FOTO Evaluare Naţională 2016. Candidaţii din Prahova, luaţi prin surprindere de subiectele „prea uşoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii din Prahova care au susţinut luni proba scrisă de limba şi literatura română de la Evaluare Naţională 2016 au fost surprinşi de subiecte, considerate „prea uşoare“. Gradul de dificultate a avut însă şi un revers: candidaţii nu au mai repetat temele lejere, cum a fost genul liric, astfel că erau puţin confuzi dacă au atins sau nu cerinţele de la examen

5.278 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Prahova au fost aşteptaţi luni la prima probă scrisă de la Evaluare Naţională 2016, cea de limbă şi literatură română. Candidaţii conştiincioşi erau pregătiţi pentru subiecte mult mai dificile, astfel că cerinţele de la examenul de luni, considerate „prea uşoare“ aproape că i-au descumpănit. Mulţi dintre ei spuneau că nu ştiau dacă au atins sau nu toate cerinţele de la punctul B al subiectului I, care le cerea să argumenteze apartenenţa la genul liric a textului „Salcâmi“ de A.E. Baconski.

„Nu am mai repetat lucruri atât de uşoare ca genul liric, nu ne aşteptam să ne pice aşa ceva, ci nişte subiecte mult mai grele, la care am învăţat mult. Sperăm că am atins toate cerinţele pentru că ne dorim o notă mare“, se încurajau două candidate de la gimnaziul I.A. Bassarabescu din Ploieşti.

Şi ele, ca majoritatea colegilor lor, au apreciate examenul de limba română de luni, 27 iunie, ca unul foarte uşor. „Prea simplu şi prea uşor. Sper la o notă foarte mare“, se aşteaptă Gabriel.

De altfel, ca în toţi anii, cele mai mari emoţii le-au avut părinţii care au aşteptat candidaţii să iasă de la examene. „Am crezut că va fi mai greu şi până nu am aflat ce le-a picat, era să leşinăm de emoţii. Acum ne-am mai liniştit, dar urmează miercuri matematica, unde emoţiile sunt şi mai mari“, ne-a spus o mămică ce nu s-a dezlipit de curtea şcolii pe tot parcusul examenului. 

La ieşirea din sălile de examen, din cauza presiunii şi a emoţiilor, unii candidaţi au izbucnit în plâns.

5.192 de candidaţi din cei 5.278 înscrişi în Prahova au ajuns luni la proba de limbă română de la Capacitate 2016. 

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Promovabilitate de aproape 90% în 2015, în Prahova

5.490 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Prahova au susţinut, în 2015, ambele probe scrise ale Evaluării Naţionale, iar 4.936 dintre ei au obţinut medii de trecere, adică note de minimum 5 la ambele probe scrise, limba română şi matematică.
Procentul de promovabilitate în Prahova, înainte de contestaţii a fost 89,9%, pe când, în 2014, promovabilitatea în judeţ a fost de 81%.
Rata de promovare a Evaluării Naţionale 2015, la nivel naţional, a fost de 79,3%, cu 10 procente mai mare ca în 2014. 

image

Foto

image

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor

Anul acesta, accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, iar supravegherea copiilor este asigurată, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.

Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă. „Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă”, au anunţat oficialii Ministerului Educaţiei.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Calendarul examenelor

27 iunie 2016 – Limba şi literatura română

28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă

29 iunie 2016 – Matematică

1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00

2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Repartizarea computerizată şi înscrierea la liceu

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introduse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti.

Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa  lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.

Mai puteţi citi

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 Subiectele la Română, prima probă la Capacitate: Poezia „Salcâmi” a fost accesibilă, subiectul II ar putea pune dificultăţi

UPDATE Adevărul Live rezolvă subiectele la proba de Română de la Capacitate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite