Destin tragic pentru fostul lider al CPUN Prahova. Corneliu Ruse a murit într-un grav accident, provocat de el

Destin tragic pentru fostul lider al CPUN Prahova. Corneliu Ruse a murit într-un grav accident, provocat de el

Corneliu Ruse a fost deputat de Prahova între 1990 şi 2000. FOTO cdep.ro

Fost preşedinte, pentru câteva luni, al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) Prahova, Constantin Corneliu Ruse a murit în 2005, într-un accident tragic, provocat de el, în care şi-au pierdut viaţa şi alte două persoane. Deputat FSN şi PD între 1990 – 2000, a fost implicat şi în scandalul “Sun Oil”

Ştiri pe aceeaşi temă

CPUN-ul, organismul provizoriu de conducere a României din perioada 9 februarie 1990 - 20 mai 1990, când au avut loc primele alegeri care au urmat Revoluţiei din 1989, a fost condus, în Prahova, de Constantin Corneliu Ruse.

Absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, între 1982-1985 a fost inginer la Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Valea Călugărească, iar între 1985-1990, inginer şef secţie la Societatea Comercială UZUC - SA Ploieşti.

Şi-a început activitatea politică încă din timpul regimului comunist, fiind, între 1985-1989, membru PCR. După Revoluţie a fost vicepreşedintele CFSN, judeţul Prahova (1990), an în care devine şi preşedintele CPUN Prahova.

A fost deputat FSN (1990-1992), deputat FSN (septembrie 1992), iar apoi deputat PD în mandatele 1992-1996 şi 1996 – 2000. A fost şi preşedintele Organizaţiei judeţene PD (FSN) din Prahova, dar a demisionat din PD Prahova în 2001 alături de alţi colegi.

Afacerea “Sun Oil”

În anul 1998, pe vremea când era lider al PD Prahova, Corneliu Ruse a fost implicat în scandalul „Sun Oil”, anchetat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Firma Sun Oil a fost înfiinţată de Liviu Constantin Niţă împreună Corneliu Ruse. Obiectul firmei îl constituia intermedierile în comerţul cu combustibili, minerale şi produse chimice pentru industrie, iar principalul furnizor al firmei era Rafinăria Petrobrazi, aflată în subordinea SNP Petrom, la rândul ei aflată în portofoliul ministerului Industriilor condus atunci de Radu Berceanu.

Conform declaraţiilor lui Liviu Niţă, după ce a fost arestat, citate de presa vremii, Niţă a devenit unul dintre „sponsorii” de marcă ai PD Prahova. Banii au mers şi către PD Bucureşti, dar şi către lideri marcanţi ai partidului.

Liviu Niţă a fost găsit însă unicul vinovat în acest dosar şi a fost condamnat la doi ani de închisoare. Pentru Radu Berceanu, Gheorghe Albu sau Corneliu Ruse, cauza a fost disjunsă. În cauză au fost menţionate prejudicii ce depăşesc 113 miliarde lei.

A provocat un accident mortal în 2005

În ianuarie 2005, fostul deputat, atunci în vârstă de 50 de ani, a provocat un grav accident de circulaţie în Prahova, în zona localităţii Albeşti Paleologu. Aflat la volanul unui VW Passat, Corneliu Ruse a intrat în depăşirea a două autovehicule, fără să se asigure şi s-a lovit frontal cu o Dacie de pe contrasens, în care se aflau doi bărbaţi de 30 şi 33 de ani. Ambii au decedat, iar Corneliu Ruse a fost rănit grav. Medicii vorbeau atunci că a suferit şi un infarct în timpul coliziunii. A ajuns în spital cu politraumatism la cap, bazin şi membre inferioare.

Peste câteva zile, Corneliu Ruse a murit, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde fusese transferat, de la Ploieşti.

Născut pe 23 noiembrie 1955, la Săruleşti, în judeţul Călăraşi, Constantin Corneliu Ruse era căsătorit şi avea un copil.

Pe aceeaşi temă

Poetul care a stat 73 de zile în fruntea Comitetului Provizoriu de Uniune Naţională Vrancea

Aurelian Ghiorghiu- primul şi singurul primar de judeţ. Timp de câteva luni a condus Consiliul Provizoriu de Uniunea Naţională de la Satu Mare, înfiinţat în 90

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: