Cum să devii om al legii fără să treci pe la şcoală. Poliţia Română primeşte în sistem inclusiv infractorii reabilitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
412 locuri de ajutor de şef de post sunt puse la bătaie de Poliţia Română FOTO Facebook/Poliţia Română
412 locuri de ajutor de şef de post sunt puse la bătaie de Poliţia Română FOTO Facebook/Poliţia Română

Poliţia Română pune la bătaie 412 locuri de ajutor de şef de post, la secţiile de poliţie de la sat, funcţiile disponibile urmând să fie ocupate prin recrutare din sursă externă.

 Astfel vor putea ajunge poliţişti de pe o zi pe alta la propriu indivizi care nu au trecut nici măcar o zi prin şcolile aflate în subordinea Ministerului de Interne, fără pic de pregătire militară, inclusiv infractorii reabilitaţi, doar rezolvând corect un chestionar cu întrebări din legislaţie.

Pentru a-şi acoperi golurile din schema de personal, MAI organizează în această toamnă, recrutarea directă. Dosarul de înscriere al candidaţilor nu diferă cu mult faţă de cel solicitat unui banal funcţionar public care doreşte să se angajeze pe un post de execuţie, într-o primărie, la ţară.

 Viitorii poliţişti trebuie să ştie să vorbească şi să scrie în limba română, să nu facă parte dintr-un partid politic, să nu fie în curs de urmărire penală sau trimis în judecată, să nu aibă antecedente penale, dar acest mic inconvenient este iertat dacă între timp a intervenit reabilitarea. 

Pe lângă toate aceste condiţii, este nevoie şi de un aviz medical şi psihologic care să ateste că omul este apt de muncă şi este stabil emoţional, astfel încât să poată folosi o armă letală. Tatuaţii şi cei cu piercinguri în nas, frunte sau înfipte prin alte părţi expuse ale corpului nu sunt primiţi la testarea care este programată pentru 23 octombrie.

Pentru a ajunge să rezolve chestionarul cu întrebări din legislaţie, candidaţii trebuie să treacă proba sportivă, eliminatorie. Este vorba despre un traseu aplicativ care trebuie parcurs în mod corect, în cel mult 3 minute şi 20 de secunde.

”Nota la proba fizică nu va intra în calculul notei finale ca medie aritmetică cu nota la testul grilă, ci va fi luată în calcul, ca şi criteriu de departajare, doar în caz de egalitate între doi sau mai mulţi candidaţi la testul grilă, caz în care va fi declarat admis candidatul care a obţinut notă mai mare la proba fizică”, potrivit IGPR.

Odată declarat admis, candidatul va primi uniformă şi armă şi va fi repartizat la unul dintre locurile de ajutor de şef de post, ”ajutor de şerif”, cum este ironizat la ţară. Sunt astfel de locuri libere aproape în toate judeţele, cele mai multe fiind disponibile în Bistriţa Năsăud, Ialomiţa şi Prahova, câte 14 posturi libere, iar cele mai puţine în judeţele din regiunea Olteniei, câte 6 posturi în Olt, Dolj, Gorj.

Poliţiştii cu experienţă atrag însă atenţia că funcţia de ajutor de şef de post nu este deloc ”floare la ureche” mai ales pentru un debutant care nu are habar cu ce se mănâncă această profesie.

”Sunt posturi pe care nu le vrea nimeni, fie pentru că se află în locuri izolate, departe de reşedinţa de judeţ, unde nu se află utilităţi şi te speli la lighean, fie pentru că situaţia din satul respectiv este complicată”, susţine Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol.

De altfel Europol a şi făcut o postare pe pagina oficială de Facebook prin care atrăgea atenţia asupra unui lucru absurd care se va crea odată cu introducerea în sistem a poliţiştilor care nu au făcut o zi de şcoală. Sursa citată arată că la recrutarea din sursă externă vor participa inclusiv candidaţii respinşi cu note mai mici 5 la examenele de admitere organizate de şcolile de poliţie în luna septembrie a acestui an. Aceştia vor ajunge poliţişti cu mult mai repede decât colegii lor care au fost lipsiţi de inspiraţie şi au mers la Academie sau la şcoala de la Câmpina.

”Chiar mie mi s-a întâmplat aşa ceva. În 2005 când m-am înscris eu la Şcoala de Poliţie, după două săptămâni s-au lansat încadrările directe. Cei care au picat la şcoală la mine cu note de 3 şi de 4, i-am găsit când am mers în practică, erau poliţişti cu acte în regulă şi cu salariu şi mi-au asigurat mie tutela în a doua etapă de practică”, a explicat preşedintele sindicatului Europol.

Poliţiştii recrutaţi din sursă externă vor participa la cursuri de pregătire pe o perioadă de trei luni de zile, dar acestea se vor face etapizat în decurs de doi ani.

Cele 412 posturi de ajutor de şef de post scoase la concurs de MAI reprezintă doar o primă etapă de recrutare din sursă externă. Mai sunt disponibile alte 1800 de funcţii care vor fi puse la bătaie anul viitor, în funcţie de nevoia de personal a Poliţiei Române.

Acest sistem de angajare în Poliţie, implementat încă de pe vremea când ministru de Interne era Gabriel Oprea (primul mandat), vine în contextul în care instituţia are o imagine extrem de afectată din cauza rateurilor din ultimii ani şi este suficient să amintim cazul Caracal, unde la o primă intervenţie au fost trimişi inclusiv elevi aflaţi în practică, sau cazul Oneşti. Recrutările directe sunt considerate de către poliţiştii cu şcoală drept un prilej pentru ”piloşi” să intre ”fluierând” în sistem, pe un salariu de cel puţin 3500 de lei încă din prima lună, favor pe care elevii din şcolile MAI nu îl au. Aceştia din urmă primesc doar o soldă de puţin peste o sută de lei pe lună cât timp se află în perioada de pregătire.

Sindicaliştii din Poliţie atrag atenţia că din experienţa anilor trecuţi, agenţii tineri care ajung în posturi în mediul rural fac tot posibilul, invocând tot felul de motive, să se mute la oraş, iar funcţiile de adjunct de şef de post vor rămâne tot libere cât de curând.

Vă recomandăm şi:

Europol, despre cerinţele de angajare în Poliţie: Nu se caută specialişti, ci doar „doritori” care se pot perfecţiona ulterior

Angajări la MAI. Bode: Acum scoatem 850 de locuri, pe trei structuri - Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie de Frontieră

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite