Cum a murit cu zile o gravidă în nouă luni după ce medicul a trimis-o acasă. Primar: „I-au spus că nu sunt semne de naştere iminentă şi acum e la necropsie“

Cum a murit cu zile o gravidă în nouă luni după ce medicul a trimis-o acasă. Primar: „I-au spus că nu sunt semne de naştere iminentă şi acum e la necropsie“

Mihaela Ţoagă, tânăra însăcrinată în nouă luni, a murit acasă, în condiţii suspecte FOTO Facebook

O tânără în vârstă de 28 de ani, din comuna prahoveană Ariceştii Rahtivani, însărcinată în nouă luni, a murit miercuri 15 ianuarie, acasă, în condiţii suspecte. Femeia şi-a dat ultima suflare în braţele soţului.

 Abia se întorsese de la maternitate, unde medicul curant o asigurase că sarcina evoluează bine, dar că mai are de aşteptat câteva zile până ce va naşte. Poliţia Prahova face cercetări pentru ucidere din culpă.

Mihaela Ţoagă (28 de ani) era la prima sarcină şi nu era cunoscută cu afecţiuni medicale cronice. Tânăra a respectat indicaţiile medicului de familie, care a urmărit-o în perioada sarcinii, dar şi pe cele ale medicului specialist din cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti (SOG) care şi urma să o asiste la naştere.

Mihaela a mers la un control de rutină la maternitatea din Ploieşti în data de 30 decembrie, iar medicul a chemat-o şi pe 15 ianuarie, zi în care a fost din nou trimisă acasă cu precizarea să revină în data de 23 ianuarie când obstetricianul a apreciat că este posibil să înceapă travaliul.

”Medicul de familie a monitorizat-o permanent, niciun fel de problemă, sarcină normală. A fost la maternitate miercuri dimineaţa, iar medicii i-au spus că mai are până să nască. A ajuns acasă şi aia a fost. Probabil că medicul de la spital a observat că nu sunt semne de naştere iminentă şi au trimis-o acasă. Acum, fata este la Serviciul de Medicină Legală unde se va face necropsia. Deocamdată nu ştim cauza morţii”, a declarat pentru ziarul ”Adevărul” Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani.

Şi-a rugat soţul să-i facă un masaj la spate

Potrivit unor apropiaţi ai familiei Ţoagă, Mihaela a fost în ziua fatidică la spital împreună cu soţul său. Au ajuns împreună acasă în jurul orelor 14.00, iar femeia nu a dat niciun semn că s-ar simţi rău. Spre seară şi-a rugat soţul să îi facă masaj la spate pentru că acuza dureri, dar au pus totul pe seama sarcinii avansate. A fost ultima rugămite adresată bărbatului ei. Femeia s-a prăbuşit şi nu a mai dat niciun semn de viaţă. Deşi a fost solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă, intervenţia medicului a fost în zadar. Acesta a constatat atât decesul femeii cât şi al copilului nenăscut. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală din Ploieşti pentru efectuarea necropsiei. Conform procedurilor, legiştii trebuie să aştepte 24 de ore de la înregistrarea decesului pentru a începe analiza cadavrului.

Ce spune Poliţia

Decesul tinerei din Ariceştii Rahtivani este considerat suspect, astfel că în cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, ancheta fiind coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

”Ieri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 21:40 am fost sesizaţi de către dispeceratul Ambulanţei Prahova cu privire la faptul că, în localitatea Ariceştii Rahtivani este o persoană decedată. La faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, ocazie cu care s-a constatat că o tânără în vârstă de 28 de ani, care prezenta urme vizibile de sarcină, a fost declarată decedată de echipajul Serviciului de Ambulanţă Prahova. Trupul neînsufleţit al persoanei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Ploieşti în vederea efectuării necropsiei. În cauză a fost deschis un dosar penal în care, la acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Prahova.

Ancheta vizează şi serviciile medicale

Surse judiciare au precizat că ancheta vizează inclusiv serviciile medicale primite de Mihaela Ţoagă în maternitatea ploieşteană tocmai pentru a se stabili dacă la mijloc este vorba despre o culpă medială care să fi provocat moartea femeii.

Călin Boeru, driectorul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, nu a răspuns solicitărilor ziarului ”Adevărul” cu privire la decesul tinerei, pacientă a unităţii medicale.

Maternitatea din Ploieşti nu este nici pe departe pentru prima dată implicată într-un astfel de scandal. În noiembrie 2014, o femeie a născut într-un taxi, pe marginea DN1, după ce medicii de la Maternitatea Ploieşti ar fi refuzat să o interneze. La sfatul unei asistente, a luat un taxi sperând că va ajunge la un spital din Bucureşti unde să poată aduce pe lume copilul. Nu a mai apucat, ci a născut, asistată de taximetrist, pe marginea drumului, în localitatea Ciolpani un băieţel care a şi murit la scurt timp.

Conducerea SOG a fost demisă după această tragedie, la decizia ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu. Călin Boeru, medicul demis atunci de Bănicioiu, ocupă din nou aceeaşi funcţie de conducere.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: