Cum îşi protejau viticultorii din zona Dealul Mare butoaiele cu vin de invidia duşmanilor. Misterul dinţilor de lup

Până să ajungă să pritocească vinul, în luna lui Ningău, ţăranul român ducea o luptă continuă cu fricile ancestrale, transmise de la o generaţie la alta.
Foarte interesant articolul. "... momentul în care tu intri cu o stare de invidie, energie umană vie, vinul, materie vie, se strică!" mi-a placut enorm exprimarea si sunt de acord in totalitate. Chiar cred ca suntem capabili sa captam energie negativa, sau sa o generam noi insine, ca mai apoi sa o transmitem mai departe. Nu avem explicatii stiintifice deocamdata, dar ca in orice teorie, mai intai a fost observatia si apoi s-a incercat demonstrarea. Stim ca sunt cazuri cand te intalnesti cu cineva si parca simti un discomfort in preajma lui, iar ceva iti spune sa te retragi cat mai repede. Si da, samanta raului din om este invidia, de acolo pleaca gandurile negative. Felicitari autorului articolului!
Romanii speriati sa nu le fure cineva bautura...ce enrgie si alte vrajeli...
Prostii! De unde să știe primitivii medievali ce e oxigenul din aer și care e efectul lui asupra vinului, așa că găseau explicații prostești, abandonate abia în secolul XX!
dl Ionel Marcu Va intreb daca ati vizionat vreun film documentar despre apa, memoria apei, cum isi poate modifica structura, cum se cristalizeaza diferit in functie tipul de energie cu care vine in contact? E interesant de urmarit si le gasiti ( sunt mai multe) la liber pe youtube. Eu as zice ca nu numai oxigenul poate degrada vinul, dar e doar o parere.
In afara coltilor de lup mai exista traditia ca taranul sa-si manjeasca usa cramei cu fecale de femeie batrana, metoda infailibila impotriva deochiului la vin si must.