Doi medici care au lăsat să zacă pe un pat de spital un bebeluş prematur au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi medici, foşti angajaţi ai Spitalului Municipal din Câmpina, judeţul Prahova, au fost trimişi în judecată în cazul morţii unui copil născut prematur, lăsat fără asistenţă medicală timp de aproape zece ore.

 Cristinel Tironică Onu şi Simona Nicoleta Brânzea sunt primii medici din Prahova deferiţi justiţiei într-un caz de malpraxis. Doctorii sunt acuzaţi acum de abuz în serviciu, iar dosarul lor se află pe rolul instanţei penale a Judecătoriei Câmpina.

Ancheta în cazul celor doi medici incriminaţi a pornit în urmă cu doi ani. În 28 septembrie 2018, o tânără de 20 de ani, din comuna prahoveană Brebu, a venit la Spitalul Municipal Câmpina acuzând o stare de rău. Femeia era însărcinată în 24 de săptămâni, motiv pentru care a fost internată la Secţia de obstetrică-ginecologie. În aceeaşi seară, femeia a născut neasistată de către medic, pe patul din salon. Copilul născut prematur, la 24 de săptămâni, avea 500 de grame, dar era în viaţă. Medicii ginecologi de gardă nu au intervenit pentru a-i acorda ajutor nou-născutului, apreciind că acesta nu avea şanse să supravieţuiască.

Bebeluşul a fost pus într-un sac de către o asistentă pentru a-l duce la morga spitalului. Aceasta a refuzat să facă gestul când a constatat că bebeluşul prezenta semne vitale, însă l-a lăsat pe patul de spital, împăturit în sacul din plastic şi acoperit cu un scutec.

 Cadavrul bebeluşului a fost incinerat

După ore bune în care bebeluşul a zăcut în pat, a fost preluat de echipa medicală care a intrat la program a doua zi dimineaţă şi dus într-un incubator, unde a şi murit la scurt timp. Băieţelul nu a primit niciun ajutor medical de specialitate timp de cel puţin zece ore, deşi în secţia de Neonatologie a Spitalului Municipal Câmpina există incubatoare special dotate pentru astfel de situaţii. Cadavrul bebeluşului a fost incinerat, fără să i se facă necropsie pentru stabilirea cauzei decesului, aşa cum ar fi fost firesc în astfel de situaţii. Mama şi-ar fi dat acordul pentru incinerare, fără să ştie ce se întâmplase cu copilul ei. Tânăra a fost informată de către una dintre asistentele medicale că a născut un copil mort.

Băieţelul a fost născut în noaptea de 29 septembrie, în jurul orelor trei dimineaţa, şi a supraveţuit până seara, în jurul orelor 20.00. De gardă în acea noapte au fost medicul pediatru Simona Nicoleta Brânzea şi medicul ginecolog Cristian Tironică Onu. Ambii aveau obligaţia să asiste mama la naştere, respectiv să preia copilul născut prematur şi să îi ofere şansa de a primi îngrijiri medicale fie în spitaltul din Câmpina, fie într-un alt centru dotat cu echipament medical adecvat stării sale de sănătate.

 Cercetările au început mai întâi la nivel de spital, dar când grozăvia a ieşit la iveală, conducerea unităţii a decis să sesizeze Poliţia. Medicul pediatru a demisionat imediat după scandal, însă în cazul medicului Onu a fost nevoie ca reprezentanţii spitalului să-i desfacă contractul de muncă, acesta refuzând să demisioneze.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Înfiorătorul caz al bebeluşului mort la spital după ce a fost abandonat de medici într-un sac de gunoi. Mama: „Efectiv, nu m-a băgat nimeni în seamă“

Plângere penală pe numele medicilor din Sinaia acuzaţi că au uitat pansamente în burta unei fetiţe

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite