Cum a murit din faza de proiect noul concept de Dacia 1300: „Românii nu sunt dispuşi să plătească atâţia bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conceptul futurist al Dacia 1300 prea scump pentru a fi realizat FOTO Alexandru Mariş
Conceptul futurist al Dacia 1300 prea scump pentru a fi realizat FOTO Alexandru Mariş

Alexandru Mariş (28 de ani) este tânărul braşovean care în urmă cu câţiva ani stârnea emoţii în rândul şoferilor nostalgici care tânjeau încă după Dacia 1300, maşina care a purtat generaţii întregi de români în toate colţurile ţării.

Absolvent de design industrial, tânărul braşovean a reuşit să realizeze un concept de Dacia 1300, cu o caroserie futuristă, adaptată noilor cerinţe ale pieţei auto.

Imaginea bătrânei Dacia 1300 îmbrăcată în haine noi, care aduce mai degrabă a autoturism de lux, capabil să concureze cel puţin la nivel de imagine cu orice alt bolid, răspundea astfel curiozităţilor şoferilor nostalgici, nu şi nevoilor industriei auto.

Proiectul tânărului inginer a stârnit aşadar apreciere în mediul virtual, primind peste opt sute de mii de aprecieri, dar a rămas la nivel de concept, de idee, mult prea constisitoare pentru a putea fi pusă în practică.

dacia 1300 concept foto alexandru mariş

Dacia 1300 reinventată de Alexandru Mariş FOTO https://www.facebook.com/pg/alexandrumarisro/photos

”Am fost contactat de diverse ateliere care au dorit atunci să producă o caroserie, dar nu a fost nimic oficial. Oferta lor nu s-a concretizat. A rămas doar ca idee. Sincer vă spun că eu am trecut deja peste momentul acela, iar acum cu siguranţă l-aş putea face mai bine. Nu mai sunt atât de dornic să o văd realizată, dar da, cred că ar avea succes. Totuşi, dacă aş reveni la proiect acum aş avea alte idei”, mărturiseşte Alexandru Mariş.

dacia 1300 lift foto alexandru maris

Concept Dacia 1300 în viziunea inginerului Alexandru Maris FOTO Alexandru Maris

Costurile de producţie pentru un astfel de concept, chiar şi dacă ne oprim doar la un prototip, se ridică la suma de 25.000-30.000 de euro, susţine Alesandru Mariş. Or, nimeni în România nu este dispus să cheltuie o sumă de bani atât de mare pentru un moft care poate aduce aprecieri, poate stârni curiozitatea, dar nu va aduce şi profit. În plus, producătorii auto nu agreează ideea să-şi asocieze brandul cu imaginea maşinilor considerate comuniste.

dacia 1300 lift foto alexandru maris

Alexandru şi-a descoperit o nouă pasiune. Pictează pe pânză maşini retro FOTO Facebook Alexandru Mariş

”Piaţa românească auto nu cred că este pregătită pentru aşa ceva. Românii nu sunt dispuşi să plătească 30.000 de euro pentru o Dacia, dacă îşi pot cumpăra cu aceşti bani o altă maşină nouă. Pentru realizarea ei este nevoie de mai mult decât tinichigerie şi un strat de vopsea. Pur şi simplu trebuie să tai o maşină în două şi să aplici peste ea altă caroserie. E mai complex şi mai costisitor decât ar părea la prima vedere. Eu am înţeles lucrul acesta şi am mers mai departe”, spune Alexandru.

dacia 1300 lift foto alexandru maris

FOTO Facebook Alexandru Maris

Aşadar conceptul futurist al Daciei 1300 a rămas doar un vis imposibil de pus în practică. Pasiunea din studenţie nu a dispărut însă. În prezent lucrează în domeniul auto, iar în particular pictează maşini care au făcut istorie la nivel mondial.

dacia 1300 lift foto alexandru maris

FOTO www.facebook.com/pg/alexandrumarisro

”Încă nu am avut expoziţia mea personală, dar mă pregătesc pentru asta. Acum tablourile mele sunt expuse în reprezentanţele Mini din Bucureşti”, spune inginerul braşovean.

Lucrările sale pot fi admirate inclusiv la concursurile de automobile retro organizate anual în România.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite