea de odinioară
  • Interioarele muzeului după restaurare
  • Ștucaturile originale au fost repuse în valoare
  • Ornamentațiile originale ale clădirii au fost puse în valoare cu foiță de aur
  • Clădirea a fost mansardată pentru spațiu expozițional
  • Exterioare ale Muzeului Ceasului
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările