Cum explică Salvamontul de ce a amânat recuperarea alpinistei moarte în Bucegi VIDEO

Cum explică Salvamontul de ce a amânat recuperarea alpinistei moarte în Bucegi VIDEO

Silvia Murgescu a murit în Bucegi în data de 12 ianuarie FOTO Facebook

Cadavrul alpinistei care a murit miercuri 12 ianuarie în timpul unei escalade din munţii Bucegi nu va putea fi recuperat până la finalul acestei săptămâni, au anunţat salvamontiştii din Prahova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia s-a simţit nevoită să explice de ce salvatorii montani nu pot interveni mai repede, invocând vremea nefavorabilă (viscol puternic cu vânt care suflă la rafale cu o viteză chiar şi peste 120 km/h). Abia joi, 20 ianuarie, vremea pare că se va mai linişti, existând şanse ca un elicopter să poată lansa un troliu pentru recuperarea cadavrului din prăpastie.

Salvatorii montani au explicat pas cu pas intervenţiile lor din momentul în care au aflat că un alpinist, aflat pe un traseu din Vârful Caraiman, nu mai răspunde la telefon.

Având în vedere unele comentarii din spaţiul public, referitoare la cazul alpinistei decedate în Bucegi, Serviciul Public Judeţean Salvamont Prahova face următoarele precizări:

”1. în data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-raspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata şi s-a aflat în aşteptare la sediul Salvamont Buşteni. Echipa de prim-raspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiţii de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.

2. în dimineaţa zilei de 13.01, aceasta a fost reperata de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiţei. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziţie pentru a efectua operaţiunile necesare, misiunea fiind întreruptă din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranţa elicopterului şi a echipajului”, a scris Salvamont Prahova pe pagina oficială de Facebook.

VIDEO Salvamont Prahova

 

 

Timp de trei zile, în zona de nord a judeţului Prahova, a fost cod roşu de viscol, perioadă pentru care autorităţile chiar au emis mesaj Ro-ALERT pentru a avertiza turiştii şi localnicii să nu urce pe traseele montane. În noaptea de vineri spre sâmbătă, viscolul a creat pagube pe munte, afectând inclusiv instalaţiile de transport pe cablu. Şi la începutul acestei săptămâni vremea se menţine nefavorabilă, cu risc crescut de avalanşă, iar filmările surprinse luni dimineaţă pe creasta Bucegilor dovedesc acest lucru.

VIDEO Salvamont Prahova

 

”3. în zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidenţa codurilor roşu şi portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfăşurarea operaţiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă şi riscul de avalanşă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că şi în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operaţiune de extragere.

4. suntem în legătură permanentă cu DSU şi IGAv, avem pregătită echipa de intervenţie, iar când condiţiile meteo vor permite vom realiza această operaţiune.

5. suntem obişnuiţi cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanşelor, timpii de intervenţie, resursele umane şi tehnice, condiţii meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenţia aero este soluţia cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operaţiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă.

Suntem conştienţi că durerea aparţinătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operaţiune la bun sfârşit, aşa cum o facem de fiecare dată.

Sincere condoleanţe!”, este mesajul Salvamont Prahova.

Silvia Murgescu (38 de ani) a murit miercuri în timp ce se afla singură pe un traseu de alpinism din Albişoara Gemenelor. Femeia era extrem de experimentată în escaladă, finalizase cu succes sute de trasee complicate inclusiv în munţii Alpi. Deşi avea probleme de sănătate după un accident suferit în anul 2018, Silvia Murgescu a ţinut neapărat să-şi serbeze ziua alături de sora ei geamănă în Albişoara Gemenelor. Sora ei însă nu a putut onora invitaţia, iar Silvia a urcat singură pe munte. Probabil o secundă de neatenţie i-a adus sfârşitul. 

Vă mai recomandăm: 

O alpinistă cu experienţă din Braşov a murit în Bucegi, chiar de ziua ei de naştere 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările