Fake-news în vremea coronavirusului: Arafat descinde de urgenţă, medicii îşi dau demisia, studenţi izolaţi în cămine. Cum se pedepseşte răspândirea de panică

Fake-news în vremea coronavirusului: Arafat descinde de urgenţă, medicii îşi dau demisia, studenţi izolaţi în cămine. Cum se pedepseşte răspândirea de panică

Isteria provocată de epidemia de coronavirus este alimentată zilnic de ştiri false diseminate în mediul online de conturi false de Facebook, de naivi, dar chiar şi de site-urile de ştiri care nu verifică informaţia înainte să o publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sursa zero a acestor informaţii alarmante fără nicio bază reală este greu de identificat. Cert este că autorităţile au o lege în baza căreia pot sancţiona autorii ştirilor neadevărate, iar pedeapsa este de la unu la cinci ani, conform Codului Penal.

Ce spune legea

Codul Penal al României, capitolul ”Infracţiuni contra securităţii naţionale” reglementează infracţiunea de comunicare de informaţii false. Astfel, articolul 404 din Codul Penal prevede: ”comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”. Legea este ignorată cu sau fără bună ştiinţă în aceste zile de panică generalizată de mulţi utilizatori de internet, dar şi de către ziarişti.

''Arafat descinde de urgenţă" - FALS

În Prahova, de exemplu, un site local a publicat că secretarul de stat în Ministerul Afecerilor Interne şi şeful Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă ”a descins” de urgenţă în Prahova, informaţie infirmată ulterior de Biroul de Presă al ISU Prahova. Un alt site local din Prahova avertiza prahovenii care au intrat în contact cu un anumit bărbat să ia măsuri urgente pentru că acesta ar fi suspect de Covid 19. S-a publicat chiar şi fotografia cu chipul omului. Autorităţile au precizat ulterior că bărbatul la care se făcea referire în ştirea respectivă nu fusese plecat în Italia sau într-o altă ţară de risc şi nu era pe lista celor care ar fi trebuit să rămână izolaţi la domiciliu.

”Studenţi, izolaţi în cămine” - FALS

Alte informaţii false circulă pe Facebook. Odată cu publicarea unei ştiri adevărate de data aceasta, care privea un student din Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti (UPG), recent întors din Italia şi luat cu izoleta din campusul universitar, s-a declanşat o adevărată isterie. Zeci de mesaje, unele publicate pe Facebook, anunţau că într-unul dintre căminele UPG sunt cel puţin 30 de studenţi izolaţi şi suspecţi că ar fi contactat virusul chinezesc, iar autorităţile ascund acest lucru. Şi această informaţie s-a dovedit a fi falsă. Dealtfel, o ştire similară a circulat şi în Bucureşti şi se referea la un grup de studenţi izolaţi în căminele din campusul ASE. Toate aceste ştiri alarmante sunt însoţite de regulă cu mesajul ”autorităţile ascund”, ”autorităţile nu recunosc”, ”autorităţile minte” etc.

"Medicii încep să-şi dea demisia" - FALS

Joi seară, un alt mesaj, primit de data aceasta de reprezentanţi ai presei locale, anunţa că mai mulţi medici de la Spitalalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi-au dat demisia, epuizaţi sau speriaţi de criza provocată de coronavirus. Mai mult, se preciza că secţia ATI a Spitalului Judeţean este plină de suspecţi de COVID19. Informaţia cu privire la demisia medicilor nu se confirmă. În ceea ce priveşte aglomeraţia de la ATI, situaţia este reală, dar paturile sunt ocupate cu victime ale unor accidente rutiere grave şi pacienţi care au suferit AVC. Dealtfel, conducerea spitalului a anunţat vineri dimineaţă că la parterul unităţii medicale se va amenaja o secţie specială de ATI unde vor fi internaţi pacienţii pentru care rezultatele vor ieşi pozitive, dacă va fi cazul. Deocamdată în Prahova nu există nicio persoană COVID 19 pozitiv. Pe de altă parte, conducerea celui mai mare spital din judeţ a anunţat că pacienţii care nu se află în stare gravă, care se pot trata la domiciliu şi pentru care nu există nevoia unei interveţii chirurgicale imediate, vor fi externaţi din spital spre binele lor, dar şi pentra a nu aglomera saloanele.

Autorităţile atrag atenţia că publicarea şi diseminarea acestor informaţii false nu fac altceva decât să producă panica şi mai mare în mod nejustificat.

Deocamdată Poliţia Prahova nu a deschis niciun dosar penal cu privire la încălcarea legii privind comunicarea de informaţii false.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: