Cum tratează autorităţile ancheta cazului „Ciurcă“, bărbatul mort după ce a fost plimbat prin cinci spitale din trei oraşe

Cum tratează autorităţile ancheta cazului „Ciurcă“, bărbatul
mort după ce a fost plimbat prin cinci spitale din trei oraşe

Sabin Ciurcă a devenit tată cu doar câteva zile înainte să moară FOTO Facebook

Sabin Ciurcă, un tânăr de 21 de ani din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, tatăl unei fetiţe de câteva săptămâni, a murit pe 1 aprilie 2020 la Spitalul Municipal din Câmpina după ce a fost plimbat, timp de patru zile, între cinci spitale din trei oraşe.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost considerat suspect de COVID-19 doar pentru că era şofer de TIR, iar medicii s-au codit să-l trateze invocând protocolul confuz impus de ordonanţele militare din perioada de stare de urgenţă. Sabin a fost răpus în cele din urmă de o complicaţie medicală produsă de pancreatită, un diagnostic extrem de grav pentru care avea nevoie de inervenţie chirurgicală de urgenţă. În loc de opreaţie, Sabin a fost tratat prin ambulanţe, în curtea spitalelor şi pus să completeze formulare.

În cazul ”Ciurcă” au fost deschise trei anchete, una administrativă, derulată de Direcţia de Sănătate Prahova, una medicală făcută de Colegiul Medicilor şi una penală coordonată de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. La două luni de la moartea tânărului, niciunul dintre medicii implicaţi nu a fost incriminat.

Curtea de Apel Ploieşti a deschis dosar penal şi face cercetări pentru omor din culpă şi neglijenţă sau abuz în serviciu. Ancheta este deocamdată ”in rem”, adică se cercetează faptele nu persoanele care le-au comis. Potrivit unor surse medicale niciunul dintre medicii care au avut legătură cu pacientul Ciurcă nu a fost chemat pentru audieri la Parchet. Au fost audiate doar rudele bărbatului. Cea de-a doua anchetă, realizată de Colegiul Medicilor, este în faza ”de cercetare, se adună documente”, potrivit afirmaţiilor Simonei Schnellbach, directorul acestei instituţii. Ancheta procurorilor este strâns legată de cea a Colegiului Medicilor, raportulspecialiştilor fiind unul relevant pentru inculparea sau nu a doctorilor.

Singura instituţie care a reuşit performanţa să finalizeze ancheta administrativă este Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Două din cele cinci spitale pe unde a fost plimbat Sabin au fost sancţionate cu amenda maximă prevăzută de lege în valoare de 20.000 de lei. Ceea ce se ştie mai puţin este că unităţile medicale au plătit jumătate din valoarea minimă a amenzii, adică 5000 de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: