Deşeuri periculoase depozitate haotic în curtea singurului incinerator de acest gen din Muntenia. Dezastrul, filmat cu drona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Captură video
Imagine Captură video

Imagini cu munţi de gunoaie periculoase depozitate haotic direct în curtea Eco Burn Brazi, judeţul Prahova, cel mai mare incinerator de deşeuri medicale din Sudul României, au fost surprinse în data de 4 ianuarie 2021.

Situaţia nu este deloc nouă, societatea specializată în servicii de incinerare a deşeurilor medicale fiind implicată, în ultimii doi ani, într-un şir lung de scandaluri, cele mai multe legate de poluarea masivă a mediului.

Sancţionată în repetate rânduri de comisarii de mediu, rămasă fără autorizaţiile necesare pentru a funcţiona legal, societatea Eco Burn îşi continuă activitatea şi astăzi şi foloseşte fără drept imobilele (clădiri plus teren) proprietatea Brazi Industrial Parc S.A, societate al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean Prahova.

Incineratorul de deşeuri periculoase, inclusiv medicale, administrat de ECO Burn SRL, funcţionează din 2011 pe terenurile şi în clădirile Parcului Industrial Brazi. Încă de la inaugurare, activitatea incineratorului i-a nemulţumit pe localnicii din Brazi şi Ploieşti, care au reclamat în repetate rânduri că nu pot respira din cauza fumului provenit de la cuptoarele Eco Burn, dar şi a mirosurilor emanate greu de suportat, mai ales în perioada verii.

Incendiul care a stârnit războiul gunoaielor

Incendiul din noiembrie 2018 care a izbucnit într-un depozit ilegal de gunoaie periculoase amenajat într-o zonă de periferie a Ploieştiului (cartier Mimiu) a scos la iveală o serie de nereguli grave legate de modul în care este gestionată situaţia deşeurilor medicale în Prahova. S-a spus atunci că deşeurile periculoase care au luat foc ar fi trebuit să ajungă în curtea Eco Burn.

A ars în acele zile o cantitate uriaşă de reziduuri, peste 5.000 de tone. Imaginile filmate în toamna anului 2018 în depozitul ilegal au şocat. 48 de ore s-au luptat pompierii să stingă focul care cuprinsese munţii de saci plini cu deşeuri periculoase, multe provenind din spitale. Cutii cu medicamente, fiole pline cu lichid de culoare roşu închis, fiole pe eticheta cărora scrie ”Nanoclor” şi Chloride 200, recipiente de insecticide (Fastac Active) au fost găsite în curtea depozitului din strada Mimiu, unde se afla hala care a luat foc în 11 noiembrie 2018.

incendiu icim urban ploieşti foto isu ph

Incendiul amintit a adus în atenţia organelor judeţene şi centrale activitatea incineratorului de la Brazi. Abia atunci au început să fie luate în considerare zecile de reclamaţii făcute de localnicii disperaţi care au semnalat în mod repetat, cu dovezi (imagini video cu deşeurile depozitate grămadă) pericolul la care se expuneau de atâta amar de vreme.

Disputa a continuat şi pe parcursul anului 2019, iar ulterior însuşi ministrul Mediului de la acea vreme, Costel Alexe, a venit în Prahova pentru a verifica la faţa locului aspectele reclamate de cetăţeni, dar şi de presa locală. Acuzaţiile oamenilor s-au confirmat, iar Alexe anunţa că a sesizat organele de cercetare penală.

„Deşi avea obligaţia ca deşeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deşeuri. Deşi avea obligaţia de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deşeurile erau depozitate neconform, pe o suprafaţă neamenajată, de zece ori mai mare, aproximativ 5.000 mp, inclusiv pe sol. (…) În urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave", a precizat Costel Alexe.   

Noul preşedinte al CJ Prahova cere rezilierea contractului cu Eco Burn

Schimbarea spectrului politic în Prahova, odată cu alegerile locale din septembrie 2020, aduce din nou în agenda publică a autorităţilor judeţene situaţia incineratorului Eco Burn. Pe 2 decembrie 2020, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), anunţa pe pagina sa de Facebook, că a cerut rezilierea contractelor încheiate de Parcul Industrial Brazi cu ECO Burn SRL.

„Am cerut Societăţii Brazi Industrial Parc S.A. să ia toate măsurile prevăzute de lege în vederea rezilierii contractelor încheiate cu ECO Burn SRL. Nu voi permite ca judeţul Prahova să mai miroasă a cadavre arse şi să fie groapa de gunoi a României. Prea mult timp, cei aproape 350.000 de locuitori din Ploieşti şi zonele învecinate au fost otrăviţi, sufocaţi de gaze provenite din arderea unor deşeuri periculoase, iar instituţiile locale şi centrale au stat cu mâinile în sân. Am datoria să dezamorsez această bombă ecologică, acest atentat la sănătatea oamenilor care este poluarea, şi fiţi siguri că o voi face”, scria Dumitrescu pe Facebook, la finalul anului trecut.

Cerere greu de pus în aplicare

De la a cere la a pune în practică este însă cale lungă. Eco Burn este un colos în domeniu, singurul incinerator de deşeuri periculoase din sudul ţării şi are contracte cu 65 de societăţi, cele mai multe dintre ele fiind spitale. În România mai funcţionează doar patru astfel de incineratoare care pot distruge reziduuri medicale, periculoase.

„Cantitatea de deşeuri medicale care ajunge la noi a crescut foarte mult în anul 2020. Dacă până atunci un spital genera opt tone de deşeuri medicale, în prezent acelaşi spital a triplat cantitatea de deşeuri, din cauza situaţiei legate de COVID. Vă daţi seama că este vorba despre acele halate, măşti, materiale sanitare expirate. O astfel de cantitate de deşeuri nu poate fi teleportată direct în incinerator. Maşinile nu descarcă direct în incinerator. Deşeurile sunt depozitate o perioadă de 24 de ore pe platforma betonată până să fie arse. Legea ne permite acest lucru”, a declarat pentru ziarul ”Adevărul”, Violeta Ştefănescu, directorul general al Eco Burn. 

În ceea ce priveşte imaginile video filmate cu drona în data de 4 ianuarie 2021, conform spuselor autorului, în curtea Eco Burn, Violeta Ştefănescu a precizat că „nu sunt de dată recentă”. Filmarea surprinde acelaşi haos cunoscut deja, cu munţi de saci galbeni, depozitaţi la grămadă, în care pare că sunt deşeuri medicale.

Un incinerator de deşeuri periculoase nu poate fi desfiinţat de pe o zi pe alta, cu atât mai puţin cu cât la mijloc este inclusiv o societate de stat. Ca atare, războiul gunoaielor s-a mutat în instanţă. Situaţia juridică dintre cele două părţi, Eco Burn şi Parcul Industrial Brazi, nu este deloc una simplă.

„Toate contractele încheiate de Brazi Industrial Parc S.A. cu Eco Burn S.R.L. au încetat”

Într-o adresă trimisă ziarului ”Adevărul”, Ion Stoica, directorul general al SC Brazi Industrial Parc SA, precizează că „Eco Burn S.R.L. foloseşte fără niciun drept imobilele (clădiri plus teren) proprietatea Brazi Industrial Parc S.A”, iar litigiul urmează să fie rezolvat în instanţă. În plus, toate contractele care au fost încheiate de parcul industrial cu Eco Burn au încetat, aşa că urmează evacuarea societăţii care administrează incineratorul.  

„La data prezentei toate contractele care au fost încheiate de Brazi Industrial Parc S.A. cu Eco Burn S.R.L., au încetat dupa cum urmează:

Contractul de închiriere înregistrat sub nr. 907/01.04.2015 a încetat la data de 15 mai 2020 prin ajungere la termen;

Contractul de administrare şi de prestări servicii nr. 905/01.04.2015 a încetat la data de 02 decembrie 2020 prin reziliere de drept în baza pactului comisoriu convenit de părţi în caz de neplată.

Contractul de furnizare utilităţi nr. 906/01.04.2015 a încetat la data de 03 decembrie 2020 prin reziliere în baza pactului comisoriu convenit de părţi în cazul pierderii calităţii de deţinător al spaţiului.

Menţionăm că pentru spaţiile pe care Eco Burn S.R.L. le-a deţinut în baza Contractului de închiriere înregistrat sub nr. 907/01.04.2015, la solicitarea noastră, Judecătoria Ploieşti, ca instanţă de fond, a dispus evacuarea societăţii Eco Burn din aceste spaţii prin Sentinţa nr. 8401/23.12.2020”, se arată în adresa trimisă redacţiei.

Cum era de aşteptat, Eco Burn nu a cedat şi s-a adresat instanţei pentru suspendarea efectelor notificărilor de reziliere a contractelor.

„Precizăm faptul că Eco Burn S.R.L. a solicitat instanţei suspendarea efectelor Notificărilor de reziliere pentru Contractul de administrare si de prestări servicii nr. 905/01.04.2015 ţi pentru Contractul de furnizare utilităţi nr. 906/01.04.2015 această cerere fiind respinsă de Tribunalul Prahova prin Sentinţa nr. 1250/11.12.2020”, se arată în documentul citat.

Imagine indisponibilă

Eco Burn se agaţă de COVID şi nu pleacă

În ajunul Crăciunului, la sediul Consiliului Judeţean Prahova are loc o negociere între reprezentanţii celor trei instituţii implicate, în urma căreia se decide prelungirea agoniei. Decizia este luată pe seama situaţiei economice provocată de starea de alertă impusă de pandemia de COVID-19.

„Mentionăm că la data de 22 decembrie 2020, la sediul Consiliului Judeţean Prahova în calitate de unic actionar al societăţii Brazi Industrial Parc S.A., a fost semnată o Minută de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, Eco Burn S.R.L. şi Brazi Industrial Parc S.A., prin care părţile de comun acord au convenit să reluăm furnizarea de utilităţti, având în vedere situaţia creată pe fondul pandemiei şi respectiv starea de alertă instituită pe teritoriul României, iar Eco Burn S.R.L. să semneze un act adiţional prin care să pună capăt raporturilor juridice cu Brazi Industrial Parc S.A., să aduca imobilele deţinute de la aceasta din urmă şi să le părăsească de bunăvoie la data de 01.07.2021”, a precizat Ion Stoica, directorul general al parculu industrial, în adresa trimisă ziarului ”Adevărul”.

Cu toate că reprezentanţii Brazi Industrial Parc S.A. şi-au respectat promisiunea, Eco Burn S.A. a refuzat să-şi îndeplinească aceste obligaţii asumate prin Minută, a precizat Stoica, aşadar urmează evacuarea aprobată de instanţă.

Stoica a reliefat faptul că, în prezent: ”Eco Burn S.R.L. nu mai are încheiat niciun raport juridic contractual în vigoare cu Brazi Industrial Parc S.A.;

 Brazi Industrial Parc S.A. urmează să procedeze în contradictoriu cu Eco Burn S.A. la promovarea în instanţă a acţiunilor de evacuare din clădiri, respectiv revendicare a terenurilor şi bineînţeles la sistarea, din nou, în condiţii de siguranţă, a utilităţilor de care beneficiază fără un temei legal.

„La data prezentei, Eco Burn S.R.L. foloseşte fără niciun drept imobilele (clădiri plus teren) proprietatea Brazi Industrial Parc S.A.”, a precizat Ion Stoica.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite