CSM nu i-a admis demisia procurorului DNA Mircea Negulescu. Membru CSM: „Este mai important pentru noi să ştim dacă s-a încălcat Statutul Magistratului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) nu i-a admis demisia fostului procuror DNA Ploieşti Mircea Negulescu, implicat într-un scandal în urma unor înregistrări apărute în spaţiul public în care acesta folosea un limbaj nepotrivit pentru statutul său de magistrat.

Declaraţia aparţine Liei Savonea, membru CSM, prezentă vineri la bilanţul Curţii de Apel Ploieşti.

Savonea a precizat că, mai întâi de toate, este nevoie să se clarifice dacă, în cazul procurorului Negulescu, s-a încălcat Statutul Magistratului, Inspecţia Judiciară urmând să verifice şi dacă aspectele sesizate în presă au fost cunoscute la nivelul unităţilor de parchet unde a activat magistratul.

"Eu cred că trebuie să funcţioneze mai bine mecanismele actuale în ceea ce priveşte semnalele de derapaje din partea unor magistraţi, cum ar fi răspunderea disciplinară, de altfel aţi văzut că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a şi demarat o astfel de verificare faţă de semnalele repetate de derapaje din partea unui coleg magistrat. Plenul a hotărât să evalueze dacă cele semnalate în presă, în spaţiul public, sunt reale, dacă ele au fost cunoscute la nivelul unităţii de parchet şi dacă s-au luat măsuri potrivit competenţelor specifice la unitatea de parchet respectivă”, a declarat Savonea.

Întrebată dacă, atâta timp cât procurorul Mircea Negulescu şi-a înaintat demisia din magistratură, o anchetă disciplinară se mai justifică, Savonea a precizat că CSM a aplicat deocamdată procedura suspendării în vederea clarificării sesizărilor disciplinare.

“Domnul Negulescu a intenţionat să demisioneze, însă plenul nu a luat act de demisie, dând eficienţă procedurilor disciplinare, considerând că între demisie şi nevoia de a clarifica nişte aspecte cum este posibilitatea încălcării Statutului Magistratului, este mai important pentru noi să ştim dacă s-a întâmplat o încălcare, drept pentru care nu am luat act de demisie, ci a fost aplicată procedura suspendării în vederea clarificării sesizărilor disciplinare. Nu i-a fost admisă demisia”, a spus Lia Savonea.

Conform procedurilor, a explicat Savonea, Inspecţia Judiciară urmează să stabilească dacă anacheta disciplinară va viza şi alţi procurori din cadrul DNA Ploieşti şi din cadrul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, instituţii unde Mircea Negulescu a activat.

“Acest aspect va fi stabilit doar de Inspecţia Judiciară, organism care îşi va face propriul plan de anchetă. Sunt convinsă că şi ei sunt dornici să clarifice atât pentru magistratură cât şi pentu opinia publică toate aspectele care au fost semnalate în spaţiul public şi care sunt pe masa inspecţiei judiciare în momentul de faţă”, a concluzionat Lia Savonea.

Reamintim că Mircea Negulescu, fost procuror al DNA Ploieşti, şi-a înaintat demisia din magistratură, la începutul lunii februarie, după ce în presă au apărut mai multe înregistrări audio în care acesta folosea apelative jignitoare la adresa procurorului general al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Ionuţ Botnaru, dar şi cu privire la alţi colegi procurori din cadrul aceleiaşi structuri de parchet unde a acitvat până în anul 2014.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite