Fetiţa abandonată la maternitate şi dorită de sute de oameni. Medic: „Nu pot să le dau eu copilul pentru că nu sunt abilitat de sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără în vârstă de 22 de ani, din localitatea prahoveană Băicoi, a anunţat prin intermediul reţelelor de socializare că vrea să-şi dea spre adopţie fetiţa nou-născută. Larisa Radu mai are doi copii, iar familia ei a avertizat-o că nu o va primi acasă şi cu cel de-al treilea.

Disperată, fata a apelat la ajutorul unui blogger pe care l-a rugat să-i mediatizeze drama în speranţa că cineva se va oferi să-i înfieze copilul. În doar câteva ore, sute de persoane s-au interesat de soarta fetiţei, care nici măcar un nume nu are, cu intenţia de a-i deveni părinţi adoptivi.

Larisa a născut în data de 5 ianuarie o fetiţă perfect sănătoasă. În aceeaşi zi a înştiinţat medicul de gardă că nu poate pleca acasă cu copilul în braţe şi că intenţionează să-l dea spre adopţie, dar a şi anunţat public, în mediul online, dorinţa ei, iar povestea tinerei a devenit virală în câteva ore.

“Mama şi-a exprimat intenţia de a pleca acasă fără acest copil, se întâmplă, nu este nici primul caz şi probabil nici ultimul, din păcate. Automat spitalul este obligat să contacteze Serviciul de Protecţia Copilului astfel că, din acest moment acest serviciu îşi face treaba conform legislaţiei în vigoare. Acest caz a stârnit un val emoţional fiersc, dar, mediatizat excesiv, a dus la incitarea unui număr foarte mare de cupluri de binevoitori care vor să înfieze acest copil. Este cumva normal să avem astfel de reacţii, dar există o legislaţie foarte clară şi nu cel care îşi doreşte în acest moment acest copil poate să-l şi adopte. Acest copil care este extrem de dorit, sigur va ajunge într-o familie care să aibă grijă de el, dacă nu  cumva mama lui actuală se va răzgândi şi îl va accepta. Eu am fost contactat pe telefon, pe facebook, aici la spital, dar răspunsul nostru este acelaşi: nu pot să le dau eu copilul pentru că nu sunt abilitat de sistem. Noi suntem abilitaţi doar să solicităm Protecţia Copilului, care întotdeauna acţionează cu promptitudine. Este normal să existe un astfel de filtru pentru că la primul impuls mulţi îşi pot dori  un copil, dar trebuie să existe un sitem care să garanteze că pentru copil se oferă protecţia cea mai bună” a declarat medicul Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina.

Fetiţa, externată miercuri şi preluată de un asistent maternal

Fetiţa fără nume a fost externată în cursul zilei de miercuri şi se află în custodia DGASPC Prahova. Conform procedurilor, ea va ajunge la un asistent maternal pentru ca, în cazul în care Larisa nu se va răzgândi, să fie declarat adoptabil.

Procedura de adopţie din România este una complexă. Deşi la Spitalul din Câmpina au venit zeci de persoane care au dorit să o adopte pe copilă, acestea trebuie să respecte anumite reguli impuse de legislaţia în vigoare.

“Copilul va rămâne în plasament, la un asistent maternal angajat al DGASPC o perioadă, timp în care asistenţii noştri vor demara procedurile de consiliere a mamei biologice şi a rudelor sale pentru că există o şansă ca fetiţa să fie reintegrată în familia naturală. În cazul în care refuzul este categoric, urmează o altă perioadă de 30 de zile în care mama va fi informată că nu va mai putea ţine legătura cu copilul în cazul în care va fi de acord cu adopţie. Odată finalizată această etapă, se realizează un dosar care va ajunge în instanţa pentru ca fetiţa să fie declarată adoptabilă, iar de aici se va ocupa de copil Biroul de adopţii”, a declarat Viorel Călin, directorul executive al DGASPC Prahova.

Larisa Radu este necăsătorită, mai are doi copii minori, unul dintre ei fiind crescut de bunici, iar celălalt se află în custodia tatălui.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite