Cum a reuşit o româncă să-l cucerească pe regele Bahrainului. Femeia şi-a redescoperit peste hotare o pasiune din care scoate mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bianca Danilov, o pictoriţă din Ploieşti, şi-a redescoperit pasiunea tocmai în Bahrain, unde a locuit trei ani. Tablourile cu flori delicate, pictate în tehnica cuţitului în paletă, au fost remarcate în micul regat din Orientul Mijlociu, iar astăzi ajung în toată lumea, fiind vândute cu mii de euro.

Absolventă a Liceului de Artă din Ploieşti, câştigătoare a unor burse de arte plastice în Franţa, cu ambii părinţi pictori, Bianca Danilov (35 de ani) şi-a redescoperit pasiunea în urmă cu doar câţiva ani. Îndrumată după liceu către o facultate de română-engleză „pentru că din artă nu se poate trăi“, după cum i-au explicat părinţii, femeia a lucrat ani de zile în domenii fără legătură cu arta, de la profesorat până la distribuţie de ambalaje şi colectare de deşeuri.

În 2011, însă, destinul său a reintrat pe făgaşul predestinat. „Soţul meu a primit un job de inginer în Bahrain, astfel că l-am însoţit cu viză de «soţie». Aveam foarte mult timp la dispoziţie şi m-am reapucat firesc de pictat. M-a stimulat şi atmosfera din Bahrain, una foarte caldă cu străinii, şi am simţit că prin lucrările mele pot da ceva înapoi din sufletul meu acestor oameni“, povesteşte artista.

Românii din Bahrain, foarte apreciaţi

Bianca Danilov a fost impulsionată şi de contactul cu românii din micul regat, în jur de 150-200, majoritatea angajaţi în poziţii de top şi extrem de apreciaţi. Departe de ţară, aceştia se întâlnesc destul de des la evenimente caritabile, organizate de ambasadele şi consulatele din Bahrain şi Arabia Saudită şi, în fiecare an, sărbătoresc Ziua Naţională. 

image

Bianca Danilov s-a implicat în evenimentele caritabile din Bahrain la care participă comunitatea locală, dar şi expatriaţii FOTO arhiva personală

Românca s-a implicat din ce în ce mai activ şi în evenimentele de artă, iar în 2013 a participat la una dintre cele mai mari expoziţii din această ţară „Bahrain International Design Week“. Atunci, trei dintre tablourile sale au fost cumpărate de organizatorii expoziţiei şi dăruite regelui Bahrainului, şeicul Hamad bin Isa al-Khalifa, prinţului moştenitor şi primului-ministru, cele mai importante trei persoane ale regatului din Golful Persic.

Şi şeicii, soţiile acestora, prinţesele şi expatriaţii din Bahrain au remarcat tablourile Biancăi Danilov. Le-au cumpărat, iar cei care s-au întors în ţările natale după joburile din Bahrain le-au luat acasă, unde au fost admirate de prietenii acestora, persoane care şi-au dorit la rândul lor o lucrare a pictoriţei din Ploieşti. În marea lor majoritate, acestea reprezintă flori pentru că „sunt cel mai frumos lucru ce poate fi dăruit“ şi, mai rar, peisaje. Tablourile sunt picturi în ulei realizate prin tehnica cuţitului în paletă, o tehnică ce imprimă un efect 3 D datorită straturilor puse în tablou şi numeroaselor etape în care este realizat. Lucrările sunt o explozie de culoare, cu maci roşii şi floarea-soarelui galbene, flori de măr şi cireş care îşi schimbă intensitatea în funcţie de lumini şi umbre. 

image

Florile delicate ale Biancăi Danilov FOTO arhiva personală 

Tablourile pictoriţei ajung preponderent în străinătate

Revenită în ţară după trei ani în Bahrain, pictoriţa a continuat să-şi vândă tablourile, iar majoritatea pleacă tot în străinătate. „Sunt conştientă că nu oricine îşi permite să investească în artă, de aceea şi cei care cumpără tablourile mele sunt oameni de afaceri sau persoane care se îndrăgostesc de lucrările mele şi fac tot posibilul să le achiziţioneze, chiar dacă fac un efort financiar. De asemenea, clienţii sunt majoritar străini, iar vânzarea se face prin intermediul internetului. Nu vreau să fac rabat, să vând mai ieftin doar pentru a vinde pentru că investiţia personală şi cea materială într-o astfel de lucrare este foarte mare pentru mine. Nu cred că un artist trebuie «să crape» pentru a fi apreciat, avem deja foarte multe exemple în jur. Doar dacă ne gândim la Andrei Ghenie, pictorul român care a vândut recent o lucrare cu patru milioane de euro, la Londra“, spune Bianca Danilov. Lucrările pictoriţei din Ploieşti se vând cu preţuri între 1.600 şi 4.200 de dolari, în funcţie de mărime şi compoziţie. 

image

Pentru un singur tablou, pictoriţa alocă şi două luni de zile – timpul de uscare este destul de îndelungat -, iar inspiraţia şi liniştea le găseşte în atelierul pe care l-a amenajat în podul casei părinţilor, din Ploieşti. 

Pictoriţa şi-a amenajat atelierul în podul casei părinţilor din Ploieşti FOTO arhiva personală

„Ca orice artist, cea mai dorinţă a mea este să mă întreţin din pictură. Şi să fiu cât mai mult alături de fetiţa mea“, spune pictoriţa care este şi proaspătă mămică. 

Vă mai recomandăm

Doi români vor face ocolul Pământului pe motocicletă. Călătoria de 100.000 de kilometri va dura doi ani, iar temerarii ţintesc cinci recorduri mondiale

Viaţa cu un copil care are un cromozom în plus. „Mi-ar plăcea ca oamenii să nu se mai uite la noi ca la extratereştri“
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite