Cum a înţeles Prefectura Prahova să ajute bolnavii de COVID: „Suspectul oligosimptomatic, cu disfagie, ageuzie, anosmie” să se adreseze medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un comunicat despre traseul pacientului suspect de COVID-19, postat pe site-ul oficial al Prefecturii Prahova, a creat confuzie şi, totodată, revoltă în rândul oamenilor care nu au priceput nimic din mesajul autorităţilor.

În redactarea textului au fost folosiţi termeni ştiinţifici pentru care un om fără studii în domeniul medical ar fi avut nevoie de un dicţionar explicativ pentru a înţelege ce are de făcut în caz că are simptome specifie bolii provocate de noul coronavirus.

Mesajul semnat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, dar găzduit de site-ul Prefecturii Prahova, făcea referire la paşii pe care trebuie să-i urmeze un suspect de COVID-19 pentru a fi luat în evidenţa medicului de familie şi implicit să primească asistenţă medicală, respectiv tratamentul necesar.

Scopul anunţului ar fi fost acela de a uşura munca medicilor de familie care de două săptămâni au preluat parte din activitatea spitalelor unităţi COVID-19, dar şi de a lămuri oamenii la cine să apeleze mai întâi în caz că au fost infectaţi.

În comunicat se arăta că ”suspectul covid oligosimptomatic” care prezintă ”subfebrilitate, anosmie, ageuzie, disfagie, mialgie, stabil hemodinamic” se adresează medicului de familie ”în timpul programului de lucru”. Doar în caz că prezintă starea de sănătate alterată şi ”dispnee”, pacientul este sfătuit să sune la 112.

Reacţiile cititorilor n-au întârziat să apară. ”Dacă vă adresaţi publicului, ar fi util un limbaj accesibil. Toată lumea ştie de pierderea gustului şi mirosului, nu de ageuzie şi anosmie”, a comentat un cititor.

comunicat prefectura prahova foto facebook

Prefectura Prahova a şters comunicatul de pe pagina de Facebook

Întrebaţi care a fost scopul acestui mesaj mult prea tehnic pentru un om de rând, fără studii medicale, reprezentanţii Prefecturii Prahova au dat vina pe Casa de Asigurări de Sănătate şi au şters comunicatul. Explicaţiile CAS au fost postate pe pagina de Facebook a Prefecturii Prahova în data de 3 noiembrie, iar în cursul zilei de luni, 9 noiembrie, comunicatul nu mai era disponibil.

Contactat telefonic, Cătălin Măguleanu, directorul general al CAS Prahova, a recunoscut că mesajul, aşa cum a fost redactat iniţial, nu este pe înţelesul tuturor.

„Ştiu, ni s-a reproşat că am folosit un limbaj prea tehnic, dar intenţia noastră a fost una bună. Comunicatul a fost scris împreună cu medicii de la Ambulanţă şi de la Direcţia de Sănătate Publică. Am vrut să uşurăm, în special, munca medicilor de familie, pentru că textele ordonanţelor sunt foarte stufoase, iar colegii noştri sunt epuizaţi”, a precizat directorul CAS Prahova.

Comunicatul CAS Prahova a avut 360 de distribuiri pe Facebook, dovadă că oamenii sunt interesaţi să afle ce trebuie să facă în caz că prezintă simptome specifice COVID-19. Cătălin Măguleanu a precizat că, în cursul acestei săptămâni, CAS Prahova va reveni cu un nou text în care vor fi folosiţi termeni pe înţelesul tuturor.

Explicaţia termenilor din comunicatul postat pe pagina de Facebook a Prefecturii:

oligosimptomatic = cu simptome uşoare (Oligo-, element de compunere cu semnificaţia ”mic”, ”insuficient”, ”puţin numeros”, conform DEX)

subfebrilitate = temperatură moderată (sub 38 grade Celsius) 

anosmie = diminuare sau lipsă a simţului mirosului

ageuzie = pierdere a simţului gustativ

disfagie = dificultate în înghiţirea alimentelor

mialgie  = dureri musculare

dispnee = dificultate în respiraţie

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite