FOTO „Mica Republică de goblen“ de la Ploieşti recidivează. Expoziţie de tablouri pictate cu acul, la teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie de goblenuri cu tematică religioasă şi florală poate fi admirată, până de Paşte, în foaierul teatrului „Toma Caragiu“ din Ploieşti

Cercul de goblen de la Ploieşti, singurul instituţionalizat din ţară, funcţionează sub „aripa" Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova din 1992.

În peste două decenii, zeci de ploieşteni au fost membri ai cercului, iar în prezent aproximativ 20 de artişti amatori, femei şi bărbaţi, cu meserii dintre cele mai variate, de la cercetători la profesori şi muncitori, cu vârste cuprinse între 6 şi 78 de ani, care îşi serbează împreună zilele de naştere şi sărbătorile de peste an.

La fel, în fiecare seară de joi, se întâlnesc la cercul de goblen, iar arta picturii cu acul, de o migală impresionantă, le face viaţa mai frumoasă, iar socializarea îi rupe de cotidian. Petrec şi până la 7-8 ore pe zi, timp de 4-6 luni, pentru a termina o pictură cu acul.

„Micuţa Republică de goblen“ a cutreiat toată ţara cu expoziţii, iar frumuseţea tablourilor realizate de aceştia au impresionat români din toate judeţele ţării, dar şi italienii, la o expoziţie de la Roma.

De săptămâna aceasta, au recidivat cu o expoziţie cu tematică religioasă şi florală, în ton cu primăvara şi sărbătoarea Paştelui.

Peste 20 de tablouri pot fi admirate în foaierul teatrului „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Icoanele pictate cu acul sunt impresionante şi doar de aproape îţi dai seama că sunt, în realitate, doar goblenuri şi nu picturi realizate în modul clasic.

Goblenul a apărut ca un gen al tapiseriei, denumit astfel după produsele manufacturii Gobelins, un vestit centru francez de artă decorativă care s-a dezvoltat constant începând din secolul al XVII-lea.

Tapiseriile acestei manufacturi se executau după cartoanele-proiect ale unor artişti celebri şi utilizau predominant subiecte mitologice şi istorice, peisaje şi motive vegetale stilizate. Tehnic, pânza de goblen este alcătuită din mii de puncte prin care se trec aţe de diferite culori pentru a alcătui tabloul final.

Pe aceeaşi temă

Goblenul, între artă şi terapie de grup la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite