Cum se cresc renii în captivitate şi cât de profitabilă poate fi în România o fermă pentru „ajutoarele lui Moş Crăciun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renii crescuţi în captivitate au nevoie de spaţiu ca să alerge şi să-şi caute hrana FOTO Diana Frîncu
Renii crescuţi în captivitate au nevoie de spaţiu ca să alerge şi să-şi caute hrana FOTO Diana Frîncu

Fermele de reni câştigă tot mai mult teren în România, iar cei care au investit în creşterea acestor animale, considerate „exotice” la noi, au de câştigat bani frumoşi de pe urma lor în această perioadă din an.

Oameni cu dare de mână, multinaţionale, unităţile turistice sau şcolile private “se bat” să închirieze perechi de reni pentru sania lui Moş Crăciun tocmai pentru a recrea decorul specific sărbătorilor de iarnă cât mai aproape de realitate.

Preţul pentru o pereche de reni porneşte de la 500 de lei  pentru o oră, fără sanie.

Renii sunt rumegătoare de talie mică, iar aria de răspândire a acestor animale este de regulă Nordul extrem al Americii de Nord, Nordul Europei şi Siberia. Sunt animalele zăpezii, iar vara şi temepraturile ridicate nu sunt cele mai bune prietene ale ajutoarelor lui Moş Crăciun.

Numărul exemplarelor de  Rangifer tarandus este în scădere, astfel că specialiştii au declarat ca vulnerabilă specia. Cauzele care au dus la diminuarea popilaţiei de reni sunt în special mineritul, turismul, dezvoltarea insfrastructurii şi extinderea spre Nord a activităţilor industriale. Toată această expansiune afectează rutele de migraţie şi distrug zonele în care erau născuţi puii, spun specialiştii de la Grădinina Zoologică din Ploieşti.

Chiar dacă nu este chiar obişnuit să vezi în gospodăria unui român o pereche de reni, acestea se adaptează destul de uşor la condiţiile climaterice de la noi cu condiţia să fie respectate câteva regului.

“Sunt animale uşor de întreţinut, dar cărora le trebuie un spaţiu generos. Nu pot sta în boxe mici. Sunt animale sensibile la căldură, dar care adoră frigul, zăpada, anotimpul de acum. Lor le place să caute hrana în zăpadă, licheni, iarbă crudă, muşchi, iar pe perioada iernii li se administrează un surplus de nutreţ concentrat şi cereale: ovăz, orz şi porumb”, explică Paraschieva Înjunghiatu, şef birou Zoo Ploieşti.

De asemenea renii preferă frunza de salcie şi mesteacăn.

reni foto diana frîncu

reni se închiriază pentru spectacolele de Crăciun şi nu numai FOTO Diana Frîncu

Totuşi, fermierii care s-au încumetat să crească reni în România spun că este foarte important ca acele concentrate din cereale să fie aduse direct din Finlanda sau din ţările nordice, iar nutreţul să fie special pentru astfel de rumegătoare.

Cristian Dumitru, un prahovean care creşte reni de ani de zile spune că a avut experienţe neplăcute din cauza nutreţului autohton pe care l-a administrat renilor săi. Fiind foarte uscate, există riscul ca renul să inhaleze praf pe nas, iar acest praf să ajungă în plămâni, consecinţele fiind dintre cele mai grave.

“Am învăţat şi noi în timp şi de când am păţit-o cu acel ren, am decis să nu mai cumpărăm decât concentrate speciale, aduse doar din Finlanda. Sunt mult mai umede şi nu mai există riscul ca animalul să inhaleze praful pe nas”, spune Dumitru.

Un exemplar de ren ajunge să coste până la 4000 de euro şi se poate cumpăra fie de la fermele de reni din Finlanda, însă la cheltuieli trebuie să adăugaţi preţul de transport care poate ajunge la 1000 de euro.

În capitvitate, îngrijit bine şi ferit vara de caniculă, renul poate trăi până la 20 de ani, asta în condiţiile în care în mediul natural nu supravieţuieşte mai mult de zece ani. Ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 2 ani, iar perioada de împerechere este în septembrie-noiembrie. Femelele fată la începutul verii un pui, rare ori doi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite