Curiozităţi din lumea animalelor. De ce câinele ascunde mâncarea, iar pisica se piteşte prin dulapuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observăm adesea comportamente bizare ale animalelor pe care le-am adoptat, dar puţini sunt cei care încearcă să caute o explicaţie, preferând să asiste ca la un spectacol haios atunci când câinele începe să-şi sape agresiv o groapă lângă gard sau când pisica dispare cu orele alegând să doarmă în dulapul cu haine decât pe perniţa special cumpărată pentru ea.

Observăm adesea comportamente bizare ale animalelor pe care le-am adoptat, dar puţini sunt cei care încearcă să caute o explicaţie, preferând să asiste ca la un spectacol haios atunci când câinele începe să-şi sape agresiv o groapă lângă gard sau când pisica dispare cu orele alegând să doarmă în dulapul cu haine decât pe perniţa special cumpărată pentru ea. Medicii veterniari spun că aceste purtări, aparent inofensive, trebuie urmărite cu atenţie pentru că, de multe ori, animalele încearcă să transmită un mesaj.

De ce sapă câinii gropi

Unul dintre cele mai sâcâitoare, pentru stăpân, comportamente ale câinilor crescuţi în curte este săpatul gropilor. Această plăcere este specifică în mod special câinilor de vânătoare şi terrierilor, care au în instinct să caute vânatul, dar nu doar câinii din aceste rase îşi petrec astfel timpul.

Este o reminiscenţă de la rudele lor mai îndepărtate care îşi săpau vizuini pentru adăpost, spun specialiştii, dar nu întotdeauna acesta este singurul răspuns. Câinii lăsaţi mult timp singuri în curte, fără compania unui alt câine sau a stăpânului său, se plictisesc şi încep să-şi facă singuri de lucru.

În alte cazuri, câinii aleg să sape groapa la baza unui gard pentru a evada din curte. Se întâmplă asta atunci când dincolo de gard simt prezenţa unei femele sau a unui alt câinie. În timpul zilelor caniculare de vară, dacă un câine este lăsat în curte fără să i se asigure o zonă de umbră, va căuta singur un loc răcoros şi se va apuca de săpat de regulă la rădăcina unui copac pentru că pâmântul umed îi va asigura confortul pe care şi-l doreşte.

De ce ascund mâncarea

O altă meteahnă specifică atât câinilor crescuţi la curte cât şi celor care locuiesc cu stăpânii lor în apartament este să-şi ascundă oasele acolo unde nici nu te-ai aştepta. Gropile săpate strategic la rădăcina unor copaci, lângă coteţ, lângă zidul casei sau în căpiţele de fân sau, dacă este să ne referim la câinii crescuţi la bloc, aceştia obişnuiesc să ascundă mâncarea în colţurile camerelor, în spatele obiectelor de mobilier sau pur şi simplu sub un covor.

Sunt cel puţin două motive pentru care câinii ajung să facă acest lucru, spun medicii veterinari. Fie la mijloc este tot o meteahnă moştenită de la străbunii crescuţi în sălbăticie, care îşi păstrau hrana pentru vremuri de restrişte, fie este un semnal pe care câiniele vrea să-l transmit stămpânului, şi anume că nu-i place mâncarea. Dacă este un obicei care nu apare frecvent la câinele vostru, ar fi bine să urmăriţi dacă piteşte doar un anume tip de mâncare, iar în acest caz să-I schimbaţi meniul.

De ce aleargă în jurul cozii

Învârtitul în jurul cozii poate fi unul dintre comportamentele cele mai haioase ale unui câine, însă acest gest ascunde de multe ori cauze serioase care trebuie rezolvate în compania unui dresor sau a unui medic. Este posibil ca alergatul cozii să apară în momentele de plictiseală, când câinelui îi lipseşte compania stăpânului, când nu are suficient de multă activitate fizică.

În acest caz, poate fi felul lui de a atrage atenţia că ceva nu este în ordine şi că şi-ar dori să se joace cineva cu el sau să fie scos afară la plimbare. Cert este că atunci când face asta, câinele nu este fericit. Veterinarii atrag atenţia că este un comportament deviant ce nu trebuie ignorat pentru că se poate ajunge în scurt timp la automutilare.

Ce caută pisica în dulap

Nu doar câinii sunt animalele de casă care au apucături greu de controlat şi de înţeles de către oameni. Pisicile de asemenea au tabieturi, de multe ori supărătoare pentru restul persoanelor din casă. De multe ori pisica dispare pur şi simplu şi refuză să dea vreun semn chiar dacă o chemăm insistent.

O găsim adesea ascunsă în fundul dulapului sau chiar într-un sertar cu haine. Fiind un animal care doarme în cea mai mare parte a timpului, este posibil ca raftul din dulapul cu haine să-i ofere liniştea şi confortul de care are nevoie pentru un somn bun, dar mai poate exista şi o altă explicaţie.

Dacă acest obicei l-a căpătat recent şi începe să prefere singurătatea şi stă mai tot timpul retrasă, în cele mai ascunse colţuri ale casei, este cazul să cereţi sfatul unui medic veterinar pentru că pisica voastră ar putea să simtă o durere. Este mai bine să eliminaţi o posibilă cauză medicală, decât să aşteptaţi să se complice situaţia.

Pe de altă parte, pisicile preferă să se caţere şi să doarmă în zonele cele mai înalte şi aparent incomode ale casei, pe dulapuri, pe cuier, unele dorm chiar şi pe uşă, dacă aceasta este deschisă, evident. Această “apucătură” pare specifică felinelor. Nu uitaţi că multe dintre rudele lor mai mari dorm în copaci.

De ce îşi ascund pisicile fecalele

Este felul lor de a-şi şterge urma, dar în niciun caz nu o fac de ruşine sau din bun simţ. Ascunzându-şi fecalele în pământ sau nisip, mirosul se estompează, astfel că un eventual duşman  - felina dominantă din curte sau de pe stradă – nu-l va putea identifica.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite