Doi profesori de liceu, trimişi în judecată pentru luare de mită. Cereau bani de la elevi pentru note de trecere

Doi
profesori de liceu, trimişi în judecată pentru luare de mită. Cereau bani de la
elevi pentru note de trecere

Doi profesori din Ploieşti, prinşi în flagrant când primeau mită de la elevi FOTO Arhivă Adevărul

Adrian Anghel şi Ion Mărgărit, profesori de economie, respectiv matematică, la Colegiul Toma Socolescu din Ploieşti, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită. Aceştia sunt acuzaţi că au cerut bani de la elevi pentru a le acorda o notă care să le permită să promoveze în anul următor. Profesorii au fost prinşi în flagrant de ofiţerii anticorupţie din cadrul DGA Prahova.

Ancehta în acest caz a demarat la începutul lunii august, în urma  denunţului făcut la DGA de unul dintre elevi.  Ion Mărgărit, profesor de matematică în cadrul liceului „Toma Socolescu“ din Ploieşti, şi colegul său Adrian Anghel, profesor de economie, au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau bani, câte 500 de lei de la opt elevi care susţineau corigenţa la economie.

Surse judiciare au precizat că cei opt elevi mergeau să predea plicul cu bani acasă la profesorul de matematică. Cadrul didactic împărţea banii cu colegul său de catedră. Iniţial, poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie din Ploieşti l-au prins doar pe unul dintre profesori, dar au aflat, că acesta are şi un complice. Profesorul prins a aflat în timpul anchetei că elevii au plătit mai mulţi bani decât a primit el, aşa că a decis să recunoască totul şi să-l reclame şi pe colegul său.

Conform anchetatorilor, “la data de 25.07.2017, o persoană care susţinuse examenul de corigenţă la materia predată de A.A., a formulat un denunţ împotriva acestuia prin care a sesizat faptul că profesorul i-a pretins acesteia şi altor colegi câte 500 de lei, cu scopul de a-i promova la examen, sumă de bani care urma a fi remisă în data de 26.07.2017, la domiciliul cadrului didactic. La data de 26.07.2017, ofiţeri de poliţie judiciară ai D.G.A. – S.J.A. Prahova şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, l-au prins în flagrant pe A.A. în timp ce primea suma de 1000 lei de la doi elevi cu scopul de a-i promova la examenul de corigenţă susţinut în data de 25.07.2017. În cauză, s-a dispus efectuarea unei percheziţii domiciliare în urma căreia au fost identificate sumele de bani remise de martorul denunţător şi de ceilalţi doi elevi, cât şi alte sume de bani, în total ridicându-se 6000 de lei în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, s-a reţinut că, în perioada 24-26.07.2017, I.M.E. a pretins şi primit de la cinci elevi suma totală de 2000 de lei, promiţându-le acestora că-i va ajuta să promoveze examenul de corigenţă la economie. Din această sumă, I.M.E. a oprit 500 de lei, iar 1500 i-a remis lui A.A. şi a primit de la cel din urmă suma de 200 de lei pentru intermedierea activităţii. Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore, iar ulterior s-a luat faţă de aceştia măsura controlului judiciar”, se artă într-un comunicat remis presei de DGA.

Deşi iniţial s-a dispus începerea urmăririi penale pentru dare de mită şi în cazul elevilor, ulterior procurorul de caz a dispus  renunţarea la urmărire penală în cauză faţă de un număr de 7 suspecţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: