Cum au făcut cinci bulgari jumătate de milion de euro în România. Au reinventat metoda „Accidentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de investigaţii criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au realizat simultan cu poliţiştii bulgari, 17 percheziţii domiciliare (5 în România şi 12 în Bulgaria) pentru destructurarea unei grupări infracţionale.

Bulgarii şi românii sunt suspecţi de înşelăciune prin inducerea în eroare a victimelor - cetăţeni bulgari- în cadrul unor conversaţii telefonice. Se recomandau poliţişti şi rugau diverse persoane să accepte să dea bani unor ”infractori” pentru a fi prinşi în flagrant. Naivi, oamenii care credeau că dau o mână de ajutor poliţiie, au rămas fără bani.


Cu acest prilej, au fost depistaţi mai mulţi cetăţeni bulgari, membri ai grupului infracţional organizat, 5 dintre aceştia fiind reţinuţi în Bulgaria şi alţi 5 în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile judiciare bulgare.

În cadrul operaţiunii de ieri, poliţiştii români au mai depistat şi alţi doi cetăţeni bulgari, pe numele cărora au fost, de asemenea, emise mandate europene de arestare de către autorităţile statului vecin.

Cum acţiona gruparea?

Din cercetări a rezultat faptul că anumiţi membri ai grupului infracţional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp şi unde achiziţionau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar şi terminale mobile, pe care le foloseau la iniţierea de apeluri telefonice către alţi cetăţeni din Bulgaria.

Prin invocarea unor pretexte şi prin folosirea unor calităţi false, îi determinau să le pună la dispoziţie sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depăşit valoarea de 500.000 de euro.

În ultimii doi ani, membrii grupului infracţional şi-au schimbat frecvent locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice şi terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor.

O cantitate însemnată dintre acestea a fost ridicată de poliţiştii români în cadrul percheziţiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceştia erau cazaţi pe teritoriul României.


Nivelul 2 – Metoda ”Accidentul”

Pentru comiterea activităţii infracţionale, cetăţenii bulgari acţionau etapizat şi coordonat.

Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept poliţist şi o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani.

Indicaţiile falsului poliţist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reţinut, ulterior, de Poliţie.

În acest fel, banii oferiţi de persoana înşelată ajungeau la membrii grupării infracţionale.


Cele 17 percheziţii s-au realizat în cadrul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desfăşurate prin implicarea inclusiv a EUROJUST, pe baza unui ordin european de anchetă formulat de autorităţile judiciare din Bulgaria şi trimis DIICOT.

Acţiunea organizată de poliţiştii de investigaţii criminale a beneficiat şi de sprijinul unui poliţist de caz din Bulgaria şi a ofiţerului de legătură bulgar în cadrul SELEC, care au participat la activităţile desfăşurate, precum şi de suportul specialiştilor Direcţiei de Operaţiuni Speciale, ai criminaliştilor şi poliţiştilor din cadrul echipelor de intervenţie ale Poliţiei Române.

Cooperarea judiciară şi poliţienească internaţională, desfăşurată în acest caz, se încadrează în activităţile prioritare asumate de poliţiştii de investigaţii criminale români la nivel european, prin EUROPOL, în cadrul Proiectului EMPACT, respectiv combaterea infracţiunilor contra patrimoniului comise de grupările organizate de criminalitate itinerantă.

Nu în ultimul rând, menţionăm că omologii bulgari au transmis mulţumiri poliţiştilor români pentru sprijinul acordat în destructurarea acestei grupări infracţionale organizate.


Recomandări pentru cetăţeni!

Poliţia Română recomandă cetăţenilor ca, în situaţia în care sunt contactaţi de persoane pe care nu le cunosc şi, sub diverse pretexte, le sunt solicitaţi bani, să nu dea curs acestor cereri şi să sune, de îndată, la 112.

metoda acidentul 2 foto igpr
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite