Cum se conservă perfect muşcatele pe timpul iernii. De ce trebuie să folosim mănuşi atunci când curăţăm Crăciuniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muşcata poate supravieţui în timpul iernii într-un beci întunecat
Muşcata poate supravieţui în timpul iernii într-un beci întunecat

Muşcata, probabil cea mai populară floare ornamentală care se găseşte în locuinţele românilor, poate rezista de la un an la altul fără probleme şi fără multă bătaie de cap.

Pentru a nu fi nevoiţi ca la primăvară să cumpărăm din nou alte flori care să decoreze grădina sau balconul, putem conserva peste iarnă plantele pe care le avem deja plantate în jardiniere.

Pentru muşcate există două reguli. Dacă aveţi posibilitatea să depozitaţi ghivecele în casă, în loc luminos şi cu o temperatură constantă de 20 de grade celsius, nu trebuie decât să tăiaţi la patru-şapte noduri tijele. Eliminaţi tot, frunze şi flori, şi păstraţi doar tijele. Oricum, odată adusă din curte şi păstrată la căldură, frunzele şi florile se vor usca aproape de la o zi la alta. Decât să vă confruntaţi cu mizeria pe care o va produce planta, mai bine luaţi măsuri drastice din prima zi în care aţi băgat jardiniera în casă.

Dacă nu aveţi cum să păstraţi planta într-o cameră, la lumină, există cea de-a doua variantă salvatoare a conservării pe timpul iernii. Pur şi simplu depozitaţi ghivecele, după ce aţi curăţat planta de flori şi frunze, iar tija a fost tăiată la patru noduri, în beci sau într-o încăpere răcoroasă unde nu există sursă de lumină.

De ce trebuie să folosim mănuşi când curăţăm Crăciuniţa

În primul caz, planta trebuie udată regulat, măcar o dată pe săptămână, iar îngrăşământ special, o dată pe lunp. Cel mai bine este să verificaţi cu degetul dacă pâmântul este uscat şi are nevoie de hidratare. Dacă decideţi să conservaţi muşcata în beci sau într-un loc întunecos şi mai rece, hidratarea se face ”cu zgârcenie”, rar, o dată la şase săptămâni. Pur şi simplu trebuie lăsate să stea în repaus. Planta va supravieţui miraculos, iar în primăvară, când va da din nou de căldură şi de soare, îşi va reveni spectaculos.

floare craciunita

Crăciuniţa sau Steaua Crăciunului, o plantă extrem de toxică

O altă plantă decorativă la modă în acest sezon este ”Crăciuniţa” sau ”Steaua de Crăciun” poe care o recunoaşteţi prin simplu fapt că are frunzele de culoarea roşu aprins. Este o plantă spectaculoasă, dar pentru ca frunzele ei (tratate) au nevoie de lumină naturală pentru a rămâne roşii măcar două săptămâni. Dacă aveţi geam prevăzut cu folie de protecţie solară veţi avea surpriza neplăcuta ca frunzele de culoare roşie să devină din nou verzi.

Pe cât de spectaculoasă, această plantă este extrem de toxică. Aveţi grijă, aşadar, ca animalele de companie să nu se apropie prea tare de ghiveci şi în niciun caz să nu muşte din frunzele ei. Atunci când o curăţaţi de frunzele uscate, este indicat să folosiţi mănuşi de protecţie pe care să le aruncaţi după utilizare sau să le spălaţi bine cu detergent.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite