Cum arată pe radar supercelula care a distrus podgoriile de vie din Prahova. De ce nu s-au lansat rachete antigrindină mai sus de 7.000 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supercelula care a adus grindina la Urlaţi s-a format la o altitudine unde aviaţia nu permite lansarea de rachete
Supercelula care a adus grindina la Urlaţi s-a format la o altitudine unde aviaţia nu permite lansarea de rachete

Manifestarile meteo extreme din data de 30 aprilie 2019 cre au distrus plantaţiile de vie din zona Dealu Mare erau prognozate şi aşteptate, se arată într-un comunicat remis presei de Unitătea de combatere a căderilor de grindină (UPCCG) din Prahova.

”Unitatea a activat procedurile de lucru în vederea desfăşurărilor activităţilor de IAA la timp, obţinând aprobările de lucru înainte de intrarea primului obiect convectiv pe teritoriu.

Fenomenul prelucrat a fost un front pluricelular ordonat care şi-a concentrat energia într-o super celula formată în interiorul zonei protejate (Valea Călugărească – Ceptura) şi care apoi s-a deplasat pe direcţia Tohani – Pietroasele generând căderi de grindină pe unele porţiuni ale acestui traseu.

Între orele 15.45 – 17.05 s-a acţionat cu un număr de 16 rachete antigrindină lansate din 6 PL (Valea Calugareasca, Ceptura, Tătaru, Tohani, Pietroasele şi Tisau).

Căderile de grindină din teritoriu au fost reziduale, central supercelulei fiind împins mai la sud de zona de interes.

Acţiunile au fost stânjenite datorită temperaturii scăzute care a adus izoterma de 0 la altitudinea de 2487m, permiţând numai elevaţii mici ale traiectoriei active a rachetei. Deasemenea zona tragerilor principale a fost afectata de existenţa sectoarelor interzise pentru localitatea Urlaţi, ceea ce a impus evitarea acestora.

supercelula grindina

  Practic evoluţia supercelulei la altitudini la peste 12.000 metri, limita lansările de rachete având în vedere că altitudinea maxima la care se permite lansarea este de 7000 metri (conform protocolului cu aviaţia).

Deasemenea lansările la altitudini mai mici de 3500 metri au fost restricţionate de măsurile de siguranţă (nu se permit lansări la unghiuri de elevaţie mai mici de 45 grade). Deci gama în care condiţiile de siguranţă permit lansarea sunt între 3500 şi 7000 metri.

Mai subliniem ca schimbările foarte violente produse în data de 30.04.2019 nu s-au manifestat cu asemenea intensitate până acum în zona unităţii.

Preliminar se poate afirma că acţiunea unităţii a fost oportună, s-a desfăşurat în timp util, dar neputând să controleze complet obiectul convectiv de mare energie (supercelula) ci numai sa asigure o diminuare a efectului acestuia” se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii UPCCG din Prahova propun ca pe viitor, pentru a putea să fie acoperite  zonele cu altitudini mai mici de 3500 metri, se se apeleleze la utilizarea generatoarelor de sol, iar pentru altitudini mai mari de 7000 de metri să se apeleze la utilizarea aviaţiei.

Aplicarea acestor doua noi tehnologii urmeaza să fie implementate începând cu sezonul 2020, spun specialiştii de la UPCCG.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite