Cum profită şarlatanii de pandemia de COVID-19. Lichid de parbriz sau diluant vândute ca spirt de speculanţii din Prahova

Cum profită şarlatanii de pandemia de COVID-19. Lichid de
parbriz sau diluant vândute ca spirt de speculanţii din Prahova

Percheizţii ale poliţiei la falsificatorii de spirt

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au făcut percheziţii la sediile unor societăţi comerciale din Prahova care vindeau lichid de parbriz sau diluant ca spirt medicinal.

În depozitele verificate au fost găsite mii de bidoane a câte 500 mililitrii fiecare în care se afla un lichid care mirosea a dilunat. Recipientele aveau însă etichetă pe care scria alcool sanitar. Ttrei suspecţi au fost aduşi la sediul Poliţieie pentru audieri. Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi falsificarea de alimente sau alte produse. În România, pedeapsa pentru evaziune fiscală, în cazul unui prejudiciu sub 100.000 de euro, este de închisoare cu suspendare. În ceea ce priveşte cealaltă infracţiune, falsificarea de alimente sau alte produse, pedeapsa este aproape simbolică şi de regulă instanţele acordă pedepse cu închisoare cu suspendare: ”Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de medicamente contrafăcute sau substituite care sunt vătămătoare sănătăţii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

În această perioadă, Poliţia Română a intensificat activităţile de prevenire, descoperire şi de combatere a ilegalităţilor economice specifice. O acţiune de amploare au desfăşurat poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din Prahova, Argeş şi Ilfov, în ultimele 2 zile, pe linia comercializării dezinfectanţilor medicali, se arată într-un cominicat al Poliţiei Prahova.

Au fost înregistrate 3 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală ( faptă prevăzută de art. 9, alin. 1, lit. b) şi de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse ( faptă prevăzută de art. 357 alin. 1 C.p.)

Astfel, în cooperare cu poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, Ploieşti şi Piteşti, s-a acţionat pentru identificarea şi stabilirea legalităţii operaţiunilor de comercializare desfăşurate de mai multe persoane fizice şi juridice din  Bucureşti şi a judeţele Prahova, Argeş şi Ilfov.

În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii din *Prahova, Argeş, Ilfov*, au fost indisponibilizate 2.892 de recipiente alcool sanitar (a câte 500 ml) despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, întrucât datele menţionate pe etichetă nu corespund realităţii. Totodată, produsul nu are un miros specific spirtului medicinal sau unui alcool sanitar, ci emană un miros puternic asemănător diluantului, existând astfel riscul de a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

De asemenea, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990 şi OUG 28/1999, în valoare totală de 15.000 de lei.

În continuarea investigaţiilor, în această dimineaţă, 24 martie a.c., Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Prahova, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, a verificat legalitatea activităţii comerciale a unei societăţi, la un punct de lucru din Ploieşti.

Poliţiştii au mai efectuat 3 percheziţii, în comuna Filipeştii de Târg, judeţul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse.

Astfel, au mai fost descoperite mai multe pet-uri având aplicate etichetă cu inscripţia ,,Alcool sanitar – dezinfectant pentru uz extern”, despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, neavând miros specific.

 De la locaţiile vizate au fost ridicate bunuri ce par a fi falsificate sau substituite, precum şi produse folosite la prepararea acestora, respectiv 40 de sticle a câte 500 ml etichetate, 13 sticle a câte 500 ml neetichetate şi 244 de pet-uri a câte 5 litri cu etichetă specifică soluţiei de parbriz. Trei persoane au fost conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: