Cum s-au făcut bani peste noapte în vremea epidemiei de gripă aviară. Şefii din Direcţia Sanitar-Veterinară care au sfârşit condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filtrele de dezinfectare a autoturismelor în perioada epidemiei de gripă aviară din anul 2006 FOTO Arhiva
Filtrele de dezinfectare a autoturismelor în perioada epidemiei de gripă aviară din anul 2006 FOTO Arhiva

Epidemia de pestă porcină africană, care s-a extins cu repeziciune în fermele din 12 judeţe din estul şi sud-estul României, nu reprezintă prima criză din zootehnia românească. În 2005-2006, România a fost cuprinsă de virusul gripei aviare care a îmbogăţit rapid afacerişti autohtoni.

Au fost confirmate în timpul epidemiei de gripă aviară peste 50 de focare în nouă judeţe, printre care şi Prahova, şi au fost sacrificate peste 1 milion de păsări.

Pe fondul isteriei generale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare s-au îmbogăţit peste noapte trucând licitaţii publice necesare pentru achiziţionarea de echipamente şi substanţe necesare combaterii virusului. În Prahova, de exemplu, directorul de atunci al DSV şi adjunctul său, dar şi un om de afaceri din Băicoi au fost condamnaţi într-un dosar de corupţie. Instanţa i-a găsit vinovaţi pentru abuz în serviciu, prejudiciul în cauză fiind de peste 70.000 de lei.

Prezenţa virusului H5 în România a fost semnalată iniţial în toamna anului 2005 în judeţul Tulcea pentru ca în primăvara anului următor să fie confirmate focare în nouă judeţe. În Prahova, primul focar a fost confirmat în luna martie 2006, pentru ca până în luna mai gospodării unde se creşteau păsări din peste două zeci de localităţi, inclusiv Ploieşti şi Câmpina, au fost afectate de virusul gripei aviare.

Cartiere întregi în carantină. Oamenii nu mai erau lăsaţi să intre şi să iasă fără să fie ”stropiţi”

A fost o isterie generală. Multe cartiere erau ”în carantină”, iar oamenii nu erau lăsaţi să intre sau să iasă din zonele afectate până ce reprezentanţii DSV nu veneau cu atomizoare să stropească roţile maşinilor sau cu covoraşe îmbibate cu tot felul de substanţe specifice pentru combaterea bolii. Se ajunsese chiar la paza cu jandarmi a străzilor unde fuseseră identificate gospodării cu păsări bolnave. Scandalurile între localnici şi autorităţi erau la ordinea zilei, iar oamenii nu îneţelegeau de ce sunt obligaţi să-şi dea păsăretul din curte. Tot în Ploioeşti traseele de transport în comun au fost deviate pentru ca autobuzele să nu mai intre în perimetrele delimitate de autorităţi unde se descoperiseră focare de gripă aviară, iar în aceste zone au fost amenajate şi puncte de desfacere pentru alimente de strictă necesitate doar pentru ca localnicii să nu mai fie obligaţi să plece în alte cartiere din oraş pentru cumpărături.

Pe DN1 apăruseră un fel de bariere de securitate. Autoturismele erau oprite, stropite cu dezinfectant şi obligate apoi să treacă peste covoraşe speciale pentru a-şi putea continua drumul. Astfel de covoare îmbibate cu dezinfectant apăruseră pe la toate uşile instituţiilor. Oamenii îmbrăcaţi în combinezoane albe cu atomizoare în spate sau, după caz, cu găini moarte cărate de o aripă au făcut parte din peisajul cotidian luni de zile.

Profotorii

În toată această agitaţie generală au fost persoane care au ştiut să profite şi să facă bani. Pe lista descurcăreţilor s-au aflat atunci Marius Tăut, fostul director al DSV Prahova, Mioara Radu, unul dintre adjuncţii DSV Prahova şi Bogdan Ioan Ciufu, administratorul unei societăţi private din Băicoi.

Cei trei au fost cercetaţi într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiune de care a fost acuzat directorul din acea perioadă al DSV Prahova, abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals, în ceea ce-l priveşte pe directorul adjunct. Omul de afaceri din Băicoi a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

După şapte ani de proces, Tribunalul Prahova i-a condamnat pe Marius Tăut la trei ani şi trei luni de închisoare cu suspendare, pe Ciufu Ioan Bogdan la trei ani şi trei luni de închisoare cu suspendare. În cazul Mioarei Radu procesul penal a încetat ”ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale”, în ceea ce priveşte infracţiunile de fals şi uz de fals, dar a fost condamnată tot la trei ani şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Echipamente şi tratamente pentru combaterea gripei aviare la preţuri mari

Conform rechizitoriului, în luna mai 2006, inculpaţii  Marius Tăut şi Mioara Radu, pe atunci în funcţii de director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Prahova, respectiv director executiv adjunct economic în cadrul aceleiaşi instituţii, ”cu încălcarea prevederilor legale care reglementează achiziţiile publice, cu complicitatea inculpatului Ciufu Ioan Bogdan, au atribuit un contract de furnizare produse necesare combaterii gripei aviare către S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, firmă administrată de inculpatul Ciufu Ioan Bogdan”, conform DNA.
Pentru a crea aparenţa că procedura de achiziţie publică s-a desfăşurat în mod real, Mioara Radu l-a determinat pe consilierul juridic al instituţiei să întocmească, în fals, documentele necesare achiziţiei pe care să le ataşeze la dosarul de achiziţie. Totodată, inculpaţii au acceptat plata unor echipamente şi produse la preţuri supraevaluate. În această modalitate, D.S.V.S.A. Prahova a fost prejudiciată cu suma de 73.135,76 lei. 

”(…) învinuitul Tăut Marius a avut-o (discuţia n.r.) cu martora (...)– încadrată ca magaziner la D.S.V.S.A. Prahova, căreia i-a comunicat că urmează să primească produse specifice utilizate în activitatea curentă, după apariţia gripei aviare, precum şi în prezenţa furnizorului, în perioada următoare, la sediul instituţiei publice, cu autoutilitara marca Dacia cu numărul de înmatriculare PH – 76 – MED, din care a descărcat pe parcursul mai multor zile produse din categoria celor menţionate, respectiv: combinezoane, măşti buco – nazale, protecţie încălţăminte, bonete, halate de unică folosinţă, mănuşi, ochelari protecţie, covoare dezinfectante, saci de mai multe tipuri, atomizoare şi ulei atomizor.

Contracte ”în orb”

Toate aceste livrări succesive s-au realizat fără organizarea şi desfăşurarea în prealabil a procedurii de achiziţie publică a negocierii cu o singură sursă, fără încheierea unui contract de achiziţie publică, produsele fiind furnizate la preţurile din ofertele iniţiale, aflate în posesia conducătorilor executivi ai D.S.V.S.A. Prahova, cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice şi administrării fondurilor bugetare, respectiv învinuita Radu Mioara (director executiv adjunct economic) şi învinuitul Tăut Marius (ordonator de credite)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii anticorupţie au descoperit atunci că reprezentanţii DSV au acceptat preţuri pentru echipamentele şi substanţele cumpărate mult mai mari faţă de preţul pieţei din acea perioadă.

”Eludarea dispoziţiilor legale care reglementau organizarea şi desfăşurarea acestei proceduri de achiziţie publică, precum şi a celor vizând cheltuirea cu eficienţă a banului public de către învinuitul Tăut Marius – director executiv şi ordonator secundar de credite şi de către învinuita Radu Mioara – director executiv adjunct economic şi persoană responsabilă cu acordarea vizei de control financiar preventiv – a fost posibilă prin acceptarea achiziţiei directe a mărfurilor furnizate de S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, în lipsa unor criterii economice stabilite de entitatea contractantă şi prin plata către firma respectivă a preţului iniţial ofertat, cuprinzând adaosuri comerciale cu mult peste cele practicate pe piaţa liberă”, se arată în documentul citat.

Practic Marius Tăut a acceptat fără să negocieze preţurile propuse de reprezentantul firmei din Băicoi ” în lipsa unui contract care să prevadă, prin anexă, tipul produselor, cantitatea acestora şi preţurile lor”, conform procurorilor.

Consecinţa economico – financiară a eludării procedurii de achiziţie publică şi atribuirii contractului de furnizare produse, înregistrat fictiv la D.S.V.S.A. Prahova către S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, ”cu încălcarea principiilor menţionate, a fost prejudicierea bugetului instituţiei publice cu suma de 73.135,76 lei, reprezentând diferenţa dintre preţul de procurare al produselor de către S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi şi cel de revânzare către D.S.V.S.A. Prahova, în cuantum de 61.458,62 lei, la care se adaugă T.V.A. în sumă de 11.677,14 lei”, conform procurorilor.

Totodată, suma respectivă, încasată necuvenit de S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, reprezintă avantajul patrimonial de care a beneficiat administratorul acesteia, Ciufu Ioan Bogdan, în urma obţinerii ilegale a contractului de achiziţie publică analizat.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite