Femei de excepţie. Emilia Comişel, etnomuzicologul care şi-a dedicat viaţa folclorului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilia Comişel şi-a dedicat 70 de ani din viaţă cercetării folclorului românesc. FOTO arhive
Emilia Comişel şi-a dedicat 70 de ani din viaţă cercetării folclorului românesc. FOTO arhive

Cercetător, etnomuzicolog şi profesor universitar, Emilia Comişel a cules, de-a lungul carierei, peste 9.000 de cântece folclorice şi a publicat numeroase articole şi cărţi prin care a făcut cunoscută valoarea folclorului muzical românesc, în ţară şi în străinătate.

Personalitate emblematică a etnomuzicologiei românesti din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea şi a învăţământului muzical universitar din ţara noastră, Emilia Comişel s-a născut pe 28 februarie 1913, în Ploieşti, unde şi-a început şi studiile muzicale, la vârsta de 7 ani, la vioară, împreună cu tatăl sau, cunoscutul profesor de muzică şi dirijor de cor, Gheorghe Comişel.

De altfel, talentul muzical este o trăsătură de familie în acest caz, Emilia Comişel fiind sora compozitorului Florin Comişel (au fost şase fraţi) şi mama muzicologei Irina Dragnea.

Dupa ce a terminat şcoala primară şi Liceul de Fete „Despina Doamna“ din Ploieşti, Emilia Comişel a intrat cu brio la Academia de Muzică din Bucureşti, unde, potrivit profesorului Alexandru Bădulescu, la rândul său doctor în muzicologie, a beneficiat de îndrumarea unor personalităţi marcante ale creaţiei şi ale pedagogiei muzicale: I.D.Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, Dimitrie Cuclin, Constantin Brailoiu, Stefan Popescu s.a.

Încă din timpul studiilor muzicale universitare, la recomandarea lui Constantin Brăiloiu, fondatorul etnomuzicologiei româneşti, Emilia Comişel a început cercetarea în domeniul folclorului. A lucrat, de-a lungul carierei, în cadrul Institutului de Folclor din Bucureşti şi Institutul de Studii Sud Est Europene.

Ulterior, şi-a dedicat aproape 70 de ani de viaţă studierii, cercetării şi punerii în valoare a bogatelor tradiţii ale creaţiei muzicale populare din principalele zone etnofolclorice ale României, dar şi din teritoriile locuite de românii din afara graniţelor ţării – Albania, Bulgaria, Canada, Iugoslavia.

În total, a cules 9.000 de nouă mii de cântece folclorice şi a efectuat peste 5.000 de înregistrări care sunt păstrate la Institutul de Folclor, Academia Română şi în colecţii personale.

comisel 1

Rezultatele acestei vaste activităţi ştiinţifice au fost prezentate în numeroase studii, articole, conferinţe, comunicări ştiinţifice, publicate în prestigioase reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, dar şi în emisiuni radio şi tv. În 1996 a început şi publicarea biografia lui Constantin Brăiloiu, al cărei discipol a fost, o lucrare în opt volume, ultima apărută în 2010.

În paralel cu activitatea ştiinţifică, a fost şi un eminent cadru didactic, iniţial la Liceul Pedagogic din Ploieşti şi apoi, până la pensionare în 1976, a predat cursuri de folclor la Universitatea de Muzică Bucureşti.

Emilia Comişel a fost aleasă membru al Societăţii Internaţionale de Folclor din Londra, Paris şi Basel şi a fost distinsă de statul român cu trei premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi, în 2008, cu Marele Premiu.

La moartea sa, pe 18 aprilie 2010, corpul cercetătoarei a fost depus, ca un ultimo omagiu, în  Aula Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din Palatul Cantacuzino.

Pe aceeaşi temă

Femeile care au îmblânzit marinăria. Irina Constanziu-Vlassopol şi Teodora Angela Lefterescu şi-au croit drum printre lupii de mare

Femeile care au făcut cinste bistriţenilor: de la cântăreaţa care a impresionat-o pe Regina Maria, la prima femeie studentă din România

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite