Cum sunt trataţi infractorii care ameninţă şi lovesc oamenii legii: „Dacă un cetăţean înjură un poliţist, ia amendă. Poliţistul care înjură face puşcărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politisti spate

În România, haina statului şi, în mod special, uniforma de Poliţie nu mai impun respect în stradă. S-a ajuns aici din cel puţin două motive: lipsa de profesionalism a poliţiştilor şi o lege inechitabilă, favorabilă cetăţeanul care atacă uniforma.

Ambele motive au consecinţe extrem de grave în societate. Poliţia este slăbită, nu mai este credibilă, ca atare nu impune respect, iar cetăţeanul de rând îşi permite, cu ajutorul legilor permisive, să scuipe la propriu uniforma.

În România, Codul Penal în vigoare condamnă sever poliţistul care atactă cetăţeanul potenţial infractor, în schimb cetăţeanul care atacă un poliţist aflat în exercitarea funcţiei scapă cu pedepse simbolice.

”În România, dacă un cetăţean înjură pe stradă un poliţist, fapta lui reprezintă o contravenţie şi se sancţionează cu o amendă contavenţională de la 200 de lei la 1.000 de lei, dar dacă un poliţist înjură un cetăţean sau îi răspunde în acelaşi mod este considerată infracţiunea de purtare abuzivă şi poliţistul face puşcărie. Cam aceasta este egalitatea de tratament, raporturile juridicie între cetăţean şi forţele de ordine”, explică Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

Ultrajul, adică jignirea, ameninţarea, lovirea unui funcţionar public care se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu este considerată de legislaţia în vigoare din România o faptă care să implice pericolul social.  

Ca atare, cetăţeanul care înjură sau ameninţă cu moartea un poliţist nici măcar nu este arestat preventiv, poate cel mult reţinut pentru 24 de ore. Pedepsele pentru ultraj  sunt atât de mici, încât de multe ori, poliţiştii renunţă să ceară mandat de arestare prevenitvă pe numele unei persoane care i-a ameninţat.

Cum este pedepsit ultrajul

”Pentru că se apreciază că faptele care sunt pedepsite cu pedepse sub trei ani de zile nu reprezintă un pericol social deosebit, iar poliţistul nici măcar nu mai poate să meargă să ceară mandat de arestare”, explică Cosmin Andreica.

Pedepsele pentru ultraj se calculează astfel: dacă un cetăţean ameninţă cu bătaia un poliţist aflat în timpul serviciului, judecătorul reţine pedeapsa pentru ameninţare, adică închisoare de la trei luni la un an sau amendă. Pentru că victima este un reprezentant al statului aflat în exerciţiul funcţiunii, limitele de pedeapsa se măresc cu o treime, adică autorul faptei riscă o pedeapsă de la patru luni la un an şi patru luni. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazurile grave, soldate cu rănirea poliţistului sau chiar cu decesul lui. Judecătorul reţine fapta de omor, pentru care limitele de pedeapsă sunt de la 15 la 25 de ani sau detenţie pe viaţă, iar dacă victima este un funcţionar public aflat în exercitarea serviciului, limitele de pedeapsă cresc cu o treime.

„În România, dacă un cetăţean înjură pe stradă un poliţist, fapta lui reprezintă o contravenţie şi se sancţionează cu o amendă contavenţională de la 200 de lei la o mie de lei, dar dacă un poliţist înjură un cetăţean sau îi răspunde în acelaşi mod este considerată infracţiunea  de purtare abuzivă şi poliţistul face puşcărie“, spune Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol

Liderul Sindicatului Europol susţine că în ultimii ani, cazurile de ultraj cu victime poliţişti nu au crescut, dar agresivitatea cu care acţionează autorii faptelor este din ce în ce mai mare. ”S-a tecut de la înjurături, îmbrânceli sau tras de uniformă şi deja vorbim despre vătămări corporale grave, despre luat pe capotă şi aşa mai departe”, mai spune Cosmin Andreica.

Cum a fost pedepsit un şofer care a lovit cu maşina o poliţistă locală

Nici măcar în astfel de situaţii, când poliţiştii sunt răniţi, nu mai sunt apreicate de către procurori sau judecători drept fapte care să necesite arestarea preventivă a suspecţilor. Un astfel de caz concret a avut loc la Ploieşti, în data de 256 ianuarie 2019. Mariana Buzia, agent în cadrul Poliţiei Locale Ploieşti a fost lovită în stradă de un şofer care ulterior a fugit de la locul faptei. Poliţista a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, după ce a suferit o contuzie la şold. Poliţista a declarat că remarcase faptul că şoferul parcase maşina într-un loc nepermis în zona Gării de Sud din Ploieşti. S-a îndreptat către el să-i atragă atenţia că blochează circulaţia şi să-i spună să mute maşina. Şoferul a plecat de pe loc, a lovit poliţista şi nu s-a mai oprit. A fost identificat de poliţişti şi prins în aceeaşi zi de la săvârşirea faptei. Bărbatul a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, dar nu a fost arestat preventiv, primind doar control judiciar.

Poliţişti ameninţaţi de romi că le vor fi violaţi copiii

Un caz similar a avut loc recent tot în Prahova. În data de 10 august 2019, poliţiştii din oraşul Mizil au fost ameninţaţi cu moartea chiar în faţa secţiei de către un grup de rromi. Unul dintre agresori avea chiar o lamă de coasă la el şi ameninţa că le va viola copiii poliţiştilor. Tot acest scandal a izbucnit în faţa sediului Poliţiei din Mizil după ce un echipaj a intervenit pentru a potoli un scandal între mai multe familii de romi. Unul dintre protagonişti, o femeie, a fost dusă la secţia de Poliţie pentru a fi audiată, doar că în faţa clădirii s-au adunat rudele care au încpeut să vocifereze până au ajuns la ameninţări şi injurii dintre cele mai violente. Mai multe persoane au fost atunci reţinute, este adevărat, dar ulterior procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil, i-a lăsat liberi. Doar un singur bărbat a fost plasat sub control judiciar, doar că măsura a fost luată pentru violenţă în familie, nicidecum pentru ultraj, spun surse apropiate de anchetă.

Acestea sunt doar două dintre exemplele de ultraj aflate în faza de urmărire penală. Dar nici atunci când ancheta judecătorească se finalizează, lucrurile nu stau mai bine pentru poliţişti, victime ale unor agresori.

Un bărbat care a ameninţat cu toporul mai mulţi poliţişti, liber

În noaptea de 7 spre 8 august, Cătălin Mircea Grigore (37 de ani), din Ploieşti a sărit cu toporul la poliţiştii care veniseră la el la uşă pentru a-l lua la udieri. Omul avea o răfuială mai veche cu un agent de la una dintre secţiile de Poliţie din oraş şi ieşise în stradă cu un cuţit cu gând de răzbunare. Când s-a pomenit cu mascaţii la uşă, bărbatul a ieşit la ei cu un topor înjurând şi ameninţând poliţiştii şi jandarmii.

Grigore a fost trimis în judecată, iar în aprilie 2019, Curtea de Apel Ploieşti îl condamnă la doi ani şi cinci luni de închisoare cu suspendare şi plata unor daune morale în valoare de 5000 de lei pentru fiecare dintre poliţiştii ameninţaţi. Iniţial Grigore fusese condamnat de Tribunalul Prahova la închisoare cu executare şi la plata unor daune de 10.000 pentru fiecare victimă în parte.

Un alt ploieştean trimis în judecată pentru ultraj a fost condamnat de Tribunalul Prahova la închisoare cu executare. Valeriu Borovină este acuzat că a lovit peste mână cu o bâtă pe unul dintre poliţiştii care venise să aplaneze un conflict. Este important de precizat că bărbatul nu va ajunge în spatele gratiilor pentru că a lovit un poliţist, ci pentru că a făcut fapta aceasta în timp ce se afla sub supraveghere judiciară, având o condamnare cu suspendare mai veche. Pentru că a recidivate, instanţa a unit pedepsele şi aşa a ajuns la 5 ani de închisoare. Poliţistul bătut, Vasile Laurenţiu Mihai, ar trebui să primească 5000 de lei daune morale, stabilite prin sentinţa Tribunalului. Borovină a contestat prima sentinţă, iar apelul se judecă încă la Curtea de Apel Ploieşti.

Şefa Arestului din Prahova, ameninţată cu violul

Nu doar agenţii de stradă sunt expuşi furiei cetăţenilor. În 2106, Daniela Enache, şefa Centrului de Reţinere şi Arest al IJP Prahova a fost ameninţată cu violul (şi ea şi fiica ei minoră) de către unul dintre bărbaţii aflaţi în arest. Bărbatul care a ameninţat ofiţerul este Daniel Pietraru, un bărbat cunoscut pentru violenţa sa, şi care a agresat mai mulţi colegi de celulă, inclusiv pe Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, dar şi pe Iulian Herţanu, comnatul fostului premier Victor Ponta. Pietraru se află acum în detenţie, dar pe teritoriul Germaniei. El a fost condanat în afara ţării pentru furt, iar în România este încă judecat pentru ultraj. Dosarul său, în care ofieţerul Daniela Enache este parte vătămată, se află pe rolul Judecătoriei Câmpina din 25 septembrie 2017.

Revenind la posibilitatea înăspririi pedepselor pentru fapte de ultraj, Cosmin Andreica, liderul sindicatului  Europol susţine că a încercat, din calitatea sa de sindicalist, să obţină atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Ministerul de Interne o asprire a pedepselor pentru fapte care au ca victime angajaţi ai MAI.

”La un moment dat, cei din Ministerul Justiţiei au spus că, din datele pe care le deţin ei, cei care săvârşesc fapte de ultraj sunt oameni care au studii până în 12 clase şi atunci în aceste condiţii, chiar dacă ar creşte pedepsele pentru ultraj, oricum acei oameni nu cunosc legislaţia şi legea penală astfel că nu-i va opri să facă în continuare fapte de ultraj. La stadiul acesta suntem”, a explicat liderul sindicatului Europol.   

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite